Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone i dlaczego? Te produkty wspierają nie tylko układ pokarmowy i odporność. Dowiedz się z kolejnych slajdów, w jakich przypadkach spożywanie kiszonek jest wskazane. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone i dlaczego? Te produkty wspierają nie tylko układ pokarmowy i odporność. Dowiedz się z kolejnych slajdów, w jakich przypadkach spożywanie kiszonek jest wskazane. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. nitrub/Getty Images
Udostępnij:
Ogórki kiszone to znakomity naturalny probiotyk, korzystnie wpływający na funkcjonowanie układu pokarmowego. Kiszonki dodatkowo są bogatym źródłem witaminy C i błonnika pokarmowego, a ten reguluje rytm wypróżnień oraz zmniejsza ryzyko zaparć i rozwoju raka jelita grubego. Podpowiadamy, przy jakich dolegliwościach i dlaczego warto sięgać po ogórki kiszone.

Spis treści

Kto powinien częściej sięgać po ogórki kiszone?

Kiszonki korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu, a szczególnie na pracę układu pokarmowego. Dodatkowo przy niektórych schorzeniach jedzenie ogórków kiszonych może złagodzić nieprzyjemne dolegliwości. W galerii przedstawiamy, kto i dlaczego powinien częściej sięgać po kiszonki.

W tych dolegliwościach warto jeść ogórki kiszone!

Właściwości zdrowotne kiszonek. Czy wszyscy mogą bezpiecznie zajadać się kiszonkami?

Ogórki kiszone to jedne z najchętniej spożywanych przetworów w naszym kraju. Są niskokaloryczne i idealnie podkreślają smak przekąsek, sałatek i dań głównych. Kiszonki powstają podczas procesu fermentacji mlekowej z udziałem bakterii kwasu mlekowego. Dzięki temu dochodzi do zahamowania rozwoju bakterii i wydłużenia świeżości produktu.

Dzięki dużej zawartości bakterii kwasu mlekowego ogórki mogą działać jak naturalny probiotyk, czyli produkt wspierający namnażanie się korzystnej mikroflory jelitowej.

Dodatkowo ogórki kiszone to dobre źródło witaminy C i błonnika pokarmowego, który na dłużej daje uczucie sytości i reguluje rytm wypróżnień. W kiszonkach znajdziemy również potas i wapń.

Mimo dobroczynnych właściwości ogórków nie wszyscy mogą bezpiecznie zajadać się nimi. Kto powinien ich unikać? W tych dolegliwościach należy ograniczyć jedzenie kiszonek:

  • nietolerancja histaminy,
  • zakrzepica i stosowanie leków przeciwzakrzepowych,
  • nadciśnienie tętnicze krwi,
  • choroba wrzodowa,
  • refluks żołądkowo-przełykowy.
Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Reklama

Zadbaj o optymalne trawienie

miejsce #1

Biocodex

Symbiosys Alflorex Probiotyk 15kaps.

44,35 zł16,99 zł-62%
miejsce #2

Swanson

Swanson Sulforafan 400mcg 60kaps

34,99 zł17,29 zł-51%
miejsce #3

Caricol mus z Papai

99,99 zł98,00 zł
miejsce #4

Biocodex

Symbiosys Alflorex 30 kapsułek

40,62 zł
miejsce #5

Aflofarm

HepaSlimin 30 tabl.

8,48 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Duże śniadanie nie pomaga schudnąć

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie