Spis treści
Te warzywa warto jeść zimą. Wybieraj sezonowe i lokalne produkty
Może się wydawać, że jesień i zima to miesiące, w których trudno o jedzenie świeżych warzyw i owoców. Jednak odpowiednio układając w tym czasie swoje menu, można wykorzystać dostępne, świeże produkty o najlepszej w tym czasie wartości odżywczej.
Które warzywa najlepiej wybierać w chłodniejsze miesiące? Te, które zostały zebrane jesienią i wyrosły w naszym klimacie. Mają najwyższą zawartość składników odżywczych i witamin. Ponadto, jeśli kupujemy produkty lokalne, możemy liczyć na to, że do ich przechowywania i transportu nie użyto zbędnych chemikaliów.
Warto pamiętać także o aspekcie ekologicznym i ekonomicznych. Wybierając produkty ze swojej okolicy zmniejszamy ślad węglowy, a kupując krajowe produkty możemy przy okazji sporo zaoszczędzić. Sprawdź w naszej galerii, po które warzywa najlepiej sięgać zimą.
Warzywa, które warto jeść w chłodniejsze miesiące
Te owoce najlepiej jeść jesienią i zimą. Ochronią przed rakiem i uzupełnią witaminy
Owoce, podobnie jak warzywa, stanowią fundament zdrowej i zrównoważonej diety. Są bogate w witaminy oraz inne niezbędne substancje odżywcze. Latem i jesienią łatwodostępne, zimą mogą stanowić wyzwanie...
Pamiętaj o kiszonkach. Wspierają pracę jelit i układu odpornościowego
Myśląc o uzupełnieniu swojego jesiennego i zimowego jadłospisu warzywami, nie powinniśmy zapominać o kiszonkach. Kiszenie przedłuża trwałość produktów, a powstający podczas fermentacji kwas mlekowy, dodatkowo zwiększa wartość odżywczą kiszonek.
Dlaczego warto sięgać po nie na co dzień? Ponieważ wspomagają mikroflorę bakteryjną jelit, a tym samym działają pozytywnie na naszą odporność.
Jedzenie kiszonek poprawia także pracę jelit, ułatwiając regularne wypróżnienia, jednocześnie wspomagając wchłanianie witamin i związków mineralnych z innych pokarmów. Może także pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu oraz złagodzić objawy alergii.
W Polsce do najpopularniejszych kiszonek należą kapusta i ogórki. Jednak coraz śmielej kisimy także inne warzywa. Do słoików szykowanych na zimniejsze miesiące trafią:
- buraki,
- rzodkiewki,
- pomidory,
- czosnek.
Bardziej odważni mogą pokusić się o ukiszenie cytryn, a nawet arbuza.
Te produkty warto kisić. Poznaj właściwości zdrowotne nietypowych kiszonek
Kiszonki to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu. Najpopularniejsze są ogórki kiszone oraz kapusta, które mogą służyć jako naturalny probiotyk, czyli produkt korzystnie wpływający na mikroflorę j...
Warzywa mrożone. Czy są równie zdrowe jak świeże?
Mrożenie warzyw to jedna z najlepszych form ich przechowywania, dzięki której nie tracą swoich cennych wartości odżywczych. Aby jednak były one równie zdrowe, jak te surowe, należy przestrzegać kilku zasad:
- Przed zamrożeniem warzywa powinny zostać umyte i osuszone. Większe można podzielić na kawałki.
- Produkty przygotowane do mrożenia powinny być zamknięte w szczelnych pojemnikach (woreczkach lub pojemnikach) i opatrzone datą.
- Mrożonki należy przechowywać w temperaturze poniżej minus 18 stopni Celsjusza przez okres od 6 do 12 miesięcy.
Mrożenie jedzenia bez tajemnic. Oto zasady, których należy przestrzegać
Mrożonki to świetny sposób na zachowanie świeżości jedzenia oraz jego walorów smakowych i odżywczych. Jednak nie wszystko powinno się mrozić. Sprawdź, jak przygotować domowe mrożonki i jak długo można...