3 razy 3 – sprawdzony przepis na jędrne i smaczne ogórki kiszone. Wystarczy dodać jeden składnik. Babcina receptura, która zawsze działa

Marta Siesicka-Osiak
Kiszenie ogórków to nasza niepisana polska tradycja, dlatego warto korzystać ze sprawdzonych, babcinych przepisów.
Kiszenie ogórków to nasza niepisana polska tradycja, dlatego warto korzystać ze sprawdzonych, babcinych przepisów. Kristina Snowasp / Pexels
Przepis na ogórki kiszone powinien być szybki i sprawdzony. Dlatego warto sięgnąć po babcine receptury, które sprawią, że ogórki wyjdą zawsze chrupiące i aromatyczne. Wypróbuj nasz prosty przepis, który zawiera skuteczne i sprawdzone porady. Poznaj tajemniczy składnik i ciesz się zdrowotnymi właściwościami ogórków kiszonych!

Spis treści

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone i inne kiszonki?

Ogórki kiszone mają zaledwie 11 kcal w 100 g. Są bogate w bakterie fermentacji mlekowej, które są naturalnymi probiotykami oraz w kwas mlekowy, błonnik i witaminę C.

Co daje jedzenie ogórków kiszonych? Oto niektóre z ich zdrowotnych działań:

  • regulują i wspomagają pracę układu trawiennego,
  • regenerują mikroflorę bakteryjną,
  • wspierają odporność organizmu,
  • ułatwiają przyswajanie związków mineralnych z pokarmów.

Trzy triki, dzięki którym ukisisz idealne ogórki

Wykorzystując sprawdzone metody naszych babć, możesz sprawić, że kiszone ogórki będą chrupiące i smaczne. Szykując się do kiszenia, warto pamiętać o trzech rzeczach:

  1. Moczenie w zimnej wodzie sprawi, że ogórki będą jędrne i chrupiące po ukiszeniu.
  2. Dodanie liścia wiśni, porzeczki lub dębu zabezpieczy ogórki przed zbyt dużym zmięknięciem w procesie fermentacji mlekowej.
  3. Zalanie ogórków ciepłą wodą przyspieszy proces kiszenia.

Warto przeczytać również:

Ogórki kiszone – przepis, który zawsze wychodzi

Przepis na ogórki kiszone oparty na zasadzie „3 razy 3” to sprawdzona babcina receptura. Wybierając ogórki do kiszenia, wybierzmy okazy średniej wielkości, twarde i ciemnozielone. Do kiszenia najlepiej sprawdzi się specjalne naczynie wykonane z kamionki lub drewna.

Sprawdź także: Przepis na strogonow z ogórkami kiszonymi

Składniki na kiszone ogórki:

  • 3 kg ogórków,
  • 3 litry wody,
  • 3 czubate łyżki soli,
  • zestaw do kiszenia: koper, chrzan i czosnek,
  • liść wiśni, porzeczki lub dębu.

Przygotowanie:

  1. Ogórki wkładamy do miski z zimną wodą i zostawiamy je tam przynajmniej na godzinę. W tym czasie przegotowujemy 3 litry wody z dodatkiem trzech łyżek soli. Wodę studzimy do temperatury ok. 40 stopni Celsjusza.
  2. Płuczemy ogórki i układamy pierwszą warstwę w naczyniu. Na nią wykładamy część obranych ząbków czosnku oraz kopru i chrzanu oraz liść wiśni, porzeczki lub dębu. Czynność powtarzamy do czasu zużycia wszystkich ogórków.
  3. Całość zalewamy ciepłą wodą, tak aby przykryć wszystkie ogórki. Naczynie przykrywamy pokrywką. Jeśli nie ma jej w komplecie, możemy przykryć je małym talerzykiem. Po dwóch-trzech dniach możemy cieszyć się smakiem ogórków małosolnych, a z każdym kolejnym dniem, także ogórków kiszonych.
Probiotyczne bakterie i droźdż ewspierają zdrowie na różne sposoby, m.in. kształtując odporność organizmu. Ich źródłem są fermentowane napoje mleczne, kiszonki warzywne czy tradycyjne przetwory azjatyckie. Zobacz, które produkty warto jeść jak najczęściej.

Należą do najzdrowszych. Takie produkty mają niezwykłą moc. ...

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia