Spis treści
Te warzywa warto jeść zimą. Wybieraj sezonowe i lokalne produkty
Może się wydawać, że jesień i zima to miesiące, w których trudno o jedzenie świeżych warzyw i owoców. Jednak odpowiednio układając w tym czasie swoje menu, można wykorzystać dostępne, świeże produkty o najlepszej w tym czasie wartości odżywczej.
Które warzywa najlepiej wybierać w chłodniejsze miesiące? Te, które zostały zebrane jesienią i wyrosły w naszym klimacie. Mają najwyższą zawartość składników odżywczych i witamin. Ponadto, jeśli kupujemy produkty lokalne, możemy liczyć na to, że do ich przechowywania i transportu nie użyto zbędnych chemikaliów.
Warto pamiętać także o aspekcie ekologicznym i ekonomicznych. Wybierając produkty ze swojej okolicy zmniejszamy ślad węglowy, a kupując krajowe produkty możemy przy okazji sporo zaoszczędzić. Sprawdź w naszej galerii, po które warzywa najlepiej sięgać zimą.
Warzywa, które warto jeść w chłodniejsze miesiące
Pamiętaj o kiszonkach. Wspierają pracę jelit i układu odpornościowego
Myśląc o uzupełnieniu swojego jesiennego i zimowego jadłospisu warzywami, nie powinniśmy zapominać o kiszonkach. Kiszenie przedłuża trwałość produktów, a powstający podczas fermentacji kwas mlekowy, dodatkowo zwiększa wartość odżywczą kiszonek.
Dlaczego warto sięgać po nie na co dzień? Ponieważ wspomagają mikroflorę bakteryjną jelit, a tym samym działają pozytywnie na naszą odporność.
Jedzenie kiszonek poprawia także pracę jelit, ułatwiając regularne wypróżnienia, jednocześnie wspomagając wchłanianie witamin i związków mineralnych z innych pokarmów. Może także pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu oraz złagodzić objawy alergii.
W Polsce do najpopularniejszych kiszonek należą kapusta i ogórki. Jednak coraz śmielej kisimy także inne warzywa. Do słoików szykowanych na zimniejsze miesiące trafią:
- buraki,
- rzodkiewki,
- pomidory,
- czosnek.
Bardziej odważni mogą pokusić się o ukiszenie cytryn, a nawet arbuza.
Warzywa mrożone. Czy są równie zdrowe jak świeże?
Mrożenie warzyw to jedna z najlepszych form ich przechowywania, dzięki której nie tracą swoich cennych wartości odżywczych. Aby jednak były one równie zdrowe, jak te surowe, należy przestrzegać kilku zasad:
- Przed zamrożeniem warzywa powinny zostać umyte i osuszone. Większe można podzielić na kawałki.
- Produkty przygotowane do mrożenia powinny być zamknięte w szczelnych pojemnikach (woreczkach lub pojemnikach) i opatrzone datą.
- Mrożonki należy przechowywać w temperaturze poniżej minus 18 stopni Celsjusza przez okres od 6 do 12 miesięcy.