Spis treści
Jak przechowywać rzodkiewkę, żeby nie była miękka?
Rzodkiewka to warzywo, które wymaga specjalnego przechowywania. Dlatego moja pierwsza rada brzmi – delikatne warzywa, takie jak rzodkiewka kupuj i zjadaj na bieżąco, nie oczekując, że będą świeże przez całe tygodnie.
Sprawdź też: Czy można jeść rzodkiewki z czarnymi plamami w środku?
Jeśli jednak masz w domu nadmiar rzodkiewki i chcesz, żeby nie straciła swojej chrupkości, chroń ją przed wysokimi temperaturami i utratą wilgoci. Najlepszymi miejscem do jej przechowywania jest lodówka. Oto 3 sposoby na przechowywanie rzodkiewki:
- Miska z wodą – odetnij liście i dokładnie umyj rzodkiewki. Do niedużej miski wlej zimną wodę i zanurz w niej rzodkiewki. Woda nie powinna sięgać wyżej niż do połowy wysokości warzyw. Pamiętaj, aby codziennie ją wymieniać.
- Słoik z wodą – jedną z metod polecanych w internecie jest przechowywanie rzodkiewek w zamkniętym słoiku wypełnionym wodą. Ja nie jestem przekonana do tego pomysłu – po pierwsze rzodkiewki mogą wchłonąć za dużo wody i stracić swoje walory smakowe, a po drugie – zamknięty słoik z wodą to idealne miejsce do rozwoju drobnoustrojów – stąd o krok do zatrucia pokarmowego.
- Papierowy ręcznik – Jagna Niedzielska, propagatorka gotowania bez resztek i nurtu zero waste, także nie jest fanką powyższego rozwiązania i proponuje przechowywanie rzodkiewek w lodówce, ale… zawiniętych w papierowy ręcznik. Warzywa pozbaw naci, umyj, a następnie zawiń w czysty, lekko wilgotny ręcznik. Co kilka dni sprawdzaj, czy ręcznik nadal jest wilgotny:
Ta metoda sprawi, że rzodkiewki zachowają świeżość przez tydzień, a nawet dłużej.
Jeśli zostanie ci nadmiar rzodkiewki, możesz ją ukisić, korzystając z przepisu Katarzyny Puczyńskiej z portalu StronaKuchni.pl: Kiszone rzodkiewki to hit. Są zdrowe i świetnie smakują do kanapek, dań z grilla i na przekąskę
Jak odświeżyć rzodkiewki?
Rzodkiewka zrobiła się miękka, a jej skórka lekko pomarszczona? To nie powód, żeby ją wyrzucać. Jest sposób na to, żeby odzyskała jędrność. Wystarczy umyte rzodkiewki włożyć na chwilę do miski z bardzo zimną wodą – można dorzucić do niej kilka kostek lodu. Po kilku minutach rzodkiewki należy osuszyć i zjeść tego samego dnia.
Kiedy nie jeść rzodkiewki?
Nie jedz rzodkiewki, jeśli:
- na jej powierzchni pojawił się osad lub pleśń;
- zmienił się kolor skórki, jest blady lub matowy;
- miąższ ze śnieżnobiałego zabarwił się na inny kolor;
- warzywo zaczęło nieprzyjemnie pachnieć.
Wszystkie powyższe zmiany to oznaka, że rzodkiewka nie nadaje się do jedzenia. Sięgając po warzywa i owoce nawet z drobnymi plamami pleśni, ryzykujesz zatrucie pokarmowe.
Tych produktów nie trzymaj w lodówce. Zobacz 15 produktów, którym szkodzi zimno
Lodówki pierwszy raz pojawiły się w gospodarstwach domowych w XIX wieku w Australii. Dzisiaj ciężko sobie wyobrazić dom czy mieszkanie bez chłodziarki do przechowywania jedzenia. Wielu z nas włożyłoby...
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!