Spis treści
Co to za owoc pigwica i jak smakuje sapodilla?
Nazwa tego owocu kojarzy się z pigwą i pigwowcem, ale to zupełnie inna roślina. Pigwica właściwa, inaczej sapodilla, sączyniec właściwy (Manilkara zapota) lub chicoo to wiecznie zielone drzewo o wysokości do 20 m. Pochodzi z Ameryki Środkowej, a można ją spotkać także w Meksyku i na Karaibach.

W ciepłym i wilgotnym klimacie niektóre odmiany sapodilli owocują przez cały rok, a jej owoce przypominają nieco ziemniaki, są owalne lub okrągłe, nieduże, pokryte cienką, brązowoszarą skórką. Jednak ich miąższ jest słodki niczym karmel lub toffi i bardzo aromatyczny. Miąższ ma kolor od żółtego do jasnobrązowego i w zależności od odmiany może mieć miękką lub lekko ziarnistą konsystencję.
Owoce sapodilli sąbogate w witaminy A, C, K i z grupy B, a także składniki mineralne takie jak magnez, wapń, fosfor, żelazo, potas, cynk oraz błonnik pokarmowy i antyoksydanty. Jeden owoc pigwicy ważący ok. 170 gramów zawiera 140 kalorii.
Owoce pigwicy na reumatyzm, przeziębienie i zdrowie serca
W medycynie ludowej sapodilla była stosowana w leczeniu wielu chorób, takich jak: artretyzm, reumatyzm, gorączka, wrzody żołądka, biegunka i zaparcia. Wiele z tych właściwości owoców potwierdziły nieliczne badania. Z kory pigwicy robi się herbatę, która ma zatrzymać czerwonkę, chorobę wywołującą ostrą biegunkę. Liście gotuje się w postaci napoju, który pomaga na biegunkę, przeziębienia i kaszel.
Badania wykazały, że ekstrakty z owoców sapodilli zawierają 10 różnych związków o działaniu antyoksydacyjnym, takich jak kwas galusowy i kwercytryna. Dzięki temu owoce te niwelują wolne rodniki, które wywołują w organizmie stres oksydacyjny i przyczyniają się do rozwoju wielu chorób takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroby serca czy nowotwory. Dieta bogata w warzywa, pełne ziarna i owoce, takie jak sapodilla, może zapewnić ochronę przed tymi chorobami.
Pigwica zawiera także duże ilości antyoksydacyjnej witaminy C, która ułatwia zwalczanie infekcji, wspomaga gojenie ran, zwiększa produkcję kolagenu i odmładza organizm. Razem z witaminą A i z grupy B dba ona o młody wygląd skóry, ujędrnia ją, uelastyczni i zmniejsza widoczność zmarszczek.
Owoce są również źródłem potasu, minerału, którego brakuje w diecie wielu osób. Potas jest potrzebny m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i regulacji ciśnienia krwi. Zbyt mała ilość potasu może zwiększać ryzyko udaru i chorób serca.
Sapodilla poprawia trawienie i reguluje poziom cukru
Sapodilla jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Jeden owoc sapodilli dostarcza 9 gramów błonnika. Błonnik wspomaga pracę jelit, przyspiesza trawienie, zapewnia uczucie sytości na dłużej, a także pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Zbyt mała ilość błonnika w diecie znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i cukrzycę typu 2.
Pigwica jest więc świetnym owocem, który nie dość, że reguluje poziom cukru we krwi i obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę to jeszcze sprawia, że czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty na podjadanie słodkości. Badania wykazały także, że owoce sapodilli korzystnie działają na układ pokarmowy i mogą zapewniać ochronę przed biegunką i wrzodami żołądka. Należy jednak wziąć pod uwagę, że owoce te same w sobie są dość kaloryczne i zawierają spore ilości cukru lepiej więc nie jeść ich w zbyt dużej ilości, a raczej traktować je jako przekąskę zamiast batonika czy chipsów, aby nie przytyć.
Gdzie kupić i jak jeść owoce sapodilla?
Pigwica to egzotyczny owoc, który świeży jest w Polsce trudny do zdobycia. Jednak w sezonie letnim można go spotkać w sklepach z egzotycznymi owocami lub sklepach internetowych. Łatwiejsza do kupienia jest sapodilla suszona lub liofilizowana, którą znajdziesz w supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością i w sklepach internetowych.
Będąc w egzotycznym kraju takim jak Tajlandia możesz spotkać te owoce w postaci świeżej, wtedy można je jeść na surowo. Umyj owoc i przekrój go na pół, a następnie wydrąż miąższ łyżką. Uważaj na pestki. Mają wystający haczyk i mogą utknąć w gardle, jeśli zostaną połknięte. Wiadomo, że zjedzenie więcej niż sześciu pestek powoduje wymioty i ból brzucha.
Owoce sapodilli można wykorzystać do robienia deserów, lodów, sałatek, wypieków, smoothie i koktajli. W kuchni azjatyckiej stosuje się ją także jako dodatek dodatek do dań mięsnych i owoców morza. Z owoców sapodilli można również zrobić przetwory takie jak dżemy, soki i wina.
