Spis treści
Witamina B5 na siwienie włosów
Siwienie włosów to naturalny proces, który z upływem lat dotyka niemal każdego z nas. Choć jest to część procesu starzenia się organizmu, wielu ludzi szuka sposobów, by opóźnić ten moment lub przywrócić naturalny kolor włosów. Nowe badania naukowe sugerują, że witamina B5, znana również jako kwas pantotenowy, może stanowić przełomowe rozwiązanie w walce z siwieniem.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego przeprowadzili badania, które wykazały, że regularna suplementacja kwasu pantotenowego, może skutecznie przywrócić naturalny kolor włosów. Już po zaledwie miesiącu stosowania tej substancji u niektórych uczestników eksperymentu zauważono, że włosy odzyskały swój pierwotny odcień.
Wyniki przeprowadzonych badań, w których dwóch uczestników każdego dnia przyjmowało 200 mg pantotenianu wapnia zostały opublikowane w magazynie „Skin Appendage Disorders”. Warto wspomnieć, że stosowanie witaminy B5 może wspomagać wzrost włosów, a także prowadzić do ich zagęszczenia.

Dlaczego siwiejemy?
Melanina, produkowana przez melanocyty w mieszkach włosowych, jest odpowiedzialna za kolor naszych włosów. Z biegiem czasu aktywność tych komórek spada, co wpływa na utratę pigmentu i pojawienia się siwych włosów na naszej głowie. Pierwsze z nich zaobserwować można około 30 roku życia. Geny, które odziedziczyliśmy po naszych rodzicach, decydują o tym, kiedy i w jakim stopniu zaczniemy tracić kolor włosów. Nie bez znaczenia jest też nasz tryb życia.
Jeśli palimy, dużo się stresujemy, mamy niedobory witamin, regularnie sięgamy po używki, siwe włosy mogą pojawić się nieco szybciej niż u pozostałych osób. Jeśli proces siwienia zachodzi zbyt wcześnie lub intensywnie, może to być sygnał o obecności pewnych chorób lub problemów zdrowotnych.
W jakich produktach występuje witamina B5?
Witamina B5 występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, które warto włączyć do swojej diety, aby wspierać zdrowie włosów oraz ogólną kondycję organizmu. Kwas pantotenowy zawarty jest między innymi w:
kurczaku,
wołowinie,
wątróbce,
grzybach shiitake
śledziu,
łososiu,
makreli,
awokado,
brokułach,
ziarnach słonecznika,
żółtkach jajek.
Na rynku dostępne są suplementy z pantotenianem wapnia, które stanowią alternatywę dla naturalnych źródeł witaminy B5. Przed rozpoczęciem ich stosowania, warto skonsultować się z lekarzem.