MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach

Marta Siesicka-Osiak
Warzywa dostępne w sklepach zimą też mogą być smaczne i zdrowe. Zobacz na kolejnych slajdach, co wybierać, aby dostarczyć do organizmu niezbędnych składników.
Warzywa dostępne w sklepach zimą też mogą być smaczne i zdrowe. Zobacz na kolejnych slajdach, co wybierać, aby dostarczyć do organizmu niezbędnych składników. Baryslau Shoot / Pexels
Talerz pełen zdrowych warzyw jesienią i zimą? To możliwe, jeśli sięgniemy po odpowiednie produkty. Stawiając na sezonowość i lokalność możemy włączyć do swojej diety warzywa, które dostarczą do organizmu niezbędne mikro- i makroelementy. Nie należy zapominać także o kiszonkach i warzywach zamrożonych wiosną i latem. Teraz będą idealne do przygotowania pożywnej, rozgrzewającej zupy.

Spis treści

Te warzywa warto jeść zimą. Wybieraj sezonowe i lokalne produkty

Może się wydawać, że jesień i zima to miesiące, w których trudno o jedzenie świeżych warzyw i owoców. Jednak odpowiednio układając w tym czasie swoje menu, można wykorzystać dostępne, świeże produkty o najlepszej w tym czasie wartości odżywczej.

Które warzywa najlepiej wybierać w chłodniejsze miesiące? Te, które zostały zebrane jesienią i wyrosły w naszym klimacie. Mają najwyższą zawartość składników odżywczych i witamin. Ponadto, jeśli kupujemy produkty lokalne, możemy liczyć na to, że do ich przechowywania i transportu nie użyto zbędnych chemikaliów.

Warto pamiętać także o aspekcie ekologicznym i ekonomicznych. Wybierając produkty ze swojej okolicy zmniejszamy ślad węglowy, a kupując krajowe produkty możemy przy okazji sporo zaoszczędzić. Sprawdź w naszej galerii, po które warzywa najlepiej sięgać zimą.

Warzywa, które warto jeść w chłodniejsze miesiące

Pamiętaj o kiszonkach. Wspierają pracę jelit i układu odpornościowego

Myśląc o uzupełnieniu swojego jesiennego i zimowego jadłospisu warzywami, nie powinniśmy zapominać o kiszonkach. Kiszenie przedłuża trwałość produktów, a powstający podczas fermentacji kwas mlekowy, dodatkowo zwiększa wartość odżywczą kiszonek.

Dlaczego warto sięgać po nie na co dzień? Ponieważ wspomagają mikroflorę bakteryjną jelit, a tym samym działają pozytywnie na naszą odporność.

Jedzenie kiszonek poprawia także pracę jelit, ułatwiając regularne wypróżnienia, jednocześnie wspomagając wchłanianie witamin i związków mineralnych z innych pokarmów. Może także pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu oraz złagodzić objawy alergii.

W Polsce do najpopularniejszych kiszonek należą kapusta i ogórki. Jednak coraz śmielej kisimy także inne warzywa. Do słoików szykowanych na zimniejsze miesiące trafią:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Bardziej odważni mogą pokusić się o ukiszenie cytryn, a nawet arbuza.

Warzywa mrożone. Czy są równie zdrowe jak świeże?

Mrożenie warzyw to jedna z najlepszych form ich przechowywania, dzięki której nie tracą swoich cennych wartości odżywczych. Aby jednak były one równie zdrowe, jak te surowe, należy przestrzegać kilku zasad:

  1. Przed zamrożeniem warzywa powinny zostać umyte i osuszone. Większe można podzielić na kawałki.
  2. Produkty przygotowane do mrożenia powinny być zamknięte w szczelnych pojemnikach (woreczkach lub pojemnikach) i opatrzone datą.
  3. Mrożonki należy przechowywać w temperaturze poniżej minus 18 stopni Celsjusza przez okres od 6 do 12 miesięcy.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Czy młoda kapusta szkodzi? Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem

Czy młoda kapusta szkodzi? Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem

Używasz tego pod prysznicem? Uważaj na zagrożenia!

Używasz tego pod prysznicem? Uważaj na zagrożenia!

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia