Spis treści
Kwiaty cukinii są jadalne, a do tego smaczne i zdrowe. Jakie mają właściwości?
Kwiaty cukinii, tak jak wszystkie kwiaty roślin wydających owoce, mają właściwości zdrowotne i wartości odżywcze danej rośliny w skoncentrowanej formie. Kwiaty cukinii są niskokaloryczne w 100 g dostarczają ok. 15 kcal. Zawierają również witaminę C, PP, B1 (tiamina), B9 (kwas foliowy), prowitaminę A (beta-karoten), wapń, żelazo, cynk, miedź i fosfor.
Kwiaty cukinii to skarbnica witamin i składników mineralnych korzystnych dla zdrowia. Zobacz, jak jedzenie ich wpływa na twój organizm!
Należy jednak pamiętać, że wszystkie te korzyści osiągniemy jedząc kwiaty cukinii na surowo lub przygotowując je na parze. Inne formy obróbki termicznej takie jak smażenie, gotowanie czy pieczenie mogą pozbawić je części tych cennych dla zdrowia właściwości. Niemniej jednak warto wykorzystać kwiaty cukinii w kuchni, aby urozmaicić swój jadłospis i dostarczyć sobie nowych wrażeń smakowych.
Czym są kwiaty cukinii?
Cukinia (Cucurbita pepo), znana również pod nazwą kabaczek, to odmiana dyni zwyczajnej, która została wyhodowana we Włoszech. Owoce cukinii są w Polsce znane i lubiane, chętnie przyrządza się z nich leczo, zupy i placki z cukinii, a nawet dania dla niemowląt już na wczesnym etapie rozszerzania diety, ponieważ są lekkostrawne i bardzo odżywcze.