Spis treści
Te osoby powinny unikać jedzenia ogórków kiszonych
Powszechnie wiadomo, że kiszonki są zdrowe i korzystnie wpływają na organizm. Niestety nie wszyscy mogą bezpiecznie spożywać duże ilości tych produktów. W galerii przedstawiamy, w jakich schorzeniach i dlaczego należy unikać jedzenia kiszonek.
Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne
Ogórki kiszone to niskokaloryczne przetwory, które w 100 g zawierają tylko 11 kcal. Są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Dowiedz się więcej: Co warto kisić? Sprawdź właściwości nietypowych kiszonek
Ogórki zakonserwowane w ten sposób mogą służyć jako naturalny probiotyk, czyli produkt korzystnie wpływający na mikroflorę jelitową.
Jakie korzyści wynikają z regularnego spożywania kiszonek? Wśród najważniejszych można wymienić:
- zwiększone wchłanianie witamin i związków mineralnych w jelitach,
- wzrost namnażania się korzystnej mikroflory jelitowej,
- poprawa procesu trawienia i zapobieganie zaparciom,
- obniżenie stężenia cholesterolu we krwi,
- wspieranie odporności organizmu.
Zaobserwowano również, że regularne spożywanie kiszonek może łagodzić objawy nietolerancji pokarmowych, w tym dotyczących laktozy. Zmniejszeniu ulegają nieprzyjemne bóle i skurcze brzucha, wzdęcia, a także biegunki po spożyciu nabiału.