Spis treści
Jakie funkcje pełni magnez w organizmie?
Magnez to bardzo ważny pierwiastek, który przede wszystkim odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego oraz pracę mięśni i serca. Reguluje przewodnictwo impulsów nerwowych, napięcie mięśniowe, przepuszczalność błon komórkowych i ciśnienie osmotyczne krwi, a także wydzielanie wielu enzymów.
Sprawdź też: Magnez dla cukrzyka. Ten składnik wspomaga w chorobie
Najważniejsze funkcje magnezu w organizmie to:
- regulacja ciśnienia tętniczego krwi,
- wspomaganie układu odpornościowego,
- wsparcie działania układu nerwowego,
- poprawa pamięci i koncentracji oraz pracy mózgu,
- działanie uspokajające,
- budowanie struktury kości i zębów,
- uczestniczenie w procesie skurczu komórek mięśnia sercowego,
- zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych,
- przeciwdziałanie powstawaniu zakrzepów krwi,
- regulowanie stężenia glukozy we krwi,
- wspomaganie funkcjonowania układu trawiennego,
- wsparcie funkcjonowania wątroby,
- regulowanie gospodarki hormonalnej i pracy tarczycy,
- wspomaganie pracy nerek, zapobieganie kamicy nerkowej.
Sprawdź, jakie dolegliwości wskazują na niedobory magnezu!
Dzienne zapotrzebowanie na magnez
Niedobór magnezu (hipomagnezemia) to zbyt niskie stężenie magnezu we krwi, które prawidłowo powinno wynosić 0,65–1,2 mmol/l w surowicy krwi.
Według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego zalecane dzienne spożycie magnezu w diecie wynosi:
- mężczyźni do 30. roku życia – 400 mg,
- mężczyźni powyżej 30. roku życia – 420 mg,
- kobiety do 30. roku życia – 310 mg,
- kobiety po 30. roku życia – 320 mg,
- kobiety w ciąży poniżej 19. roku życia – 400 mg,
- kobiety w ciąży powyżej 19. roku życia – 360 mg,
- kobiety w okresie laktacji poniżej 19. roku życia – 360 mg,
- kobiety w okresie laktacji powyżej 19. roku życia – 320 mg,
- niemowlęta do 6. miesiąca – 30 mg,
- dzieci od 6. miesiąca do 1. roku życia – 70 mg,
- dzieci od 1. do 3. roku życia – 80 mg,
- dzieci od 4. do 9. roku życia – 130 mg,
- dzieci od 10. do 12. roku życia – 240 mg,
- dzieci powyżej 13 roku życia – 360 mg.
Niedobór magnezu dotyczy szczególnie osób narażonych na długotrwały stres oraz niedbających o odpowiednio zbilansowaną dietę, a także ciężko pracujących fizycznie, uczniów, studentów oraz ludzi intensywnie pracujących umysłowo, kobiet ciężarnych oraz w okresie menopauzy.
Zobacz także: Najlepsze produkty bogate w magnez – sprawdź, co wybierać i jak sprawić, by magnez w jedzeniu był dobrze przyswajalny
Zbyt niski poziom magnezu w organizmie może skutkować rozwojem nadciśnienia tętniczego, stwardnieniem tętnic wieńcowych, kamicą nerkową, rozwojem miażdżycy i nowotworów, może też sprzyjać rozwojowi cukrzycy typu 2.
Źródło: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego