Spis treści
Jak długo można przechowywać przetwory w słoikach?
Odpowiedź na pytanie o długość przechowywania przetworów nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy od sposobu przygotowania i warunków przechowywania. Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie – słoiki powinny być wyparzone, nakrętki odpowiednio dopasowane i dokręcone, a przetwory zapasteryzowane.
Jeżeli temperatura jest zbyt wysoka, mogą rozwinąć się bakterie i pleśń, które przyspieszają psucie się zawartości słoików. Zbyt niska lub nawet ujemna temperatura sprawiają, że przetwory tracą nie tylko smak, ale też wartości odżywcze. Wszystkie te czynniki sprawiają, że twoje przetwory (i ciężka praca, jaką w nie włożyłaś) dłużej pozostaną świeże, a dzięki temu także dłużej zdatne do spożycia.
Ile lat mogą stać przetwory?
Jeżeli robisz przetwory na zimę, to warto wiedzieć, jak długo mogą stać i czy możesz je jeść również w kolejną zimę. Przetwory, które są odpowiednio zawekowane i są przechowywane w ciemnej, suchej i chłodnej piwnicy, mogą stać przez rok lub nawet dwa lata. Co warto podkreślić, to to, że dłużej przetrwają słoiki z przetworami z cukrem i octem. Ogórki kiszone, pikle, marynowane grzybki, buraczki i warzywne sałatki możesz zjadać do roku. Z kolei weki z cukrem, czyli dżemy, powidła, marmolady, soki i kompoty możesz spożywać nawet do dwóch lat.
Dobrą praktyką jest zawsze dokładne sprawdzenie wszystkich słoików z domowymi przetworami pod kątem oznak zepsucia przed ich otwarciem i spożyciem. Jeśli w słoiku znajduje się pleśń lubinne oznaki zepsucia (dziwny kolor lub zapach, wypukłe denko, luźna gumka), pod żadnym pozorem nie spożywaj jego zawartości. Wyrzuć ją do kosza na odpady BIO, a szklany słoik do kosza przeznaczonego na szkło (nie myj go).
Jak przechowywać przetwory w piwnicy? Gdzie przechowywać przetwory nie mając piwnicy?
Przetwory najlepiej jest przechowywać w suchej, chłodnej i ciemnej piwnicy. Równie dobrze mogą się sprawdzić inne chłodne pomieszczenia bez wilgoci – np. garaż czy spiżarka. Jeżeli nie masz dostępu do piwnicy, możesz też skorzystać z kuchennych szafek. Pamiętaj jednak, żeby nie przechowywać domowych przetworów w pobliżu źródeł ciepła, takich jak gorące rury, kuchenka, piekarnik, piec czy lodówka, ani w pośrednim świetle słonecznym. Każdy z tych czynników może spowodować utratę jakości żywności w ciągu kilku tygodni lub miesięcy, w zależności od temperatury.
Źródła:
Storing Home-Canned Jams and Jellies National Center for Home Food Preservation
How Long Do Homemade Jams, Jellies, Pickles, and Preserves Last? Martha Stewart