Co jeść jesienią i zimą, aby wzmocnić odporność? Postaw na odżywcze, rozgrzewające dania i sezonowe warzywa. Nie zapomnij o kiszonkach!

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Jesień to czas, kiedy nasza odporność jest szczególnie narażona na osłabienie. Ograniczony dostęp do światła słonecznego, mniej zróżnicowana dieta oraz długie godziny spędzane w zamkniętych pomieszczeniach nie sprzyjają prawidłowemu funkcjonowaniu układu immunologicznego. Oprócz dbania o regularną aktywność fizyczną, odpowiedni poziom witaminy D i właściwe nawodnienie, możemy wspierać naszą odporność poprzez odpowiednie odżywianie. Sprawdź, jakie produkty warto włączyć do diety, aby wzmocnić organizm w walce z wirusami.

Spis treści

Te produkty jedz jesienią, aby budować swoją odporność

Jesień to czas ostatnich zbiorów – sezonowe warzywa, które możemy teraz jeść mają wysoką wartość odżywczą, są świeże i przeważnie tanie. Warto włączyć je do swojej codziennej diety, a nawet zbudować na nich swój jesienny jadłospis.

Można wykorzystać je zarówno do przygotowania dań obiadowych, zup, surówek, jak i deserów np. jabłka w cieśnie, będą smakowały teraz najlepiej. W naszej galerii przedstawiamy warzywa i owoce, po które warto teraz sięgać, aby wzmocnić swoją odporność.

Jesienią i zimą warto zadbać o odpowiednią dietę, która będzie wspierała naszą odporność.
Jesienią i zimą warto zadbać o odpowiednią dietę, która będzie wspierała naszą odporność. thesomegirl/GettyImages

Nie zapomnij o kiszonkach!

Kiszonki to element, którego nie powinno zabraknąć w naszym jesiennym menu. Popularna kiszona kapusta czy kiszone ogórki to naturalne probiotyki. W kiszonkach znajdziemy przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, które są wytwarzane podczas fermentacji. Ich rolą jest wspieranie prawidłowej pracy układu pokarmowego, co w sposób pośredni wpływa na naszą odporność, stymulując znajdujące się w jelitach komórki odpornościowe.

Czytaj także: Jak się rozgrzać zimą? Dodaj do posiłku lub napoju te przyprawy

Więcej o naturalnych probiotykach przeczytasz w artykule Anny Rokickiej-Żuk: Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny

Te produkty warto kisić. Poznaj właściwości zdrowotne nietypowych kiszonek

Te produkty warto kisić. Poznaj właściwości zdrowotne nietypowych kiszonek

Kiszonki to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu. Najpopularniejsze są ogórki kiszone oraz kapusta, które mogą służyć jako naturalny probiotyk, czyli produkt korzystnie wpływający na mikroflorę j...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Przyszła jesień, to oznacza porę na zupy

Kiedy za oknem coraz chłodniej, nasze organizmy domagają się ciepłych dań. Odpowiednio doprawiane, rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw dostarczą do naszego organizmu substancji aktywnych niezbędnych do walki z infekcjami. Jeśli dodamy do nich działające przeciwzapalnie czosnek, cebulę czy imbir, dodatkowo wesprzemy nasz układ odpornościowy.

– Zupy to idealna propozycja na jesień – te w formie kremu możemy dodatkowo posypać pestkami lub orzechami, które są źródłem zdrowych tłuszczów i zwiększają wchłanianie się witamin z warzyw. To alternatywa dla groszku ptysiowego, który choć smaczny, nie jest bogaty we właściwości odżywcze, dlatego sięgajmy po niego sporadycznie. Oprócz zup, o tej porze roku warto postawić na rozgrzewające potrawy jak chociażby gulasz, kaszotto czy curry – radzi Natalia Chmielewska, dietetyk kliniczny i ekspertka sieci POLOmarket.

Przepis na rozgrzewającą zupę dyniową z imbirem i mlekiem kokosowym znajdziesz na Stronie Kuchni: Poznaj przepis dodający energii na jesienne dni. To danie zrobisz w 30 minut

Królowa zup wspomaga odporność. Zobacz, dlaczego jeszcze warto jeść zupę pomidorową

Królowa zup wspomaga odporność. Zobacz, dlaczego jeszcze warto jeść zupę pomidorową

Zupa pomidorowa zawiera substancje, które pomagają w walce z przeziębieniem. Są na to naukowe dowody. Substancje aktywne zawarte w pomidorach i przyprawach dodawanych do zupy wspierają układ odpornośc...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kirk hammet
Wegetarianizm wzmacnia organizm !!! *** zostanwege.pl
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia