Spis treści
Co nam dają probiotyki?
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przy spożywaniu w odpowiednich ilościach mają korzystny wpływ na zdrowie dzięki oddziaływaniu na mikroflorę przewodu pokarmowego. Należą do nich przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, głównie rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, ale także niektóre grzyby, jak np. drożdże Saccharomyces boulardii.
Probiotyczne drobnoustroje stanowią kluczowy składnik naturalnej mikroflory jelit, ale także skóry i innych miejsc w organizmie. Są czynnikiem chroniącym przed działaniem środowiska zewnętrznego, głównie chorobotwórczych i gnilnych mikrobów czy toksyn. Wytwarzają związki sprzyjające zdrowiu, a zawarte w żywności zwiększają przyswajalność jej cennych składników.
Badania pokazują coraz liczniejsze korzyści z utrzymania równowagi mikroflory jelitowej, począwszy od sprawnego trawienia, poprzez poprawę odporności, wygaszanie stanów zapalnych i zapobieganie tyciu, aż po utrzymanie dobrego nastroju.
Sprawdź także: Czy kombucha jest zdrowa? Grzyb herbaciany ma niezwykłe właściwości, ale może być też szkodliwy. Wypróbuj przepis na kombuchę do picia
Choć w stanach deficytów odporności lub problemów trawiennych można sięgać po kapsułki z probiotykami, na co dzień zaleca się spożywanie chociaż niewielkich ilości produktów naturalnych, których wybór jest całkiem spory.
Sprawdź 10 najbardziej polecanych pokarmów probiotycznych, które wspomogą równowagę mikroflory jelitowej.
Produkty fermentowane czy gotowy probiotyk?
Źródłem dobroczynnych mikroorganizmów są produkty fermentowane, zarówno te mleczne, jak i warzywne czy sojowe, do których należą tradycyjne przetwory kuchni polskiej (kiszona kapusta, ogórki czy buraki i zakwas buraczany) oraz azjatyckiej (np. kimchi, tempeh, sos sojowy, miso, natto). Z tego powodu one również bywają określane jako probiotyki, choć formalnie nie jest to termin prawidłowy.
Pożyteczne drobnoustroje mogą być dostarczane również w postaci suplementów diety. Tu jednak probiotyk podlega ściśle określonym wymogom: jako probiotyczne szczepy bakterii określa się te kolonie bakterii, których działanie zostało potwierdzone naukowo (stąd specjalne oznaczenia literowo-cyfrowe), a przy tym mające zdolność dotarcia do jelita grubego i jego zasiedlania bez wywoływania skutków ubocznych.
Dowiedz się więcej na temat:
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?