Komu szkodzą orzechy włoskie? To nie tylko alergicy i małe dzieci. Uważać muszą także osoby z niektórymi przewlekłymi chorobami

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Orzechy włoskie to polski superfood, który jest szczególnie rekomendowany dla osób z wysokim poziomem cholesterolu, niedoborami magnezu i potasu oraz problemami z zaparciami. Są również polecane w profilaktyce przeciwnowotworowej. Niemniej jednak niektórym osobom jedzenie orzechów może zaszkodzić. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie.

Spis treści

Choć orzechy włoskie są niezwykle zdrowe, ale są osoby, którym mogą zaszkodzić.
Choć orzechy włoskie są niezwykle zdrowe, ale są osoby, którym mogą zaszkodzić.
Karolina Grabowska / Pexels

Zobacz, komu nie służy jedzenie orzechów

Komu szkodzą orzechy włoskie? Te grupy powinny ich unikać

Orzechy włoskie cenione są przede wszystkim za wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega-3 i omega-6. Zastąpienie nimi źródeł białka zwierzęcego może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu LDL. Ponadto dostarczają do organizmu duże ilości błonnika pokarmowego i magnezu, a także potasu i wapnia.

Czytaj także: Chcesz schudnąć i mieć dobry humor? Zamiast przekąski sięgnij po orzechy. Zadbasz o smukłą sylwetkę i wzmocnisz serce. Ile orzechów jeść?

Jednak całkowite zastąpienie nimi innych źródeł białka, mogłoby się zakończyć pojawieniem się niechcianych, nadprogramowych kilogramów. Wszystkie orzechy są bowiem bardzo kaloryczne. Mogą też prowadzić do ciężkich reakcji alergicznych i szkodzić osobom z niektórymi schorzeniami. Kto powinien jeść je z umiarem, a kto unikać? Sprawdź w naszej galerii czy znajdujesz się w którejś z tych grup.

Kto i dlaczego nie powinien jeść orzechów?

Jak i kiedy jeść orzechy, aby wyszło nam to na zdrowie? Orzechy a odchudzanie

Osoby, które są na diecie odchudzającej lub chcą utrzymać prawidłową wagę, powinny sięgać po orzechy, ale nie tylko jako przekąskę, gdy dopadnie je głód. Przede wszystkim powinny być one traktowane jako uzupełnienie posiłków o cenny błonnik i zdrowe tłuszcze.

– Jeśli próbujesz schudnąć, a wszystko, co masz w sałatce to sałata, pomidory, ogórki i niskotłuszczowy dressing, możesz być później głodny – wyjaśnia dr Helen Delichatsios, adiunkt medycyny w Harvard Medical School. – Orzechy to dobry sposób na uczynienie posiłku bardziej sycącym – tłumaczy.

Sprawdź także: Te liście mają super moc. Oczyszczają krew, odżywiają i farbują siwe włosy. Zbierz je teraz na nalewkę i płukankę. Wypróbuj prosty przepis

Radzi, aby rano orzechy dodać do płatków, owsianki czy jogurtu z owocami, w czasie lunchu lub obiadu mogą trafić do bezmięsnej sałatki. Wieczorem idealnie sprawdzą się jako dodatek do potraw na bazie ryżu czy grzybów.

Zobacz też: To jedne z najzdrowszych orzechów. Sięgaj po nie codziennie, aby mieć zdrowe serce i dobrą pamięć

Ostrzega, aby uważać na podjadanie orzechów jako samodzielnej przekąski. „Niewinna” miseczka, może sprawić, że przyjmiemy nawet 500 kalorii, zupełnie tego nie planując. Spośród popularnych orzechów najmniej kalorii dostarczają orzechy nerkowca (553 kcal w 100 g) oraz pistacje (565 kcal), a najwięcej orzechy macadamia (718 kcal). Orzechy włoskie plasują się po środku tego zestawienia i dostarczają 654 kcal.

Źródło: How to eat nuts the healthy way Harvard Medical School

Dodaj firmę Autopromocja

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia