https://stronazdrowia.pl
reklama

Ziemniaki o smaku karmelu? Są pyszne i zmniejszają ochotę na słodycze. To niezwykłe owoce szczególnie dla seniorów

Monika Góralska
Egzotyczne owoce sapodilli znane i chętnie jedzone na surowo lub jako dodatek do deserów są m.in. w Tajlandii, na Bahamach czy w Indonezji.
Egzotyczne owoce sapodilli znane i chętnie jedzone na surowo lub jako dodatek do deserów są m.in. w Tajlandii, na Bahamach czy w Indonezji. fot. Anant Kasetsinsombut/freepik.com
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak ziemniaki. Te egzotyczne owoce nie mają z nimi jednak nic wspólnego. Owoc o melodyjnie brzmiącej nazwie sapodilla ma słodki, soczysty miąższ, który smakuje jak karmel z nutą gruszki i brzoskwini. Pigwica jest bogata w witaminę C i błonnik, dzięki czemu wspiera odporność, trawienie i pomaga zachować młodość. Zmniejsza też ochotę na słodycze i dba o zgrabną sylwetkę, a seniorom dodatkowo pomoże zwalczyć bóle reumatyczne.

Spis treści

Co to za owoc pigwica i jak smakuje sapodilla?

Nazwa tego owocu kojarzy się z pigwą i pigwowcem, ale to zupełnie inna roślina. Pigwica właściwa, inaczej sapodilla, sączyniec właściwy (Manilkara zapota) lub chicoo to wiecznie zielone drzewo o wysokości do 20 m. Pochodzi z Ameryki Środkowej, a można ją spotkać także w Meksyku i na Karaibach.

Egzotyczne owoce sapodilli znane i chętnie jedzone na surowo lub jako dodatek do deserów są m.in. w Tajlandii, na Bahamach czy w Indonezji.
Egzotyczne owoce sapodilli znane i chętnie jedzone na surowo lub jako dodatek do deserów są m.in. w Tajlandii, na Bahamach czy w Indonezji.
Anant Kasetsinsombut/freepik.com

W ciepłym i wilgotnym klimacie niektóre odmiany sapodilli owocują przez cały rok, a jej owoce przypominają nieco ziemniaki, są owalne lub okrągłe, nieduże, pokryte cienką, brązowoszarą skórką. Jednak ich miąższ jest słodki niczym karmel lub toffi i bardzo aromatyczny. Miąższ ma kolor od żółtego do jasnobrązowego i w zależności od odmiany może mieć miękką lub lekko ziarnistą konsystencję.

Owoce sapodilli sąbogate w witaminy A, C, K i z grupy B, a także składniki mineralne takie jak magnez, wapń, fosfor, żelazo, potas, cynk oraz błonnik pokarmowy i antyoksydanty. Jeden owoc pigwicy ważący ok. 170 gramów zawiera 140 kalorii.

Owoce pigwicy na reumatyzm, przeziębienie i zdrowie serca

W medycynie ludowej sapodilla była stosowana w leczeniu wielu chorób, takich jak: artretyzm, reumatyzm, gorączka, wrzody żołądka, biegunka i zaparcia. Wiele z tych właściwości owoców potwierdziły nieliczne badania. Z kory pigwicy robi się herbatę, która ma zatrzymać czerwonkę, chorobę wywołującą ostrą biegunkę. Liście gotuje się w postaci napoju, który pomaga na biegunkę, przeziębienia i kaszel.

Badania wykazały, że ekstrakty z owoców sapodilli zawierają 10 różnych związków o działaniu antyoksydacyjnym, takich jak kwas galusowy i kwercytryna. Dzięki temu owoce te niwelują wolne rodniki, które wywołują w organizmie stres oksydacyjny i przyczyniają się do rozwoju wielu chorób takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroby serca czy nowotwory. Dieta bogata w warzywa, pełne ziarna i owoce, takie jak sapodilla, może zapewnić ochronę przed tymi chorobami.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pigwica zawiera także duże ilości antyoksydacyjnej witaminy C, która ułatwia zwalczanie infekcji, wspomaga gojenie ran, zwiększa produkcję kolagenu i odmładza organizm. Razem z witaminą A i z grupy B dba ona o młody wygląd skóry, ujędrnia ją, uelastyczni i zmniejsza widoczność zmarszczek.

Owoce są również źródłem potasu, minerału, którego brakuje w diecie wielu osób. Potas jest potrzebny m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i regulacji ciśnienia krwi. Zbyt mała ilość potasu może zwiększać ryzyko udaru i chorób serca.

Sapodilla poprawia trawienie i reguluje poziom cukru

Sapodilla jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Jeden owoc sapodilli dostarcza 9 gramów błonnika. Błonnik wspomaga pracę jelit, przyspiesza trawienie, zapewnia uczucie sytości na dłużej, a także pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Zbyt mała ilość błonnika w diecie znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i cukrzycę typu 2.

Pigwica jest więc świetnym owocem, który nie dość, że reguluje poziom cukru we krwi i obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę to jeszcze sprawia, że czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty na podjadanie słodkości. Badania wykazały także, że owoce sapodilli korzystnie działają na układ pokarmowy i mogą zapewniać ochronę przed biegunką i wrzodami żołądka. Należy jednak wziąć pod uwagę, że owoce te same w sobie są dość kaloryczne i zawierają spore ilości cukru lepiej więc nie jeść ich w zbyt dużej ilości, a raczej traktować je jako przekąskę zamiast batonika czy chipsów, aby nie przytyć.

Gdzie kupić i jak jeść owoce sapodilla?

Pigwica to egzotyczny owoc, który świeży jest w Polsce trudny do zdobycia. Jednak w sezonie letnim można go spotkać w sklepach z egzotycznymi owocami lub sklepach internetowych. Łatwiejsza do kupienia jest sapodilla suszona lub liofilizowana, którą znajdziesz w supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością i w sklepach internetowych.

Będąc w egzotycznym kraju takim jak Tajlandia możesz spotkać te owoce w postaci świeżej, wtedy można je jeść na surowo. Umyj owoc i przekrój go na pół, a następnie wydrąż miąższ łyżką. Uważaj na pestki. Mają wystający haczyk i mogą utknąć w gardle, jeśli zostaną połknięte. Wiadomo, że zjedzenie więcej niż sześciu pestek powoduje wymioty i ból brzucha.

Owoce sapodilli można wykorzystać do robienia deserów, lodów, sałatek, wypieków, smoothie i koktajli. W kuchni azjatyckiej stosuje się ją także jako dodatek dodatek do dań mięsnych i owoców morza. Z owoców sapodilli można również zrobić przetwory takie jak dżemy, soki i wina.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia