Spis treści
Jajko na miękko czy na twardo? Ile gotować jajka?
Jajka najłatwiej przygotować do spożycia, gotując wraz ze skorupką najlepiej w delikatnie wrzącej wodzie, by uniknąć ich uszkodzenia i uzyskania gumowatej konsystencji białka.
Większość osób ma określone preferencje co do idealnej konsystencji białka i żółtka, choć nie ma ona większego wpływu na wartość odżywczą produktu. Ważne jednak, by gotując je nie przekraczać czasu 8-10 minut, ponieważ przy dłuższym podgrzewaniu zawarte w żółtku związki odżywcze zawarte stopniowej degradacji.
Jajka na miękko gotuje się od 2 do 4,5 minut, zależnie od pożądanego stopnia miękkości żółtka. Jajka na twardo gotują się zwykle 8 minut.
Należy unikać gotowania jajek dłużej niż przez 10 min, bo po tym czasie zaczynają zachodzić zmiany w żółtku, na którym pojawia się szara lub zielona obwódka.