Spis treści
W dzisiejszych czasach wiele osób nie zwraca uwagi na to, co trafia na ich talerz. Szybkie tempo życia sprawia, że wybieramy przetworzoną żywność, nie zastanawiając się nad jej wpływem na zdrowie. Tymczasem, owoce i warzywa, są nie tylko źródłem niezbędnych witamin i minerałów, ale także mogą skutecznie zapobiegać wielu chorobom. Dr Bartek Kulczyński, naukowiec i dietetyk, opowiedział o produktach, po które sięga najczęściej.
Czy truskawki są zdrowe?
Specjalista przyznaje, że truskawki to dla niego absolutny numer jeden wśród owoców w sezonie letnim. Dlaczego? Ponieważ są doskonałym źródłem witaminy C, antyoksydantów, w postaci kwasu elagowego, elagotanin i proantocyjanidyn. Wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, wpływają dobrze na krążenie, przeciwdziałają problemom z pamięcią. Sięganie po truskawki powoduje podniesienie poziomu glutanionu, tripeptydu neutralizującego wolne rodniki w ciele.
Mandarynki a rak jelita grubego
Dietetyk w okresie zimowym sięga po mandarynki, uznając je za bardzo zdrowy produkt. Badania naukowe wskazują korzystny wpływ tych owoców na zdrowie, w tym na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, żołądka, przełyku, piersi i płuc. Ponadto, osoby, które regularnie jedzą cytrusy, rzadziej zapadają na choroby układu sercowo-naczyniowego. Podobnie jak truskawki, mandarynki przeciwdziałają rozwojowi otępienia.
Dlaczego warto jeść jabłka?
Kolejne owoce, po które chętnie sięga dr technologii żywności i żywienia Bartek Kulczyński, to jabłka. W porównaniu do kiwi, malin czy borówek, są stosunkowo tanie, a przy tym dostarczają mnóstwo prozdrowotnych składników. Jabłka, zwłaszcza ze skórką, są doskonałym źródłem błonnika, który wspiera trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
– Podnoszą one poziom HDL, który zapobiega miażdżycy, a do tego eksperci zbadali, że osoby, które regularnie jedzą jabłka, rzadziej umierają przedwcześnie z powodu chorób układu krążenia. Poza tym mają one właściwości przeciwnowotworowe. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, na którego zapada w Polsce około 20 tysięcy osób rocznie – przyznaje ekspert.
Na co pomagają pomidory?
Pomidory są bogate w wiele witamin i składników odżywczych korzystnych dla zdrowia. Obfitują w witaminę C, która wspomaga gojenie ran i działa jako silny przeciwutleniacz, beta-karoten, korzystnie wpływający na wzrok, skórę oraz układ odpornościowy. Specjalista zachęca inne osoby do spożywania pomidorów, ponieważ stanowią one podstawę jego codziennej diety.
– Właściwie prawie nie ma dnia, żebym go nie jadł. Przy czym najczęściej dodaję go do kanapek. Pomidor jest w pewnym sensie niezastąpionym warzywem, ponieważ zawiera duże ilości cennego likopenu, którego nie znajdziemy w innych warzywach. Sam likopen zaś to składnik, który pomaga dłużej zachować młodość, a to dlatego, że spowalnia starzenie się skóry, kości i mózgu – ujawnia dr Bartek Kulczyński.
Badaczom udało się dowieść, że osoby, których dieta obfituje w likopen, rzadziej o 32 proc. umierają przedwcześnie z powodu schorzeń układu sercowo-naczyniowego.
Marchew – cenne źródło beta-karotenu
Dietetyk zachęca do spożywania marchwi ze względu na wysoką zawartość błonnika i beta-karotenu. Co ważne, tanie i łatwo dostępne warzywo, zawiera związki o działaniu przeciwnowotworowym, takie jak flakarinol i fenylopropanoidy.
Badania wskazują, że regularne jedzenie marchwi może zmniejszać ryzyko nowotworów jelita grubego, żołądka, płuc, pęcherza moczowego, piersi i prostaty. Dzięki tym właściwościom marchew, obok warzyw kapustnych, jest jednym z najlepszych warzyw w profilaktyce chorób nowotworowych.
Źródło: Dr Bartek Kulczyński