Spis treści
Co powinno się przechowywać w lodówce?
Lodówki pomagają utrzymać świeżość wielu produktów spożywczych, dzięki czemu nie musimy codziennie chodzić do sklepów czy wyrzucać zepsutego jedzenia. Niektóre produkty spożywcze bezwzględnie należy przechowywać w lodówce – poza nią mogą się zepsuć, a my po zjedzeniu ich zatrujemy się. Chłód pomaga zachować też smak, kolor i kształt. Co powinniśmy włożyć do lodówki?
Czy myć mięso, pieczarki albo sałatę? Sprawdź, co można od razu zjeść
Często naszym pierwszym odruchem jest umycie mięsa oraz innych produktów, które tego nie wymagają. Nie zawsze pamiętamy o tym, że z kolei wszystkie owoce i warzywa – niezależnie od tego czy jemy je ze...
Produkty, które przechowujemy w lodówce
Wśród produktów, które powinny znaleźć się w lodówce, są:
- mięso,
- nabiał,
- wędliny,
- masło,
- warzywa liściaste,
- marchew,
- kalafior,
- brokuł,
- por,
- seler liściasty,
- koperek,
- borówki,
- truskawki,
- jeżyny,
- porzeczki,
- dymka ze szczypiorem.
„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa, które mają najwięcej pestycydów
Jak co roku amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group (EWG) przygotowała listę warzyw i owoców, które zawierają największe ślady pestycydów. Czy to oznacza, że powinny całkowicie...
Jakich produktów nie przechowywać w lodówce?
Często po zakupach niemal automatycznie wszystko ląduje w lodówce. Właśnie wtedy wielu z nas popełnia błąd i niepotrzebnie wkłada tam niektóre produkty. Dowiedz się, co może być poza chłodziarką – zaoszczędzisz miejsce w lodówce i nie będziesz marnować żywności.
Oto produkty, których nie powinniśmy trzymać w lodówce: