To jedne z najzdrowszych orzechów. Jedz je codziennie na zdrowe serce i dobrą pamięć. Poznaj właściwości orzechów włoskich

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Orzechy to pyszna i zdrowa przekąska lub dodatek do dań. stockking/freepik.com
Są smaczne i bardzo pożywne, a przy tym to jedne z najzdrowszych orzechów. Uznawane za polskie superfoods orzechy włoskie korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu, a także niwelują stres i ułatwiają zasypianie. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają orzechy włoskie.

Spis treści

Czy orzechy włoskie są zdrowe? Ile mają kalorii?

Orzechy włoskie w misce
Orzechy to pyszna i zdrowa przekąska lub dodatek do dań. stockking/freepik.com

Orzech włoski (Prunus dulcis) to gatunek drzewa z rodziny orzechowatych, ale tą samą nazwą określamy również jadalne nasiona tego drzewa. Kuliste owoce orzechów włoskich mają mięsistą, zieloną okrywę, która pęka ukazując twardą, zdrewniałą skorupę. To w niej kryje się jadalne i bardzo smaczne wnętrze.

Co daje codzienne jedzenie orzechów włoskich? Oto korzyści!

Orzechy włoskie są tłuste (w ich składzie jest 60 proc. tłuszczu) i kaloryczne 100 gram to aż 654 kcal, jednak nie są to puste kalorie. Orzechy te są jednymi z najzdrowszych orzechów i są zaliczane do tzw. superfoods, czyli produktów korzystnie wpływających na zdrowie i samopoczucie, a także zmniejszających ryzyko zachorowania na wiele chorób.

Owoce orzecha włoskiego są przede wszystkim źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Poza tym zawierają także spore ilości białka, błonnika, witamin: A, E, B1, B2, B6, PP i C oraz składników mineralnych takich jak magnez, potas, wapń, fosfor, sód, żelazo, jod, fluor, mangan, miedź, cynk.

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Przeciwwskazania

Orzechy włoskie, mimo wielu cennych dla zdrowia właściwości nie są zalecane do spożycia dla każdego. Nie mogą po nie sięgać przede wszystkim osoby uczulone na orzechy, ponieważ są one silnym alergenem. Z tego względu nie zaleca się ich podawania dzieciom przed ukończeniem 1. roku życia podczas rozszerzania diety.

Orzechy włoskie zwiększają również wydzielanie kwasu solnego w żołądku, dlatego nie powinny ich jeść osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz refluks żołądkowo-przełykowy. Są one przeciwwskazane również osobom z kamicą nerkową.

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Oto 5 korzyści dla zdrowia!

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia