Spis treści
Awokado – kalorie i wartość odżywcza
Awokado właściwe (Persea americana), inaczej nazywane smaczliwką wdzięczną jest egzotycznym owocem, który swoim wyglądem przypomina gruszkę. Uprawiane jest głównie w Ameryki Środkowej i Południowej, natomiast do Europy najczęściej importowane jest z Meksyku, Peru oraz Chile.
Rozróżnia się ponad 400 gatunków awokado, które określane są na podstawie pochodzenia, wielkości, kształtu, tekstury oraz dojrzałości. W Europie najpopularniejsze jest Hass awokado, które ma szorstką i ciemnozieloną skórkę. W miarę dojrzewania kolor ciemnieje i zmienia się na ciemnofioletowy. Jego miąższ jest jasnozielony o delikatnym orzechowym smaku.
Jeden owoc waży ok. 220 g, a bez skórki i pestki – ok. 140 g. Porcja 100 g smaczliwki stanowi źródło ok. 170 kcal, 2 g białka, 4,1 g węglowodanów, 3,3 g błonnika pokarmowego oraz 15,3 g tłuszczu, z czego znaczna część to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – 11,6 g.