
To jedne z najzdrowszych orzechów. Sięgaj po nie codziennie, aby mieć zdrowe serce i dobrą pamięć. Oto korzyści z jedzenia orzechów włoskich
Orzechy to pyszna i zdrowa przekąska lub dodatek do dań.

Orzechy włoskie dla zdrowia mózgu
Nieprzypadkowo orzechy włoskie swoim wyglądem przypominają mózg, ponieważ stanowią one dla niego idealne paliwo. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i fosforu korzystnie wpływają na procesy myślowe, poprawiają pamięć, przyspieszają proces uczenia się i zwiększają koncentrację. Zmniejszają również ryzyko rozwoju depresji, a u osób starszych opóźniają procesy starzenia i niwelują ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne takie jak Alzheimer i Parkinson.

Orzechy włoskie na pracę serca i układ krążenia
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty zawarte w orzechach włoskich dzięki właściwościom przeciwzapalnym usprawniają pracę serca i wspomagają układ krążeniowy. Codzienne jedzenie orzechów włoskich obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu zakrzepów. Orzechy włoskie zawierają również l-argininę, która również wpływa korzystnie na układ krwionośny.

Orzechy włoskie na sprawne trawienie
Orzechy wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i odtruwające. Dzięki temu jedzenie ich poprawia trawienie, a także niweluje dolegliwości trawienne takie jak biegunki, zatrucia, zaparcia czy niestrawność. Orzechy te wpływają także korzystnie na skład mikroflory jelitowej.