Spis treści
Jak dochodzi do zakażenia tężcem w ogrodzie?
Tężec jest wywoływany przez neurotoksynę produkowaną przez bakterię Clostridium tetani, która bytuje w glebie, kurzu i odchodach zwierząt. Bakteria dostaje się do organizmu poprzez uszkodzenia skóry, takie jak skaleczenia, otarcia czy ukłucia. Pielenie chwastów, przekopywanie grządek czy inne czynności związane z kontaktem z glebą mogą prowadzić do mikrourazów, które stanowią wrota zakażenia.
Choroba rozwija się od kilku dni do kilku tygodni po zakażeniu. Główne objawy tężca to:
sztywność mięśni, zwłaszcza w okolicy szczęki i karku,
mrowienie w obrębie rany,
dolegliwości bólowe głowy,
trudności w połykaniu,
zaburzenia oddychania,
przyspieszone bicie serca.
Szczepionka na tężec zapobiega groźnej chorobie
Najskuteczniejszą metodą zapobiegania tężcowi jest szczepienie. Osoby regularnie pracujące w ogrodzie powinny upewnić się, że ich odporność na tę chorobę jest aktualna. Szczepionka przeciwko tężcowi powinna zostać podana w trzech dawkach. Drugą podaje się po 4-6 tygodniach od podania pierwszej dawki. Trzecia dawka zalecana jest po 6-12 miesiącach, od wykonania drugiego szczepienia.
Podczas prac w ogrodzie zalecane jest również:
noszenie rękawic ochronnych podczas prac ogrodowych,
dokładne mycie i dezynfekowanie ran,
unikanie pracy na zanieczyszczonej glebie bez odpowiedniego zabezpieczenia.
Toksokaroza – choroba, którą możesz zarazić się podczas pielenia roślin w ogródku
Toksokaroza to choroba pasożytnicza wywołana przez larwy glisty psiej (Toxocara canis) lub glisty kociej (Toxocara cati). Pasożyty te bytują w jelitach zakażonych zwierząt, a ich jaja są wydalane z kałem, zanieczyszczając środowisko, w tym glebę w ogrodach, piaskownicach czy trawnikach.
Do zarażenia toksokarozą może dojść na skutek:
kontaktu z zanieczyszczoną glebą – podczas prac ogrodowych (np. sadzenie, pielenie, przekopywanie ziemi) jaja mogą dostać się na ręce, a następnie do ust,
zjedzenia zanieczyszczonych warzyw lub owoców – niedokładnie umyte warzywa i owoce mogą być zanieczyszczone jajami pasożyta,
nieodpowiedniej higieny – po wykonaniu prac w ogrodzie zawsze należy myć ręce, ponieważ kontakt z zakażoną ziemią, a następnie ustami może skutkować toksokarozą.
Zakażenie może manifestować się dolegliwościami bólowymi brzucha, gorączką, zaburzeniami widzenia, dusznościami oraz kaszlem.
Pałeczka okrężnicy (Escherichia coli) – zagrożenie w ogrodzie
Escherichia coli (E. coli) to bakteria naturalnie występująca w jelitach ludzi i zwierząt. Większość szczepów jest nieszkodliwa, ale niektóre mogą powodować poważne zatrucia pokarmowe i infekcje.
E. coli może występować w glebie, zwłaszcza w miejscach, gdzie zwierzęta pozostawiają odchody. Podczas kopania, sadzenia roślin czy prac porządkowych w ogrodzie, bakterie mogą przedostać się na ręce, a następnie do organizmu. Jeśli w ogrodzie znajduje się staw, strumień czy inne zbiorniki wodne, szczególnie te, do których dostęp mają dzikie ptaki lub zwierzęta, woda może być skażona.
Zabawa w wodzie, podlewanie roślin czy picie nieoczyszczonej wody mogą prowadzić do zarażenia się pałeczką okrężnicy. Do rozwoju zakażenia często dochodzi wskutek zjedzenia nieumytych roślin, które miały kontakt z zanieczyszczoną glebą.
Jakie są objawy zarażenia E.coli? U osoby zakażonej zwykle występują:
mdłości i bóle brzucha,
biegunki z domieszką krwi,
bóle głowy,
podwyższona temperatura ciała,
zmęczenie.
