Spis treści
Czy orzechy włoskie są zdrowe? Ile mają kalorii?
Orzech włoski (Prunus dulcis) to gatunek drzewa z rodziny orzechowatych, ale tą samą nazwą określamy również jadalne nasiona tego drzewa. Kuliste owoce orzechów włoskich mają mięsistą, zieloną okrywę, która pęka ukazując twardą, zdrewniałą skorupę. To w niej kryje się jadalne i bardzo smaczne wnętrze.
Co daje codzienne jedzenie orzechów włoskich? Oto korzyści!
Orzechy włoskie są tłuste (w ich składzie jest 60 proc. tłuszczu) i kaloryczne 100 gram to aż 654 kcal, jednak nie są to puste kalorie. Orzechy te są jednymi z najzdrowszych orzechów i są zaliczane do tzw. superfoods, czyli produktów korzystnie wpływających na zdrowie i samopoczucie, a także zmniejszających ryzyko zachorowania na wiele chorób.
Owoce orzecha włoskiego są przede wszystkim źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Poza tym zawierają także spore ilości białka, błonnika, witamin: A, E, B1, B2, B6, PP i C oraz składników mineralnych takich jak magnez, potas, wapń, fosfor, sód, żelazo, jod, fluor, mangan, miedź, cynk.
Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Przeciwwskazania
Orzechy włoskie, mimo wielu cennych dla zdrowia właściwości nie są zalecane do spożycia dla każdego. Nie mogą po nie sięgać przede wszystkim osoby uczulone na orzechy, ponieważ są one silnym alergenem. Z tego względu nie zaleca się ich podawania dzieciom przed ukończeniem 1. roku życia podczas rozszerzania diety.
Orzechy włoskie zwiększają również wydzielanie kwasu solnego w żołądku, dlatego nie powinny ich jeść osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz refluks żołądkowo-przełykowy. Są one przeciwwskazane również osobom z kamicą nerkową.
Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Oto 5 korzyści dla zdrowia!