Spis treści
Jakie są naturalne probiotyki? Sięgnij po napoje fermentowane
Naturalne probiotyki to produkty, które mogą wspierać zdrowie jelit i wzmacniać odporność. Przez to, że powstają w wyniku fermentacji, zawierają dobroczynne bakterie kwasu mlekowego. Szczególnie wartościowe są napoje fermentowane, które można łatwo włączyć do codziennej diety. Jakie warto wybierać? Wyjaśnia ekspertka.

– Wśród produktów nabiałowych znajdziemy napoje mleczne fermentowane jak jogurt, kefir, maślanka, które są warte uwagi dla naszego zdrowia – mówi Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyk Grupy LUX MED. – Kolejne produkty, zawierające zdrowe bakterie, powstające w wyniku fermentacji, to zakwasy z warzyw (np. z buraka, selera). Powszechnie mówi się o tych produktach jako napoje probiotyczne, jednak warto zwrócić uwagę, że mimo iż zawierają bakterie kwasu mlekowego, nie są one z definicji probiotykami – wyjaśnia ekspertka.
Bakterie te bardzo korzystnie oddziałują na układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie (łagodząc stan zapalny w przewodzie pokarmowym), a także korzystnie wpływają na mikrobiotę.
Jak mówi dietetyczka, napoje mleczne fermentowane są polecane z uwagi na źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz wapnia. Dodatkowo produkty fermentacji mlekowej pomagają w przyswajaniu niektórych składników odżywczych.
Dlaczego warto pić napoje fermentowane? Tak możesz je włączyć do swojej diety
Istnieje wiele powodów, dla których warto pić napoje fermentowane. To bardzo dobry sposób na poprawę zdrowia jelit i ogólnego samopoczucia. Zawierają probiotyki i inne niezbędne składniki odżywcze, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego mikrobiomu jelitowego i zapewnić wiele innych korzyści zdrowotnych.
– Warto włączyć do swojej codziennej diety produkty mleczne fermentowane jako naturalny produkt lub baza do koktajli, deserów, dodatek do placuszków, naleśników czy też wykorzystanie ich do zup na zimno (tzw. chłodników) – radzi ekspertka. – Zakwasy z warzyw możemy włączyć w diecie jako tzw. szot odpornościowy (wypijany np. rano na czczo), a także dodatek do zup czy koktajli.
Specjalistka ds. żywienia dodaje, że na rynku produktów dietetycznych można znaleźć także napoje probiotyczne, zawierające bakterie, które mają zdolność trwałej kolonizacji (głównie Lactobacillus i Bifidobacterium).
– Napoje te zawierają pełną identyfikację szczepów i ich określoną ilość, czego nie wiemy w przypadku napojów mlecznych fermentowanych. Takie napoje probiotyczne, choć wykazują bardzo korzystny wpływ na nasz organizm, powinny być konkretnie dobrane z lekarzem lub dietetykiem jako suplement naszej diety, w zależności od stanu naszego zdrowia – radzi Anna Janiszewska-Janowicz.
Źródła:
Fermented Beverage Benefits: A Comprehensive Review and Comparison of Kombucha and Kefir Microbiome Microorganisms
Probiotics Cleveland Clinic