Te małe, kolorowe ziarenka pomogą w odchudzaniu, odmłodzą i zwalczą infekcje. „Fałszywy pieprz” dodaj do sałatki i deseru

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Pasuje zarówno do mięsa, jak i lodów. W dodatku przyspieszy odchudzanie, obniży poziom lipidów i cukru, pomoże zwalczyć przeziębienie czy grypę. Doda pikanterii i słodyczy każdej potrawie, a także odmłodzi i pomoże złagodzić bóle stawów. Pieprz różowy ozdobi twoje potrawy i doda im charakteru, ale też zadba o zdrowie, mimo że tak naprawdę nie jest to wcale pieprz. Do czego służy różowy pieprz i jakie ma właściwości?

Spis treści

To nie jest prawdziwy pieprz. Co to jest różowy pieprz?

Znany jako pieprz brazylijski (pimenta rosa), a nazywany także czerwonym, różowy pieprz nie jest tak naprawdę pieprzem, ponieważ jest to zupełnie inna roślina. Jego owoce pochodzą z brazylijskiego drzewa pieprzowego (Schinus terebinthifolia) lub peruwiańskiego drzewa pieprzowego (Schinus molle) z rodziny nerkowców.

Pieprz różowy tak naprawdę nie jest pieprzem, ponieważ różowe czy czerwone ziarenka pochodzą z zupełnie innej rośliny.
Pieprz różowy tak naprawdę nie jest pieprzem, ponieważ różowe czy czerwone ziarenka pochodzą z zupełnie innej rośliny.
Diana Sklarova/gettyimages.com

Te małe kuliste jagody są często mylone z ziarnami pieprzu czarnego (Piper nigrum) ze względu na ich podobny wygląd. Jednak w przeciwieństwie do czarnych, pomarszczonych ziaren pieprzu są one gładkie w żywym kolorze od różowego do ciemnoczerwonego. Mają też łagodniejszy, ale wyraźny smak, który jest jednocześnie pikantny i słodki, z kwiatowymi i owocowymi nutami. Nie są też tak twarde jak ziarenka pieprzu czarnego, ponieważ w środku są puste, dzięki czemu można je do potraw dodawać w całości, ponieważ łatwo jest je pogryźć. Obecnie różowy pieprz najczęściej można spotkać w mieszankach przyprawowych w postaci całych ziaren pieprzu kolorowego w trzech kolorach: różowym (czerwonym), czarnym i zielonym. Można go też kupić oddzielnie jako samodzielną przyprawę.

Czy różowy pieprz jest zdrowy? Jedz na odchudzanie, cukrzycę i odporność

Różowy pieprz powszechnie używany był i nadal jest przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej, głównie do przyprawiania różnych potraw, w tym mięs, owoców morza, warzyw, sosów, a nawet deserów. Ze względu na jego właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne Indianie stosowali go także w medycynie naturalnej w leczeniu infekcji, ran i stanów zapalnych. Polecano go także w stanach depresyjnych oraz jako środek skutecznie łagodzący bóle zębów, głowy i menstruacyjne u kobiet.

Różowy pieprz to bogactwo przeciwutleniaczy, witamin i związków przeciwzapalnych. Zawiera on terpeny, czyli olejki eteryczne takie jak pinen, limonen i felandren. Wykazują one działanie antyoksydacyjne chroniące organizm przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami. Dzięki temu spożywanie różowego pieprzu zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, nowotwory i cukrzyca. Przyprawa ta opóźnia także procesy starzenia się organizmu.

Natomiast przeciwzapalne właściwości różowego pieprzu pomagają zmniejszyć stan zapalny w organizmie, niwelując objawy m.in. zapalenia stawów czy dny moczanowej. Regularne jedzenie różowego pieprzu wspomaga też odporność i usprawnia trawienie. Badania udowodniły także, że ułatwia on rozkład tłuszczu i wspomaga metabolizm. Dzięki temu skutecznie obniża poziom lipidów oraz cukru we krwi, a także przyspiesza przemianę materii i ułatwia odchudzanie.

Pamiętaj, że substancje zawarte w pieprzu różowym są wrażliwe na wysokie temperatury oraz na światło, dlatego lepiej nie dodawaj go do dań gotowanych lub rób to pod koniec gotowania. Pieprz różowy najlepiej sprawdza się na surowo dodany jako wykończenie dania np. sosu, owoców morza, sałatek, serów, a nawet ciast, lodów czy deserów. Przechowuj go w szczelnie zamkniętych pojemnikach w ciemnym miejscu, aby nie stracił swoich właściwości oraz smaku i aromatu.

Kto nie powinien jeść różowego pieprzu? Może wywołać poważne skutki uboczne

Choć pieprz różowy jest smaczny i zdrowy to jednak nie wszyscy mogą go jeść. Ze względu na to, że wywodzi się on z rodziny nerkowców u osób uczulonych na orzechy nerkowca lub pistacje może wywołać reakcje alergiczne. Objawy alergii mogą obejmować swędzenie, wysypki, nudności, niestrawność, a nawet poważny i zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.

Natomiast nadmierne spożycie różowego pieprzu może podrażnić przewód pokarmowy i wywołać problemy żołądkowe takie jak bóle i skurcze brzucha, niestrawność, biegunki czy wymioty.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia