Spis treści
Masło orzechowe – kaloryczność i wartość odżywcza
Masło orzechowe produkowane jest z prażonych orzechów ziemnych (Arachis hypogaea), często nazywanych fistaszkami, które dojrzewają pod ziemią. Orzechy uprawiane są głównie w Indiach, Chinach, Nigerii oraz Stanach Zjednoczonych, natomiast w Europie – we Francji i Włoszech.
Garść orzechów arachidowych bez łupinek waży ok. 30 g. Porcja 100 g fistaszków prażonych bez tłuszczu i soli stanowi źródło ok. 610 kcal, 26,6 g białka, 14,4 g węglowodanów, 7,2 g błonnika pokarmowego oraz 48 g tłuszczu, z czego znaczna część to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – 38 g.
Zobacz: Masło z orzechów to odżywczy superprodukt nie tylko dla osób zdrowych
Fistaszki mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 15, co sprawia, że osoby z cukrzycą i insulinoopornością mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tych orzeszków.
Dodatkowo porcja 100 g niesolonego masła orzechowego jest źródłem:
- witaminy B1 – 0,064 mg,
- witaminy B2 – 0,132 mg,
- witaminy B3 – 12,06 mg,
- witaminy B6 – 0,348 mg,
- witaminy E – 8,33 mg,
- kwasu foliowego – 240 µg,
- wapnia – 92 mg,
- magnezu – 168 mg,
- żelaza – 4,58 mg,
- fosforu – 376 mg,
- potasu – 705 mg,
- cynku – 3,27 mg,
- sodu – 18 mg.
Czy masło orzechowe jest zdrowe?
Największą zaletą fistaszków, z których produkuje się masło orzechowe jest to, że stanowią one źródło znacznych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (w porcji 100 g mają ok. 22,91 g jednonienasyconych, czyli omega-9 oraz 14,58 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych).
Włączenie orzechów ziemnych i masła orzechowego do diety wzbogaci ją o kwasy omega-9, które wykazują prozdrowotne działanie na organizm człowieka. Regularne ich spożywanie może m.in.:
- obniżyć ciśnienie krwi,
- zwiększyć odporność na infekcje,
- obniżyć cholesterol frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi,
- poprawić kondycję skóry oraz przyspieszyć gojenie się ran,
Porcja 100 g fistaszków jest źródłem znaczenie większej ilości potasu (705 mg na 100 g), niż porcja orzechów makadamia (368 mg na 100 g), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych oraz funkcjonowanie mięśni, w tym serca.
W maśle orzechowym obecny jest również resweratrol, czyli przeciwutleniacz obecny także w czerwonym winie. Składnik ten wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe, regulujące ciśnienie tętnicze oraz obniżające stężenie cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi.
Z badań przeprowadzonych przez Katedrę Żywienia Człowieka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie wynika, że poddanie orzeszków ziemnych prażeniu może obniżyć nawet o 40 proc. zawartość przeciwutleniaczy w produkcie.
Z tego względu, należy zwracać szczególną uwagę na skład masła orzechowego, a najlepiej przygotować je samodzielnie w domu.
Włączenie niewielkich ilości masła fistaszkowego do diety może również zmniejszyć ryzyko rozwoju:
- raka piersi,
- cukrzycy typu 2,
- miażdżycy,
- hipercholesterolemii,
- zawału serca.
W badaniach opublikowanych na łamach czasopisma Breast Cancer Research and Treatment wykazano, że spożywanie 3 razy w tygodniu masła orzechowego przez dziewczęta 14 letnie może zmniejszyć o 39 proc. ryzyko rozwoju raka piersi w późniejszym wieku.
Warto również wspomnieć, że masło orzechowe jedzone w umiarkowanych ilościach może wspomagać odchudzanie. Dodatek do koktajli sprawia, że zyskują one dodatkową porcję białka, które daje na dłużej uczucie sytości i zmniejsza częstość epizodów podjadania.
Alergia na orzechy ziemne
Mimo dobroczynnych właściwości nie wszyscy mogą spożywać masło z fistaszków. Orzechy należą bowiem do bardzo alergizujących produktów i mogą wywoływać silną reakcję obronną organizmu. Szacuje się, że alergię na orzechy ma ok. 3 proc. ludzi na świecie.
Orzeszki ziemne należą do „wielkiej ósemki alergenów pokarmowych”, czyli produktów powodujących ponad 90 proc. wszystkich alergii pokarmowych na świecie.
Do charakterystycznych objawów alergii na fistaszki należą:
- biegunka,
- wymioty,
- zespół alergii jamy ustnej,
- pokrzywka kontaktowa,
- świąd,
- napady astmy,
- obrzęk górnych dróg oddechowych,
- wstrząs anafilaktyczny.
Po zaobserwowaniu dolegliwości po spożyciu masła orzechowego należy bezzwłocznie skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu.
Przepis na masło orzechowe
Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych z orzechów ziemnych warto przygotować masło samodzielnie w domu. Przepis jest niezwykle prosty i nie wymaga czasu oraz specjalnego doświadczenia. Z podanej gramatury przygotujemy mały słoiczek masła fistaszkowego.
Składniki:
- 150 g orzechów ziemnych niesolonych,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Orzechy obierz z łupinek.
- Wsyp fistaszki do blendera i dodaj odrobinę soli.
- Całość zblenduj na jednolita i gładką masę.
- Przełóż masło do szczelnego słoika i przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Po dłuższym przechowywaniu od masła może oddzielić się tłuszcz, który wystarczy wymieszać lub użyć jako aromatyczny olej do sałatek.
Przepis na ciasteczka z masłem orzechowym
Aromatyczne ciasteczka z masłem orzechowym to wspaniały pomysł na przygotowanie domowych słodkości. Wystarczy przygotować kilka składników, aby cieszyć się niezwykłym smakiem i aromatem wypieków. Przepis wystarczy do przygotowania 14 sztuk ciastek.
Składniki:
- 100 g masła 82% tłuszczu,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 1/2 szklanki g cukru trzcinowego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 180 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli morskiej.
Przygotowanie:
- Miękkie masło należy wymieszać z masłem orzechowym i cukrem, a następnie ubijać przez 3-4 minuty.
- Do masy maślanej dodajemy jajko, cukier wanilinowy i ubijamy kolejne 2 minuty.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy ubitą masę i solimy.
- Całość mieszamy drewnianą łyżką i formując niewielkie kulki wykładamy na papier do pieczenia.
- Kule z ciasta należy delikatnie zgnieść tak, aby powstały płaskie okręgi.
- Pieczemy ok. 15-17 minut w 175 stopniach Celsjusza.
- Składniki odżywcze i nieodżywcze w surowych i przetworzonych orzeszkach ziemnych Bromatologia i Chemia Toksykologiczna