Spis treści
Komu szkodzą orzechy włoskie? Te grupy powinny ich unikać
Orzechy włoskie cenione są przede wszystkim za wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega-3 i omega-6. Zastąpienie nimi źródeł białka zwierzęcego może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu LDL. Ponadto dostarczają do organizmu duże ilości błonnika pokarmowego i magnezu, a także potasu i wapnia.
Jednak całkowite zastąpienie nimi innych źródeł białka, mogłoby się zakończyć pojawieniem się niechcianych, nadprogramowych kilogramów. Wszystkie orzechy są bowiem bardzo kaloryczne. Mogą też prowadzić do ciężkich reakcji alergicznych i szkodzić osobom z niektórymi schorzeniami. Kto powinien jeść je z umiarem, a kto unikać? Sprawdź w naszej galerii czy znajdujesz się w którejś z tych grup.
Kto i dlaczego nie powinien jeść orzechów?
Jak i kiedy jeść orzechy, aby wyszło nam to na zdrowie? Orzechy a odchudzanie
Osoby, które są na diecie odchudzającej lub chcą utrzymać prawidłową wagę, powinny sięgać po orzechy, ale nie tylko jako przekąskę, gdy dopadnie je głód. Przede wszystkim powinny być one traktowane jako uzupełnienie posiłków o cenny błonnik i zdrowe tłuszcze.