Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych? Ogranicz jedzenie kiszonek, jeżeli cierpisz na jedno z tych schorzeń

Agata Siemiaszko
Wideo
od 16 lat
Kto powinien unikać jedzenia kiszonek i dlaczego? Dowiedz się, dla kogo ogórki nie są zalecane. Milena Chosroszwili/GettyImages.com
Ogórki kiszone to jedne z najpopularniejszych przetworów w kuchni polskiej. Są smaczne i zdrowe, korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Mogą łagodzić objawy nietolerancji pokarmowych, regulować rytm wypróżnień, a także wspierać odporność organizmu. Jak pokazują badania, jedzenie kiszonek może obniżać stężenie glukozy we krwi. Jednak nie wszyscy powinni się nimi zajadać bez umiaru. Sprawdź, kto nie powinien jeść ogórków kiszonych.

Spis treści

Te osoby powinny unikać jedzenia ogórków kiszonych

Powszechnie wiadomo, że kiszonki są zdrowe i korzystnie wpływają na organizm. Niestety nie wszyscy mogą bezpiecznie spożywać duże ilości tych produktów. W galerii przedstawiamy, w jakich schorzeniach i dlaczego należy unikać jedzenia kiszonek.

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne

Ogórki kiszone to niskokaloryczne przetwory, które w 100 g zawierają tylko 11 kcal. Są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Kto powinien unikać jedzenia kiszonek i dlaczego? Dowiedz się, dla kogo ogórki nie są zalecane.
Kto powinien unikać jedzenia kiszonek i dlaczego? Dowiedz się, dla kogo ogórki nie są zalecane. Milena Chosroszwili/GettyImages.com

Dowiedz się więcej: Co warto kisić? Sprawdź właściwości nietypowych kiszonek

Ogórki zakonserwowane w ten sposób mogą służyć jako naturalny probiotyk, czyli produkt korzystnie wpływający na mikroflorę jelitową.

Jakie korzyści wynikają z regularnego spożywania kiszonek? Wśród najważniejszych można wymienić:

  • zwiększone wchłanianie witamin i związków mineralnych w jelitach,
  • wzrost namnażania się korzystnej mikroflory jelitowej,
  • poprawa procesu trawienia i zapobieganie zaparciom,
  • obniżenie stężenia cholesterolu we krwi,
  • wspieranie odporności organizmu.

Zaobserwowano również, że regularne spożywanie kiszonek może łagodzić objawy nietolerancji pokarmowych, w tym dotyczących laktozy. Zmniejszeniu ulegają nieprzyjemne bóle i skurcze brzucha, wzdęcia, a także biegunki po spożyciu nabiału.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia