Spis treści
Co nam dają probiotyki?
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przy spożywaniu w odpowiednich ilościach mają korzystny wpływ na zdrowie dzięki oddziaływaniu na mikroflorę przewodu pokarmowego. Należą do nich przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, głównie rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, ale także niektóre grzyby, jak np. drożdże Saccharomyces boulardii.
Probiotyczne drobnoustroje stanowią kluczowy składnik naturalnej mikroflory jelit, ale także skóry i innych miejsc w organizmie. Są czynnikiem chroniącym przed działaniem środowiska zewnętrznego, głównie chorobotwórczych i gnilnych mikrobów czy toksyn. Wytwarzają związki sprzyjające zdrowiu, a zawarte w żywności zwiększają przyswajalność jej cennych składników.
Badania pokazują coraz liczniejsze korzyści z utrzymania równowagi mikroflory jelitowej, począwszy od sprawnego trawienia, poprzez poprawę odporności, wygaszanie stanów zapalnych i zapobieganie tyciu, aż po utrzymanie dobrego nastroju.