Spis treści
Zespół wybitnych naukowców z Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Medycznego w Łodzi odniósł znaczący sukces, łącząc siły w badaniach nad melanoidynami. Efektem ich pracy jest przełomowy artykuł „Izolacja, charakterystyka strukturalna i ocena aktywności biologicznej melanoidyn z termicznie przetworzonych ziaren kakaowych, strąków karobu i żołędzi jako potencjalnych czynników cytotoksycznych”, który został opublikowany w czasopiśmie „Food Chemistry”.
Kakao, karob i żołędzie na raka jelita grubego?
Celem badań było określenie struktury chemicznej oraz aktywności biologicznej frakcji melanoidyn pochodzących z ziaren kakaowca, żołędzi dębu czerwonego i strąków karobu, prażonych w różnych warunkach temperaturowo-czasowych.

Melanoidyny są brązowymi polimerami powstającymi w produktach żywnościowych poddanych procesom termicznym, takim jak prażenie kawy czy wypiek chleba. Wyniki wykazały, że pochodzenie roślinne oraz warunki prażenia miały znaczący wpływ na skład chemiczny, cechy strukturalne oraz morfologię melanoidyn. Wszystkie badane melanoidyny wykazywały istotne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
– Opracowałyśmy metodę izolacji melanoidyn z prażonych ziaren kakaowych, żołędzi dębu czerwonego i strąków karobu. Przeprowadziłyśmy badania ich składu chemicznego i struktury. Wyniki pokazują, że melanoidyny z tych roślin mają silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz zawierają bioaktywne związki fenolowe, które mogą zapobiegać nowotworom, uwalniające się podczas trawienia. Wszystkie badane melanoidyny wykazywały aktywność cytotoksycznąwobec komórek raka jelita grubego, zależną od ich stężenia i czasu. Najsilniejsze działanie miały melanoidyny z prażonych żołędzi dębu czerwonego – wyjaśniła dr hab. inż. Joanna Oracz z Instytutu Technologii i Analizy Żywności.
Wyniki badań polskich naukowców, opublikowane w renomowanym czasopiśmie
Wyniki badań polskich naukowców zostały docenione w konkursie rektorów Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Artykuł uzyskał 1660 punktów zgodnie z regulaminem konkursu na najlepszą międzyuczelnianą publikację naukową.
Autorami nagrodzonego w konkursie artykułu są:
dr hab. inż. Joanna Oracz,
dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek,
prof. dr hab. inż. Dorota Żyżelewicz z Politechniki Łódzkiej,
prof. dr hab. n. med. Urszula Lewandowska,
dr n. med. Katarzyna Owczarek,
lek. Miłosz Caban z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Odkrycie polskich badaczy jest wyjątkowe, ponieważ do tej pory nie odnotowano doniesień o potencjalnym działaniu cytotoksycznym melanoidyn pochodzących z prażonych ziaren kakaowca, żołędzi dębu czerwonego i strąków karobu. Wyniki tych prac mogą przyczynić się do opracowania nowych, skuteczniejszych metod leczenia chorób nowotworowych jelita grubego.