Co jeść jesienią i zimą, aby wzmocnić odporność? Postaw na odżywcze, rozgrzewające dania i sezonowe warzywa. Nie zapomnij o kiszonkach!

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Jesień to czas, kiedy nasza odporność jest szczególnie narażona na osłabienie. Ograniczony dostęp do światła słonecznego, mniej zróżnicowana dieta oraz długie godziny spędzane w zamkniętych pomieszczeniach nie sprzyjają prawidłowemu funkcjonowaniu układu immunologicznego. Oprócz dbania o regularną aktywność fizyczną, odpowiedni poziom witaminy D i właściwe nawodnienie, możemy wspierać naszą odporność poprzez odpowiednie odżywianie. Sprawdź, jakie produkty warto włączyć do diety, aby wzmocnić organizm w walce z wirusami.

Spis treści

Te produkty jedz jesienią, aby budować swoją odporność

Jesień to czas ostatnich zbiorów – sezonowe warzywa, które możemy teraz jeść mają wysoką wartość odżywczą, są świeże i przeważnie tanie. Warto włączyć je do swojej codziennej diety, a nawet zbudować na nich swój jesienny jadłospis.

Można wykorzystać je zarówno do przygotowania dań obiadowych, zup, surówek, jak i deserów np. jabłka w cieśnie, będą smakowały teraz najlepiej. W naszej galerii przedstawiamy warzywa i owoce, po które warto teraz sięgać, aby wzmocnić swoją odporność.

Jesienią i zimą warto zadbać o odpowiednią dietę, która będzie wspierała naszą odporność.
Jesienią i zimą warto zadbać o odpowiednią dietę, która będzie wspierała naszą odporność. thesomegirl/GettyImages

Nie zapomnij o kiszonkach!

Kiszonki to element, którego nie powinno zabraknąć w naszym jesiennym menu. Popularna kiszona kapusta czy kiszone ogórki to naturalne probiotyki. W kiszonkach znajdziemy przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, które są wytwarzane podczas fermentacji. Ich rolą jest wspieranie prawidłowej pracy układu pokarmowego, co w sposób pośredni wpływa na naszą odporność, stymulując znajdujące się w jelitach komórki odpornościowe.

Czytaj także: Jak się rozgrzać zimą? Dodaj do posiłku lub napoju te przyprawy

Więcej o naturalnych probiotykach przeczytasz w artykule Anny Rokickiej-Żuk: Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny

Przyszła jesień, to oznacza porę na zupy

Kiedy za oknem coraz chłodniej, nasze organizmy domagają się ciepłych dań. Odpowiednio doprawiane, rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw dostarczą do naszego organizmu substancji aktywnych niezbędnych do walki z infekcjami. Jeśli dodamy do nich działające przeciwzapalnie czosnek, cebulę czy imbir, dodatkowo wesprzemy nasz układ odpornościowy.

– Zupy to idealna propozycja na jesień – te w formie kremu możemy dodatkowo posypać pestkami lub orzechami, które są źródłem zdrowych tłuszczów i zwiększają wchłanianie się witamin z warzyw. To alternatywa dla groszku ptysiowego, który choć smaczny, nie jest bogaty we właściwości odżywcze, dlatego sięgajmy po niego sporadycznie. Oprócz zup, o tej porze roku warto postawić na rozgrzewające potrawy jak chociażby gulasz, kaszotto czy curry – radzi Natalia Chmielewska, dietetyk kliniczny i ekspertka sieci POLOmarket.

Zobacz też: Jak wzmocnić odporność u dziecka zimą? Pediatra ostrzega: ten błąd popełnia wielu rodziców

Przepis na rozgrzewającą zupę dyniową z imbirem i mlekiem kokosowym znajdziesz na Stronie Kuchni: Poznaj przepis dodający energii na jesienne dni. To danie zrobisz w 30 minut

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Zadbaj o optymalne trawienie

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kinga
Jem dużo owoców, warzyw, kiszonek a do tego tez cisowianke z cytryną piję i herbatę z miodem i imbirem
t
tak
zupy krem zdecydowanie!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia