Właśnie zakwitł. Z jasnozielonych kwiatów zrób oczyszczającą i antybakteryjną herbatkę klonową. Wypróbuj przepis na napar z kwiatów klonu

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kwiaty klonu są o tej porze roku łatwo dostępne i pełne zdrowotnych właściwości. Można je zbierać od początku kwietnia do końca maja, pojawiają się przed rozwojem liści. Haidamac/gettyimages.com, Monika Góralska
Klon kojarzony jest głównie z drzewem pospolicie rosnącym na terenie całej Polski oraz z syropem klonowym, który w największej ilości produkowany jest w Kanadzie. Jednak nie tylko syrop można spożywać, ponieważ kwiaty klonu również są jadalne. Warto z nich przygotować herbatkę klonową, która działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo oraz detoksykująco, a także poprawia pamięć i koncentrację. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma klon oraz wypróbuj przepis na herbatkę z kwiatów klonu.

Spis treści

Czym jest klon i jak powstaje syrop klonowy?

Kwiaty klonu na drzewie oraz herbatka z kwiatów klonu
Kwiaty klonu są o tej porze roku łatwo dostępne i pełne zdrowotnych właściwości. Można je zbierać od początku kwietnia do końca maja, pojawiają się przed rozwojem liści. Haidamac/gettyimages.com, Monika Góralska

Klon (Acer L.) to jedno z najpopularniejszych drzew, które można spotkać w całej Europie, a także w Azji, północnej Afryce, Europie, Środkowej i Północnej Ameryce. Ma ono charakterystyczne, duże liście i żółtozielone kwiaty, które w kwietniu i maju pojawiają się przed rozwojem liści. Do klonów należy ok. 150 gatunków drzew i krzewów. W Polsce najczęściej można spotkać klon zwyczajny, inaczej pospolity (Acer platanoides L.), klon jawor (Acer pseudoplatanus L.) i klon polny, inaczej paklon (Acer campestre L.).

Sprawdź także: Regeneruje po zimie, poprawia odporność, odmładza. Zbierzesz go właśnie teraz. Sok z klonu jest smaczniejszy niż z brzozy

Najsłynniejszym produktem spożywczym wytwarzanym z soku klonowego jest syrop klonowy, który najczęściej pozyskiwany jest z klonu cukrowego (Acer saccharum), klonu czarnego (A. nigrum) i klonu czerwonego (A. rubrum). Możliwe jest także pobieranie go z klonu zwyczajnego. Syrop klonowy powstaje poprzez odparowanie wody z soku i jest on uznawany za zdrowszy zamiennik cukru, ponieważ zawiera cenne witaminy i składniki mineralne, których brak jest w białym cukrze. Jest bardzo słodki, a swoją konsystencją i kolorem przypomina miód, od którego jest jednak mniej kaloryczny.

Lecznicze właściwości klonu

Sok z klonu, z którego uzyskuje się syrop klonowy zawiera witaminy, magnez, żelazo, wapń, cynk, potas, antyoksydanty, saponiny, garbniki, lipidy, alkaloidy i kwasy organiczne. Sok oraz wywary z kory i korzeni klonu wykorzystywali już rdzenni Amerykanie do leczenia owrzodzeń i trudno gojących się ran, a także do oczyszczania organizmu z toksyn. Przetwory z klonu działają także regenerująco na stawy oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Zarówno sok, jak i kora, a nawet liście klonu oraz jego kwiaty mają właściwości:

  • oczyszczające,
  • antyseptyczne,
  • przeciwzapalne,
  • bakteriobójcze,
  • tonizujące,
  • moczopędne.

Kwiaty klonu można jeść! Jak zrobić herbatkę z kwiatów klonu?

Kwiaty klonu są o tej porze roku łatwo dostępne i pełne zdrowotnych właściwości. Można je zbierać już wczesną wiosną od początku kwietnia do końca maja, pojawiają się one przed rozwojem liści. Można je jeść na surowo, prosto z drzewa, ponieważ są delikatne w smaku i lekko słodkie. W sieci można również znaleźć przepisy na kwiaty z klonu smażone w cieście naleśnikowym. Wypróbuj je także jako dodatek do sałatek i ciast oraz jadalną ozdobę do tortów czy deserów. Polscy leśnicy polecają natomiast na fanpage'u Lasów Państwowych prostą w przygotowaniu i smaczną herbatkę z kwiatów klonu, która posiada wszystkie cenne właściwości klonu.

Czytaj także: To darmowy lek na stawy, krążenie i żylaki. Herbatka z kwiatów kasztanowca zwalczy hemoroidy i reumatyzm. Wypróbuj prosty przepis na napar

Przepis na herbatkę klonową
Składniki:

  • 3-4 kwiatostany klonu pospolitego (Acer platanoides),
  • 0,5 l wody,
  • miód lub syrop klonowy.

Przygotowanie:

  1. Kwiaty klonu zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem przez 10 minut.
  2. Odcedzić i pić.
  3. Można też posłodzić miodem lub syropem klonowym, aby wzbogacić smak naparu.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia