Spis treści
Magnez w ochronie przed cukrzycą typu 2
Magnez to niezbędny składnik mineralny, który wpływa na regulację poziomu cukru we krwi (glikemii), nie da się więc przecenić jego znaczenia w diecie diabetyka.
W cukrzycy t. 2 stężenie glukozy we krwi jest podwyższone, co wynika z insulinooporności. Komórki organizmu stają się wtedy odporne na działanie insuliny – hormonu umożliwiającego im wykorzystanie glukozy i obniżenie jej ilości w krwiobiegu.
Jak wynika z badań osoby z cukrzycą t. 2 i insulinoopornością częściej mają niski poziom magnezu we krwi. Wydalają więcej tego pierwiastka wraz z moczem, co podnosi prawdopodobieństwo powstania niedoboru magnezu.
Co więcej, to zagrożenie w większym stopniu dotyczy tej formy choroby niż cukrzycy typu 1. Uważa się, że wynika to z innego mechanizmu rozwoju choroby. W tym drugim przypadku wynika ona z niszczenia produkujących insulinę komórek trzustki przez układ odpornościowy.
Według zaleceń Biura Suplementów Diety (ODS) należącego do amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia diabetycy powinny stosować dietę bogatszą w magnez niż osoby zdrowe. W przeprowadzonym w 2020 r. przeglądzie 41 badań wykazano istotny fakt. U ludzi, którzy spożywali najwięcej magnezu w diecie, cukrzyca t. 2 rozwijała się o 22 procent rzadziej niż w grupie, gdzie przyjmowano go najmniej.
Co jednak z pacjentami, którzy już mają cukrzycę typu 2? Co prawda liczba i wielkość badań poświęconych temu zagadnieniu jest niewielka, pozwala wysnuć ważne wnioski dla pacjentów.
Wpływ magnezu na zdrowie diabetyka
Badania nad efektami suplementacji magnezu u diabetyków z cukrzycą typu 2 wykazały, że uzupełnienie jego poziomu może pomóc skuteczniej radzić sobie z chorobą. Chociaż to kilka małych badan z ostatnich lat, ze względu na swoje znaczenie prace te z pewnością będą kontynuowane.
W ramach eksperymentu z 2024 r. czternaście pacjentów z niskim poziomem magnezu we krwi przez 6 tygodni przyjmowało 15 mmol magnezu dziennie (co odpowiada 365 mg). Skutkiem było tylko nieznaczne podniesienie jego stężenia, ale bez poprawy wrażliwości na insulinę u uczestników.
Jednak w innym badaniu, które trwało 3 miesiące, efekty były już zauważalne. Diabetycy w sumie czterdzieści dwie osoby, przyjmowali suplement zapewniający 250 mg magnezu dziennie. W porównaniu z grupą kontrolną, gdzie nie stosowano preparatu, wykazano u nich zmniejszenie insulinooporności i poprawę regulacji glikemii.
Było też badanie opisane w „Journal od Hypertension” z 2021 r., w którym chorzy z nieuregulowaną cukrzycą t. 2 stosowali suplement dostarczający dawkę 400 mg składnika. Pochodził on z cytrynianu magnezu. Odkryto znaczący spadek stężenia hemoglobiny glikowanej we krwi (HbA1c), która powstaje na skutek szkodliwych reakcji z glukozą i odzwierciedla efekty jej nadmiaru w długim terminie.
Choć jak dotąd nie ma dość dowodów, by polecać magnez czy inny suplement diety dla utrzymania prawidłowego poziomu glukozy u diabetyków bez niedoborów pokarmowych, jest on kluczowy dla zdrowia nie tylko w ich przypadku.
Magnez to składnik niezbędny dla zachowania zdrowia, który ponadto:
reguluje ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób serca i udaru,
chroni przez zwapnieniem tętnic i utratą ich elastyczności,
wspiera mocny kościec,
umożliwia rozluźnienie mięśni,
ułatwia wykorzystanie glukozy przez mózg podczas wysiłku fizycznego i poprawia wydolność,
pomaga zapobiegać migrenowym bólom głowy,
zmniejsza nasilenie stresu, depresji i nerwicy lękowej.
Jaki jest najlepiej przyswajalny magnez dla cukrzyka?
Organizm zazwyczaj może łatwiej przyswoić magnez z suplementu diety, jeśli jest dobrze rozpuszczalny w wodzie. Jak podaje ODS, pod tym względem polecany jest zwłaszcza asparaginian, chlorek, cytrynian oraz mleczan.
Niestety, badania dotyczące efektów suplementacji magnezu w cukrzycy nie podają jego źródeł albo nie uwzględniają efektów poszczególnych form. Eksperci z tego biura wymieniają jednak wyniki niewielkich badań dotyczących trzech rodzajów związków.
Prace dotyczyły przyjmowania:
300 lub 600 mg dziennie tlenku magnezu – dawki te poprawiały zarówno stężenie tego składnika we krwi, jak i regulację poziomu glukozy we krwi,
300 mg dziennie płynnego chlorku magnezu – powodowało powrót poziomu magnezu do normy i obniżenie stężenia cukru we krwi,
368 mg dziennie asparaginianu magnezu – nie miało wpływy na regulację glikemii.
Jak uzupełnić magnez w diecie?
Osoby dorosłe potrzebują zwykle 310-420 mg magnezu dziennie, co zależy też jednak od płci i wieku. Jak zawsze w takim przypadku zaleca się przyjmowanie go wraz z dietą. Sięganie po produkty bogate w magnez zapewnia dużo większe korzyści dla zdrowia niż łykanie suplementów diety.
Warto wiedzieć, że oprócz wymienionych wcześniej związków dostępne są też inne formy magnezu w suplementach diety, które mogą mieć różny wpływ na organizm. Oprócz wymienionych należą do nich także glicynian, glukonian, taurynian i treonian czy mniej polecane siarczan i węglan.
Jakie skutki uboczne ma magnez w suplementach diety?
Magnez nie spowoduje negatywnych skutków, jeśli pochodzi z produktów spożywczych, jednak w przypadku stosowania suplementów diety z tym składnikiem mineralnym mogą wystąpić działania niepożądane.
Nadmiar magnezu jest usuwany przez nerki wraz z moczem, jednak wysokie dawki z preparatów mogą wywołać skutki uboczne takie, jak:
biegunka,
nudności i wymioty,
zaburzenia żołądkowe i bolesne skurcze.
Za możliwie niebezpieczne uznaje się przyjmowanie dawek przekraczających 300 mg magnezu (w czystej postaci, przy czym jego dawka jest podana na opakowaniu suplementu, który ma zwykle różne formy i zawartość kluczowego pierwiastka.
Jak wynika z doniesień, w największym stopniu rozwolnieniu sprzyjają formy magnezu takie, jak węglan, chlorek, glukonian i tlenek. Sole magnezu wywierają na organizm efekt przeczyszczający – stosowany w tym celu siarczan magnezu nosi nazwę gorzkiej soli albo soli Epsom.
Toksyczny efekt działania magnezu może ujawnić się również w przypadku dużych dawek środków na przeczyszczenie na bazie magnezu oraz zobojętniających kwas żołądkowy (przeciwko nadkwasocie i zgadze), które zapewniają więcej niż 5000 mg dziennie.
Wczesne objawy toksyczności magnezu to m.in.:
nudności,
wymioty,
zaczerwienienie twarzy,
zatrzymanie moczu,
objawy depresyjne,
senność, brak energii i problemy z koncentracją.
Dolegliwości mogą rozwinąć się do postaci, gdy występują trudności w oddychaniu, skrajnie niskie ciśnienie tętnicze i nieregularna akcja serca, co może doprowadzić do zatrzymania jego pracy. Na działanie toksyczne magnezu narażone są zwłaszcza osoby z chorobami nerek, które mniej efektywnie pozbywają się jego nadmiaru z ustroju. Przed rozpoczęciem suplementacji magnezem, zwłaszcza w przypadku problemów zdrowotnych, należy więc skonsultować się z lekarzem.
Źródła:
Can magnesium help those living with type 2 diabetes? Medical News Today