Ten grzyb to trucizna! Ekspert przestrzega przed nalewką z muchomora. „Istotne zagrożenie dla zdrowia lub życia”

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Niebezpieczna moda rozprzestrzenia się w Polsce. W internecie sprzedawane są nalewki z muchomora czerwonego, których spożycie może zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Prof. Paweł Ramos ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego przestrzega przed zażywaniem tych substancji. O konsekwencjach spożywania muchomora czerwonego informuje też GIS. Dowiedz się, czym grozi spożywanie produktów z muchomora czerwonego.

Spis treści

Nalewka z muchomora czerwonego w internecie. „Groźne dla człowieka”

W internecie rośnie popularność nalewek z muchomora czerwonego, co budzi poważne obawy ekspertów. Nieuczciwi sprzedawcy wykorzystują luki w prawie, oferując produkty z muchomora jako „kolekcjonerskie”. Promują także rzekome „cudowne właściwości zdrowotne” tych preparatów.

Nalewki z muchomora czerwonego, spożywane nawet w małych ilościach, są groźne dla człowieka, o czym przestrzegł w poniedziałek 18 listopada 2024 r. prof. nauk farmaceutycznych Paweł Ramos ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jak mówił, regularne spożywanie tego grzyba może prowadzić do poważnych uszkodzeń układu nerwowego i wątroby.

Muchomor czerwony i produkty z jego wykorzystaniem zawierają substancje psychoaktywne, w szczególności kwas ibotenowy i muscymol.
Muchomor czerwony i produkty z jego wykorzystaniem zawierają substancje psychoaktywne, w szczególności kwas ibotenowy i muscymol. wirestock/freepik

– Muchomor czerwony zawiera substancje psychoaktywne, które zachowują się jak psychotropy, czyli uzależniają nas. Permanentne stosowanie małych dawek subprogowych powoduje, że uzależniamy się, a to powoduje bardzo duże spustoszenie w naszym organizmie, włącznie z tym, że zaczyna on po prostu działać toksycznie i uszkadzać nam wątrobę czy nerki – podkreślił podczas poniedziałkowej konferencji prasowej prof. Paweł Ramos.

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, „spożywanie tego grzyba lub produktów zawierających kwas ibotenowy lub muscymol w postaci np. galaretek, żelków, nalewek, waporyzatorów, pre-rollsów czy innych produktów stwarza istotne zagrożenie dla zdrowia lub życia”.

Tych grzybów wkrótce nigdzie nie kupisz. GIS zapowiada zakaz sprzedaży

Tych grzybów wkrótce nigdzie nie kupisz. GIS zapowiada zakaz sprzedaży

Te grzyby są piękne, wręcz bajkowe, a o tej porze roku łatwo dostępne w lasach. Można je też bez problemu kupić w internecie w różnej postaci. Niebezpieczna moda na toksyczne muchomory czerwone kwitni...

Monika Góralska
Monika Góralska

Czy muchomor czerwony jest jadalny? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Chociaż toksyczność muchomora czerwonego jest niższa niż innych gatunków z tej rodziny, może on wywoływać szereg niepożądanych objawów, takich jak dolegliwości żołądkowo-jelitowe. W skrajnych przypadkach zatrucia mogą prowadzić do śpiączki, ponieważ efekty euforyczne po spożyciu często przeplatają się z silnym uczuciem senności i wyciszenia organizmu. Muchomor czerwony i produkty z jego wykorzystaniem zawierają substancje psychoaktywne, w szczególności kwas ibotenowy i muscymol.

– Kwas ibotenowy jest alkaloidem o działaniu toksycznym, występuje głównie w blaszkach i miąższu muchomora czerwonego. W organizmie człowieka ulega przemianie do muscymolu. Muscymol jest organicznym związkiem chemicznym z grupy alkaloidów, substancją psychoaktywną i neurotoksyną. Jest selektywnym agonistą receptora GABA-A. Najczęstsze objawy po spożyciu grzybów to objawy żołądkowo-jelitowe oraz depresja lub pobudzenie OUN. Inne objawy to dezorientacja, zawroty głowy, dysforia, halucynacje wzrokowe, pobudzenie, ataksja, drgawki mięśniowe, drgawki i śpiączka, w zależności od ilości spożytego grzyba – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Prof. Ramos wyjaśnił, że przy spożyciu dużych dawek muchomora czerwonego mogą pojawić się także poważne zaburzenia oddechowe, w tym depresja ośrodka oddechowego, a także zaburzenia rytmu serca, takie jak bradykardia.

– Efekt spożycia muchomora działa z opóźnieniem 20-30-minutowym. Brak efektów może skłonić do zażycia kolejnej dawki. Wtedy mamy spotęgowane działanie na organizm, co może doprowadzić do przedawkowania – tłumaczył prof. Ramos.

Jak dodał, w skrajnych przypadkach przy zażyciu bardzo dużej dawki może dojść także do zatrzymania akcji serca, oddychania, a także do śpiączki pacjenta.

Powraca śmiertelnie niebezpieczny trend! Zbierasz grzyby - uważaj!

Powraca śmiertelnie niebezpieczny trend! Zbierasz grzyby - uważaj!

Czerwone muchomory wyróżniają się wśród innych grzybów i przyciągają wzrok swoim niesamowitym wyglądem. Mimo że w każdym atlasie grzybów przestrzega się przed ich spożyciem, bo są one trujące, to jedn...

Monika Góralska
Monika Góralska

Po co ludzie zbierają czerwone muchomory? „Są dwie grupy”

Prof. Ramos twierdzi, że problem spożywania muchomora czerwonego dotyczy szczególnie dwóch grup społecznych: młodzieży, która poszukuje nowych, tanich substancji psychostymulujących, oraz osób cierpiących na nieuleczalne choroby, które szukają alternatywnych metod leczenia.

– Osoby sprzedające żerują na naiwności osób cierpiących z powodu chociażby chorób nowotworowych. Często te osoby przerywają konwencjonalne leczenie, przez co po prostu tracą ostatnią deskę ratunku, zażywając i wierząc w preparaty, które absolutnie nie mają podstaw medycznych – zaznaczył prof. Ramos.

Przypadki hospitalizowania pacjentów po zatruciu muchomorem występują w całej Polsce, a zatrucia są okresowo nagłaśniane. Jak mówił profesor, możliwe jest, że tacy pacjenci trafiają także do uniwersyteckich szpitalach.

– Ten grzyb to trucizna, więc nie możemy go nazwać lekarstwem. W mojej opinii osoby, które go promują, to albo pseudolekarze, albo oszuści, którzy żerują na ludzkim nieszczęściu, wykorzystując choroby i desperację ludzi szukających ratunku. Zdecydowanie przestrzegam przed spożywaniem takich substancji, nawet w małych ilościach – podsumował specjalista.

Dodajmy, że w Polsce zakazane jest wytwarzanie i wprowadzanie do obrotu środków zastępczych, a za złamanie tego zakazu grozi kara pieniężna w wysokości od 20 000 zł do 1 000 000 zł, o czym przypomina GIS.

Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Najzdrowsze gatunki są nie tylko z lasu!

Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Najzdrowsze gatunki są nie tylko z lasu!

Grzyby to stały element antyrakowej diety – warto jeść je jak najczęściej, by wspomagać ochronę przed nowotworami. A także przed wirusami, antybiotykoopornymi bakteriami, alergią... Właściwości grzybó...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródło:

Polska Agencja Prasowa

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia