Spis treści
Woda z ogórków kiszonych to nie odpad, tylko cenny suplement diety
Woda z ogórków kiszonych to zalewa solankowa, w której kisi się to warzywo. Po jego zjedzeniu większość osób wylewa płyn do zlewu jak odpad, tymczasem ma on cenne właściwości zdrowotne. Podobnie jak zakwas z buraków, woda z ogórków może być traktowana jako cenny dodatek do jadłospisu.
Zobacz w naszej galerii, na co jest dobra woda z ogórków kiszonych.
Sok z kiszonych ogórków to przy tym, co innego niż woda z ogórków. To napój wyciskany z kiszonego warzywa, np. po jego starciu lub przy użyciu wolnoobrotowej sokowirówki. On także ma korzystny wpływ na organizm.
Płynów z kiszonych ogórków nie można pić szklankami ze względu na to, że są słone. Większość osób może jednak wspomóc swój organizm, racząc się niewielką porcją soku lub wody z ogórków kiszonych do posiłku, czyli traktując go jak suplement diety.
Woda z ogórków kiszonych lepsza niż sok z ogórków. Zobacz właściwości
Woda z ogórków kiszonych i wyciskany z nich sok powinny mieć podobny skład, ponieważ składniki z warzywa przenikają do wody, a ich stężenie z czasem się wyrównuje. Okazuje się jednak, że woda z ogórków jest zdrowsza od soku, bo może zawiera nawet trzykrotnie więcej witaminy C niż warzywo (prawie 27 mg w 100 ml). Wynika z faktu, że występuje w nim enzym askorbinaza, który rozkłada ten ważny antyoksydant. Jest on związkiem przeciwzapalnym, którego powinniśmy spożywać jak najwięcej. Dlatego ogórki kiszone lepiej zjeść w całości, a zalewę wypić.
Z badań wynika także, że kwasu askorbinowego jest więcej w domowych ogórkach kiszonych, których przygotowanie jest niezmiernie łatwym zadaniem. Dotyczy to także komórek bakterii kwasu mlekowego, które należą do najważniejszych składników wszystkich kiszonek. To słynne probiotyki, które wspierają zdrowie jelit i całego organizmu.
Zarówno w dobrej jakości wodzie z ogórków kiszonych, jak i soku, może być nawet 8,8 × 10 do potęgi ósmej komórek bakterii na mililitr. To całkiem sporo, skoro wymagania dla produktów probiotycznych to 10 x 10 do potęgi ósmej jednostek bakterii tworzących kolonię w mililitrze. Warunkiem jest jednak prawidłowe przygotowanie kiszonych ogórków, a później ich odpowiednie przechowywanie.
Dowiedz się także na temat:
W wodzie z ogórków, tak jak i w soku, występują pewne ilości składników mineralnych, zwłaszcza wapnia, potasu i żelaza, ale najwięcej jest sodu, który pochodzi z dodanej soli. Jej zawartość to ok. 2,4 g na kilogram kiszonki lub litr zalewy, co odpowiada dawce 960 mg sodu (ora 96 mg w 100 ml). To właśnie sód jest składnikiem, który sprawia, że zdrowej wody z ogórków nie można pić w dowolnych ilościach, zwłaszcza w przypadku przeciwwskazań.
Polecana dawka wody z ogórków to 1/4-1/2 szkl. dziennie albo 50-100 ml, najlepiej w dwóch porcjach. W przypadku zwiększonej aktywności fizycznej i wysokiej temperatury można tę ilość nieco zwiększyć (do 200 ml na dobę).
Czy picie wody z ogórków kiszonych to dobry pomysł? Ważne przeciwwskazania
Woda z ogórków nie jest dobra dla każdego. Istnieją osoby, które nie powinny jej pić nie tylko ze względu na sporą zawartość soli i sodu, ale też m.in. związków pochodzących z procesu fermentacji. Mogą one wywoływać objawy nietolerancji pokarmowej, takie jak katar, łzawienie oczu, pokrzywka, bóle brzucha i głowy.
Zobacz też:
Kolejnym problemem może być wysoka kwasowość takiego płynu – pH wynosi tylko 2,5-3,5, podczas gdy wartość neutralna to 7. To powód, dla którego woda z kiszonych ogórków może podrażniać układ pokarmowy.
Kto nie powinien pić wody z ogórków ani soku? Przeciwwskazania do kuracji obejmują:
- choroby układu pokarmowego, takie jak wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowo-przełykowy, zespół jelita drażliwego, a także biegunka,
- wysokie ciśnienie tętnicze krwi i nadciśnienie,
- choroby nerek, m.in. kamica szczawianowo-wapniowa,
- nietolerancja histaminy,
- migrenowe bóle głowy,
- alergia na przyprawy do ogórków, zwłaszcza koper ogrodowy,
- trądzik – nadmiar soli nasila powstawanie wyprysków.
Kliknij w zdjęcie i sprawdź, w jakich sytuacjach picie wody z kiszonych ogórków jest wskazane i korzystne dla zdrowia.
Źródło: Ocena wybranych właściwości zalewy solankowej i soku z kiszonych ogórków Nauki Inżynierskie i Technologie