Spis treści
Te produkty jedz jesienią, aby budować swoją odporność
Jesień to czas ostatnich zbiorów – sezonowe warzywa, które możemy teraz jeść mają wysoką wartość odżywczą, są świeże i przeważnie tanie. Warto włączyć je do swojej codziennej diety, a nawet zbudować na nich swój jesienny jadłospis.
Można wykorzystać je zarówno do przygotowania dań obiadowych, zup, surówek, jak i deserów np. jabłka w cieśnie, będą smakowały teraz najlepiej. W naszej galerii przedstawiamy warzywa i owoce, po które warto teraz sięgać, aby wzmocnić swoją odporność.
Nie zapomnij o kiszonkach!
Kiszonki to element, którego nie powinno zabraknąć w naszym jesiennym menu. Popularna kiszona kapusta czy kiszone ogórki to naturalne probiotyki. W kiszonkach znajdziemy przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, które są wytwarzane podczas fermentacji. Ich rolą jest wspieranie prawidłowej pracy układu pokarmowego, co w sposób pośredni wpływa na naszą odporność, stymulując znajdujące się w jelitach komórki odpornościowe.
Czytaj także: Jak się rozgrzać zimą? Dodaj do posiłku lub napoju te przyprawy
Więcej o naturalnych probiotykach przeczytasz w artykule Anny Rokickiej-Żuk: Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny
Te produkty warto kisić. Poznaj właściwości zdrowotne nietypowych kiszonek
Kiszonki to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu. Najpopularniejsze są ogórki kiszone oraz kapusta, które mogą służyć jako naturalny probiotyk, czyli produkt korzystnie wpływający na mikroflorę j...
Przyszła jesień, to oznacza porę na zupy
Kiedy za oknem coraz chłodniej, nasze organizmy domagają się ciepłych dań. Odpowiednio doprawiane, rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw dostarczą do naszego organizmu substancji aktywnych niezbędnych do walki z infekcjami. Jeśli dodamy do nich działające przeciwzapalnie czosnek, cebulę czy imbir, dodatkowo wesprzemy nasz układ odpornościowy.
Czytaj też: Alergie i nowotwory mogą być ich objawem. Pierwotne niedobory odporności trudno rozpoznać
– Zupy to idealna propozycja na jesień – te w formie kremu możemy dodatkowo posypać pestkami lub orzechami, które są źródłem zdrowych tłuszczów i zwiększają wchłanianie się witamin z warzyw. To alternatywa dla groszku ptysiowego, który choć smaczny, nie jest bogaty we właściwości odżywcze, dlatego sięgajmy po niego sporadycznie. Oprócz zup, o tej porze roku warto postawić na rozgrzewające potrawy jak chociażby gulasz, kaszotto czy curry – radzi Natalia Chmielewska, dietetyk kliniczny i ekspertka sieci POLOmarket.
Przepis na rozgrzewającą zupę dyniową z imbirem i mlekiem kokosowym znajdziesz na Stronie Kuchni: Poznaj przepis dodający energii na jesienne dni. To danie zrobisz w 30 minut
Królowa zup wspomaga odporność. Zobacz, dlaczego jeszcze warto jeść zupę pomidorową
Zupa pomidorowa zawiera substancje, które pomagają w walce z przeziębieniem. Są na to naukowe dowody. Substancje aktywne zawarte w pomidorach i przyprawach dodawanych do zupy wspierają układ odpornośc...