Przekroiłam rzodkiewkę i znów była czarna w środku. Czy mogę bezpiecznie ją zjeść? Sprawdziłam, że oznacza to chorobę warzywa

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Z wierzchu wyglądała normalnie, ale po przekrojeniu ogarnął mnie niepokój. Ponownie trafiłam na taką, w której widać w środku czarne plamki. Tak zwykle wygląda pleśń! Postanowiłam zrobić dochodzenie i sprawdzić, czy warzywo powinno wylądować w śmietniku.

Spis treści

Lubię rzodkiewki, bo są nie tylko smaczne, ale też niezmiernie zdrowe. Ważne jednak, by były świeże. Niestety, nawet wśród tych prosto z targu regularnie zdarzają mi się okazy, które są w środku czarne. Rzodkiewki zwykle jadam rano, więc nie mam zbytnio czasu, by się nad tym zastanawiać, i po prostu je odkrawam albo wyrzucam. Czy jednak robię dobrze? Co oznaczają czarne kropki w rzodkiewce?

Rzodkiewka po przekrojeniu jest czarna? To znak, że opanowała ją chorobę. Czy można ją zjeść?
Rzodkiewka po przekrojeniu jest czarna? To znak, że opanowała ją chorobę. Czy można ją zjeść? fazeful/123RF, ARZ/Polska Press-małe

Dlaczego rzodkiewka robi się czarna w środku?

Jak odkryłam, przyczyną czarnych przebarwień w rzodkiewce ma być roślinny patogen – pleśń o nazwie Aphanomyces raphani. Często nazywany „organizmem grzybopodobnym” wywołuje on zmiany nie tylko w tym warzywie, ale też w innych z rodziny krzyżowych (inaczej kapustowatych). Spotkać go można też w rzepie, rzodkwi, brukwi, kalafiorze, brokule czy kapuście.

Na wielu portalach ogrodniczych przeczytałam też, że zaraza wywołana przez ten grzyb nazywa się czernią krzyżowych albo czernieniem korzeni warzyw korzeniowych. Nie znalazłam jednak jakichkolwiek dowodów świadczących o tym, że drobnoustroje tego gatunku są szkodliwe dla ludzi.

Czy można jeść rzodkiewki z czarnymi plamami w środku?

Rzodkiewki z czarnymi plamami w środku mogą nie nadawać się do jedzenia. Poszukując skutków infekcji roślin grzybami znalazłam informację o tym, że tak zaatakowane okazy stają się łatwym „łupem” dla innych drobnoustrojów. Te mogą być już dla nas szkodliwe. Inną kwestią jest fakt, że porażone warzywa mogą nie być tak wartościowe, jak te całkiem zdrowe.

Czy więc wyrzucam czarne rzodkiewki? Choć wcześniej odkrajałam część, jeśli miały tylko trochę zmian w środku, teraz się już nie zastanawiam i biorę inną. Lepiej przyglądam się też ich skórce. Jeśli ma ciemniejsze plamki, wiem, że mogę spodziewać się ich w środku. Nie zawsze są jednak widoczne, dlatego nawet rzodkiewkę chrupaną w całości wolę rozkroić na pół.

Źródło: Root rot in plants: symptoms & treatment Plantura Magazine

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pol
Możesz jeść nawet niezmieloną kawę, sama sprawdź:-)
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia