Spis treści
Dlaczego warto jeść ogórki kiszone i inne kiszonki?
Ogórki kiszone mają zaledwie 11 kcal w 100 g. Są bogate w bakterie fermentacji mlekowej, które są naturalnymi probiotykami oraz w kwas mlekowy, błonnik i witaminę C.
Co daje jedzenie ogórków kiszonych? Oto niektóre z ich zdrowotnych działań:
- regulują i wspomagają pracę układu trawiennego,
- regenerują mikroflorę bakteryjną,
- wspierają odporność organizmu,
- ułatwiają przyswajanie związków mineralnych z pokarmów.
Trzy triki, dzięki którym ukisisz idealne ogórki
Wykorzystując sprawdzone metody naszych babć, możesz sprawić, że kiszone ogórki będą chrupiące i smaczne. Szykując się do kiszenia, warto pamiętać o trzech rzeczach:
- Moczenie w zimnej wodzie sprawi, że ogórki będą jędrne i chrupiące po ukiszeniu.
- Dodanie liścia wiśni, porzeczki lub dębu zabezpieczy ogórki przed zbyt dużym zmięknięciem w procesie fermentacji mlekowej.
- Zalanie ogórków ciepłą wodą przyspieszy proces kiszenia.
Warto przeczytać również:
Ogórki kiszone – przepis, który zawsze wychodzi
Przepis na ogórki kiszone oparty na zasadzie „3 razy 3” to sprawdzona babcina receptura. Wybierając ogórki do kiszenia, wybierzmy okazy średniej wielkości, twarde i ciemnozielone. Do kiszenia najlepiej sprawdzi się specjalne naczynie wykonane z kamionki lub drewna.
Sprawdź także: Przepis na strogonow z ogórkami kiszonymi
Składniki na kiszone ogórki:
- 3 kg ogórków,
- 3 litry wody,
- 3 czubate łyżki soli,
- zestaw do kiszenia: koper, chrzan i czosnek,
- liść wiśni, porzeczki lub dębu.
Przygotowanie:
- Ogórki wkładamy do miski z zimną wodą i zostawiamy je tam przynajmniej na godzinę. W tym czasie przegotowujemy 3 litry wody z dodatkiem trzech łyżek soli. Wodę studzimy do temperatury ok. 40 stopni Celsjusza.
- Płuczemy ogórki i układamy pierwszą warstwę w naczyniu. Na nią wykładamy część obranych ząbków czosnku oraz kopru i chrzanu oraz liść wiśni, porzeczki lub dębu. Czynność powtarzamy do czasu zużycia wszystkich ogórków.
- Całość zalewamy ciepłą wodą, tak aby przykryć wszystkie ogórki. Naczynie przykrywamy pokrywką. Jeśli nie ma jej w komplecie, możemy przykryć je małym talerzykiem. Po dwóch-trzech dniach możemy cieszyć się smakiem ogórków małosolnych, a z każdym kolejnym dniem, także ogórków kiszonych.
Sprawdź: Nie wylewaj, tylko pij! Woda z ogórków kiszonych ma cenne właściwości, ale ważna jest dawka
Zobacz także: