Czym jest zatrucie pokarmowe i co je wywołuje?
Zatrucie pokarmowe to nic innego jak wynik nieprawidłowości funkcjonowania układu trawiennego, w konsekwencji spożycia pokarmu zanieczyszczonego chorobotwórczymi drobnoustrojami lub ich toksynami. Przyczyny zakażenia pokarmowego mogą być różne. Najczęstsze z nich to:
- spożycie żywności, która była nieprawidłowo przechowywana w sklepie, domu, w pracy itp., w wyniku czego, doszło do rozwoju szkodliwych drobnoustrojów,
- spożycie owoców, warzyw, dżemu, pieczywa lub innych produktów zapleśniałych, od których zanieczyszczona pleśnią część została odkrojona (niestety pleśń zanieczyszcza cały produkt, dlatego nie wolno odkrajać nadpsutego kawałka i spożywać nieuszkodzonego),
- spożycie resztek obiadowych, które były zbyt długo przechowywane (nawet w odpowiednich warunkach),
- spożycie nieprawidłowo rozmrożonego, niedogotowanego lub niedopieczonego mięsa,
- spożycie żywności po jej terminie przydatności jej do spożycia, np. mięso, jaja, produkty mleczne itp. (choć są wyjątki: suche produkty zbożowe można jadać po terminie)
- spożycie dobrej jakości pokarmu sztućcami i na naczyniach zanieczyszczonych patogennymi drobnoustrojami np. niedokładnie umytych z resztek jedzenia.