Spis treści
Co to jest refluks? Objawy refluksu
Refluks żołądkowy i refluks żołądkowo-przełykowy (GERD) występuje, gdy kwas żołądkowy cofa się do przełyku. Może to powodować nieprzyjemne objawy, takie jak zgaga i zarzucanie kwaśnej treści żołądkowej. Jeśli cierpisz na refluks żołądkowy lub chorobę refluksową przełyku, niektóre pokarmy i napoje mogą nasilać objawy.
Objawy refluksu to m.in.:
kwaśny smak w ustach,
trudności w połykaniu,
ból w klatce piersiowej,
ochrypły głos,
suchy kaszel,
uczucie, jakby w gardle znajdował się guzek,
zwracanie pokarmu lub kwasu.
Jeśli regularnie doświadczasz refluksu lub zgagi, skontaktuj się z lekarzem.
Co najlepiej pić przy refluksie? 8 napojów, które ci pomogą
Niektóre napoje mogą nie powodować objawów refluksu lub mogą pomóc złagodzić objawy, których doświadczasz. Poza wyborem odpowiednich napojów pamiętaj też, że ważny jest sposób, w jaki pijesz. Zamiast pić szybko, staraj się popijać płyny. Badanie z 2019 r. wykazało, że częste popijanie wody może pomóc w usuwaniu kwasu z przełyku.
Jakie napoje pić przy refluksie? Istnieje wiele opcji, które prawdopodobnie nie wywołają refluksu, a nawet mogą pomóc zmniejszyć objawy.
Najlepsze napoje przy refluksie to:
Herbaty ziołowe – herbaty ziołowe mogą pomóc poprawić trawienie i złagodzić dolegliwości żołądkowe, takie jak gazy i nudności. Sięgnij po rumianek, lukrecję, melisę, skrzyp, nagietek, korzeń prawoślazu, szałwię lub liście malin. Unikaj mięty pieprzowej – może wywoływać objawy refluksu żołądkowego.
Herbata imbirowa – imbir może pomóc zmniejszyć objawy wielu dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zmniejsza nacisk na dolny zwieracz przełyku i poprawia opróżnianie żołądka. Herbata imbirowa ma właściwości przeciwzapalne i może pomóc złagodzić nudności.
Soki owocowe i warzywne – owoce i warzywa o niskiej kwasowości często zawierają naturalne związki, które mogą zmniejszać refluks żołądkowy. Jedzenie i picie tych owoców i warzyw może być korzystne dla niektórych osób. Dobrym wyborem są m.in.: seler, aloes, marchew, buraki, arbuz, szpinak, gruszka.
Mleko niskotłuszczowe – produkty o wysokiej zawartości tłuszczu, takie jak pełne mleko, mogą pogarszać objawy refluksu. Dobrym rozwiązaniem może być mleko o niskiej zawartości tłuszczu.
Mleko roślinne – mleko roślinne (lub napój roślinny, trzymając się oficjalnego nazewnictwa), to świetna opcja dla osób z nietolerancją laktozy lub dla tych, które doświadczają nasilenia objawów refluksu po spożyciu produktów mlecznych. Możesz wybierać spośród wielu opcji, np. mleko sojowe, owsiane, kokosowe, migdałowe i inne.
Woda – utrzymywanie odpowiedniego nawodnienia może zapewnić prawidłowe przechodzenie pokarmu przez układ żołądkowo-jelitowy, zmniejszając częstotliwość refluksu po posiłku. Regularne popijanie wody małymi łykami w ciągu dnia może również pomóc w oczyszczeniu przełyku z kwasu i leczeniu przewlekłego kaszlu związanego z refluksem.
Woda kokosowa – niesłodzona woda kokosowa może być doskonałą opcją dla osób z refluksem. Napój ten jest dobrym źródłem elektrolitów i wspomaga równowagę pH w organizmie.
Smoothies – koktajle są nie tylko świetnym sposobem na włączenie do diety większej ilości witamin i minerałów, ale także smacznym rozwiązaniem dla osób cierpiących na refluks. Pamiętaj, żeby wybierać tylko owoce o niskiej kwasowości, które tworzą soki przyjazne dla refluksu (np. gruszka, arbuz). Dodaj też zielone warzywa (np. szpinak, jarmuż), które wzbogacą twoje koktajle o dodatkowe składniki odżywcze i korzyści zmniejszające refluks.
Czego nie pić na refluks? Napoje, których lepiej unikać
Tak jak niektóre napoje mogą pomóc złagodzić objawy refluksu, tak inne mogą je pogorszyć. Wśród napojów, których lepiej unikać, żeby nie zwiększać ryzyka lub nasilenia objawów refluksu, są:
alkohol,
kawa (i inne napoje zawierające kofeinę),
soki cytrusowe,
napoje gazowane.
Alkohol uszkadza błonę śluzową w wyściółce żołądka i upośledza skurcze przełyku. Oba te czynniki mogą nasilać refluks żołądkowy. Soki z owoców cytrusowych, takich jak pomarańcze lub grejpfruty, są bardzo kwaśne, co może pogorszyć refluks. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) zaleca, aby chorzy unikali napojów gazowanych, kawy, herbaty i innych napojów zawierających kofeinę w celu zmniejszenia refluksu żołądkowego i GERD.
Źródła:
Frequent Sips of the Water for the Management of Gastroesophageal Reflux Induced Refractory Cough: A Case Report and Review of the Literature Case Reports in Gastrointestinal Medicine
Eating, Diet, & Nutrition for GER & GERD National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK)
The role of diet in the development and management of gastroesophageal reflux disease: why we feel the burn Journal of Thoracic Disease