Spis treści
Dlaczego warto jeść ogórki kiszone i inne kiszonki?
Ogórki kiszone mają zaledwie 11 kcal w 100 g. Są bogate w bakterie fermentacji mlekowej, które są naturalnymi probiotykami oraz w kwas mlekowy, błonnik i witaminę C.
Co daje jedzenie ogórków kiszonych? Oto niektóre z ich zdrowotnych działań:
- regulują i wspomagają pracę układu trawiennego,
- regenerują mikroflorę bakteryjną,
- wspierają odporność organizmu,
- ułatwiają przyswajanie związków mineralnych z pokarmów.
Ogórki kiszone nie dla każdego. Zobacz, kto nie powinien ich jeść
Ogórki kiszone to jedne z najpopularniejszych przetworów w kuchni polskiej. Są smaczne i zdrowe, korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Mogą łagodzić objawy nietolerancji pokarmowych, regulować rytm ...
Trzy triki, dzięki którym ukisisz idealne ogórki
Wykorzystując sprawdzone metody naszych babć, możesz sprawić, że kiszone ogórki będą chrupiące i smaczne. Szykując się do kiszenia, warto pamiętać o trzech rzeczach:
- Moczenie w zimnej wodzie sprawi, że ogórki będą jędrne i chrupiące po ukiszeniu.
- Dodanie liścia wiśni, porzeczki lub dębu zabezpieczy ogórki przed zbyt dużym zmięknięciem w procesie fermentacji mlekowej.
- Zalanie ogórków ciepłą wodą przyspieszy proces kiszenia.
Warto przeczytać również:
Ogórki kiszone – przepis, który zawsze wychodzi
Przepis na ogórki kiszone oparty na zasadzie „3 razy 3” to sprawdzona babcina receptura. Wybierając ogórki do kiszenia, wybierzmy okazy średniej wielkości, twarde i ciemnozielone. Do kiszenia najlepiej sprawdzi się specjalne naczynie wykonane z kamionki lub drewna.
Sprawdź także: Przepis na strogonow z ogórkami kiszonymi
Składniki na kiszone ogórki:
- 3 kg ogórków,
- 3 litry wody,
- 3 czubate łyżki soli,
- zestaw do kiszenia: koper, chrzan i czosnek,
- liść wiśni, porzeczki lub dębu.
Przygotowanie:
- Ogórki wkładamy do miski z zimną wodą i zostawiamy je tam przynajmniej na godzinę. W tym czasie przegotowujemy 3 litry wody z dodatkiem trzech łyżek soli. Wodę studzimy do temperatury ok. 40 stopni Celsjusza.
- Płuczemy ogórki i układamy pierwszą warstwę w naczyniu. Na nią wykładamy część obranych ząbków czosnku oraz kopru i chrzanu oraz liść wiśni, porzeczki lub dębu. Czynność powtarzamy do czasu zużycia wszystkich ogórków.
- Całość zalewamy ciepłą wodą, tak aby przykryć wszystkie ogórki. Naczynie przykrywamy pokrywką. Jeśli nie ma jej w komplecie, możemy przykryć je małym talerzykiem. Po dwóch-trzech dniach możemy cieszyć się smakiem ogórków małosolnych, a z każdym kolejnym dniem, także ogórków kiszonych.
Sprawdź: Nie wylewaj, tylko pij! Woda z ogórków kiszonych ma cenne właściwości, ale ważna jest dawka
Zobacz także: