Spis treści
Czym jest klon i jak powstaje syrop klonowy?
Klon (Acer L.) to jedno z najpopularniejszych drzew, które można spotkać w całej Europie, a także w Azji, północnej Afryce, Europie, Środkowej i Północnej Ameryce. Ma ono charakterystyczne, duże liście i żółtozielone kwiaty, które w kwietniu i maju pojawiają się przed rozwojem liści. Do klonów należy ok. 150 gatunków drzew i krzewów. W Polsce najczęściej można spotkać klon zwyczajny, inaczej pospolity (Acer platanoides L.), klon jawor (Acer pseudoplatanus L.) i klon polny, inaczej paklon (Acer campestre L.).
Sprawdź także: Regeneruje po zimie, poprawia odporność, odmładza. Zbierzesz go właśnie teraz. Sok z klonu jest smaczniejszy niż z brzozy
Najsłynniejszym produktem spożywczym wytwarzanym z soku klonowego jest syrop klonowy, który najczęściej pozyskiwany jest z klonu cukrowego (Acer saccharum), klonu czarnego (A. nigrum) i klonu czerwonego (A. rubrum). Możliwe jest także pobieranie go z klonu zwyczajnego. Syrop klonowy powstaje poprzez odparowanie wody z soku i jest on uznawany za zdrowszy zamiennik cukru, ponieważ zawiera cenne witaminy i składniki mineralne, których brak jest w białym cukrze. Jest bardzo słodki, a swoją konsystencją i kolorem przypomina miód, od którego jest jednak mniej kaloryczny.
Lecznicze właściwości klonu
Sok z klonu, z którego uzyskuje się syrop klonowy zawiera witaminy, magnez, żelazo, wapń, cynk, potas, antyoksydanty, saponiny, garbniki, lipidy, alkaloidy i kwasy organiczne. Sok oraz wywary z kory i korzeni klonu wykorzystywali już rdzenni Amerykanie do leczenia owrzodzeń i trudno gojących się ran, a także do oczyszczania organizmu z toksyn. Przetwory z klonu działają także regenerująco na stawy oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Zarówno sok, jak i kora, a nawet liście klonu oraz jego kwiaty mają właściwości:
- oczyszczające,
- antyseptyczne,
- przeciwzapalne,
- bakteriobójcze,
- tonizujące,
- moczopędne.
Kwiaty klonu można jeść! Jak zrobić herbatkę z kwiatów klonu?
Kwiaty klonu są o tej porze roku łatwo dostępne i pełne zdrowotnych właściwości. Można je zbierać już wczesną wiosną od początku kwietnia do końca maja, pojawiają się one przed rozwojem liści. Można je jeść na surowo, prosto z drzewa, ponieważ są delikatne w smaku i lekko słodkie. W sieci można również znaleźć przepisy na kwiaty z klonu smażone w cieście naleśnikowym. Wypróbuj je także jako dodatek do sałatek i ciast oraz jadalną ozdobę do tortów czy deserów. Polscy leśnicy polecają natomiast na fanpage'u Lasów Państwowych prostą w przygotowaniu i smaczną herbatkę z kwiatów klonu, która posiada wszystkie cenne właściwości klonu.
Przepis na herbatkę klonową
Składniki:
- 3-4 kwiatostany klonu pospolitego (Acer platanoides),
- 0,5 l wody,
- miód lub syrop klonowy.
Przygotowanie:
- Kwiaty klonu zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem przez 10 minut.
- Odcedzić i pić.
- Można też posłodzić miodem lub syropem klonowym, aby wzbogacić smak naparu.