Spis treści
Grecka kawa długowieczności – co to takiego?
Grecka wyspa Ikaria jest jedną z pięciu niebieskich stref, czyli miejsc na ziemi, gdzie ludzie żyją najdłużej ciesząc się dobrym zdrowiem do późnej starości. Większość mieszkańców „The Blue Zones” żyje nawet po 100 i więcej lat i są oni w pełni sprawni umysłowo i fizycznie. Okazuje się, że w przypadku Greków zamieszkujących mityczną Ikarię ich sekretem jest kawa. Jednak nie jest to zwykła kawa, ponieważ jej wyjątkowość tkwi w sposobie przyrządzania.

Greccy naukowcy postanowili to udowodnić i przeprowadzili badani, w których wzięły udział 142 osoby w wieku 66-91 lat. Przez całe życie mieszkały one na greckiej wyspie Ikaria. Badanie wykazało, że aż 87 proc. ankietowanych codziennie piło tradycyjną grecką kawę.
Dlaczego grecka kawa wpływa na długowieczność? Tak wpływa na serce i krążenie
Badanie greckich naukowców opublikowane na łamach czasopisma „Vascular Medicine” wykazało, że:
Długotrwałe spożywanie kawy wiąże się z poprawą funkcji śródbłonka u osób starszych, co ujawnia nowe powiązanie między odżywianiem a zdrowiem naczyń krwionośnych.
Śródbłonek to wyściółka naczyń krwionośnych i limfatycznych, która odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi oraz odpowiednie uszczelnienie ściany naczyniowej. Lepsze funkcjonowanie śródbłonka zapewnia więc lepsze działanie układu krążenia oraz zdrowie serca.
Poza tym grecka kawa jest także bogata w polifenole, które działają antyoksydacyjnie, czyli zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się organizmu. Dzięki temu jej picie działa odmładzająco i zapewnia odpowiednią sprawność organizmu mimo upływu lat. Natomiast zawarte w kawie kwas chlorogenowy i diterpeny działają przeciwzapalnie oraz zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.
Jak zrobić kawę po grecku? Wypróbuj przepis na grecką kawę
Do przygotowania greckiej kawy potrzebujesz tylko 2 składników:
1 łyżeczka drobno mielonej kawy,
60 ml wody,
cukier lub inny słodzik (opcjonalnie).
Kawa po grecku – jak ją zrobić?
Do przygotowania greckiej kawy przyda się tygielek briki, czyli mały miedziany lub mosiężny dzbanuszek. Jednak, jeśli takiego nie posiadasz wykorzystaj mały rondelek lub metalowy kubek.
Do naczynia wlej wodę, dosyp odpowiednią ilość kawy – na każde 60 ml wody dodaj 1 łyżeczkę kawy.
Naczynie postaw na ogniu i zagotuj, aż na kawie pojawi się charakterystyczna pianka.
Zdejmij z ognia, kawę wlej do filiżanki lub kubka.
Poczekaj aż fusy opadną na dno i wypij.