Spis treści
Ile kalorii dostarczy śniadanie wielkanocne?
Wielkanocne śniadanie jest zdominowane przez dania zawierające jajka, mięsa i tłuste ryby, a także majonez i masło. To produkty bogate w tłuszcz, dlatego potrawy są wysokokaloryczne, a często też ciężkostrawne. Po przeliczeniu okazuje się, że cały posiłek może dostarczyć tysiące kalorii.
Chociaż w odświętnych posiłkach nie brakuje zdrowych produktów, takich jak zielenina, śledzie, gotowane ziemniaki czy orzechy, ich w trakcie zjadamy znaczny nadmiar kalorii. Samo wielkanocne śniadanie może zapewnić natomiast 1500 kalorii. Nietrudno było mi policzyć, że niejedna osoba przez cały dzień przyjmuje nawet 3-4 tys. kcal.
Zobacz w naszej galerii, ile kalorii mają poszczególne potrawy jedzone w Wielkanoc.
Jak dużo kalorii mają jajka wielkanocne?
Jajka na Wielkanoc są najczęściej podawane po ugotowaniu na twardo z różnymi dodatkami, od których zależy kaloryczność dania. Aby ograniczyć kalorie, proponuję jeść je bez niczego. Do najbardziej energetycznych składników należy pełnotłusty majonez, a także śmietana czy żółty ser w jajkach faszerowanych, a czasem zdrowe, ale bardzo tłuste ryby, takie jak wędzona makrela czy łosoś.
Czytaj też: Najzdrowsze jajka wielkanocne
Średnie jajko kurze to zaledwie 75-80 kcal. Natomiast sztuka z majonezem to już 120-180 kcal (w porcji 100 g mogą dostarczać nawet ponad 300 kcal). Wszystko zależy od tego, czy jest to majonez klasyczny (nawet 80 proc. tłuszczu i 600-700 kcal w 100 g), czy np. niskotłuszczowy (poniżej 50 proc. tł., ale zwykle ok. 20 proc. i 200-300 kcal w 100 g).
Jajka faszerowane w zależności od nadzienia dostarczają 140-200 kalorii w sztuce. Proponuję, by uwzględnić w farszu jak najwięcej świeżych ziół i warzyw, a ograniczyć tłuste składniki, a zatem i kalorie.
Wielkanocne sałatki z kalorycznym majonezem
Sałatki są zazwyczaj lekkie, jednak te wielkanocne dostarczają setek kalorii za sprawą majonezu, który jest ich najczęstszym składnikiem. Nie da się z niego zrezygnować, ale zawsze zalecam, by wybrać ten lekki albo zastąpić część lekkim jogurtem naturalnym.
W popularnej sałatce jarzynowej wysokokaloryczne składniki to także jajka i ziemniaki. Porcja 100 g takiego dania zapewnia zwykle 150-200 kcal. Będzie lżejsza z majonezem niskotłuszczowym, ale także z dodatkiem jogurtu zamiast części tego sosu. W takiej odchudzonej wersji sałatka zapewnia o 115 kcal w 100 g.
Sprawdź także: Od czego zależy kolor żółtka jaj?
Wysokokaloryczna jest także sałatka śledziowa, która w zależności od przepisu dostarcza 135-235 kcal w porcji 100 g, a także ta warstwowa. Często są w niej śledzie, tuńczyk, ziemniaki, buraki, jajka, groszek, rzodkiewki, ogórki kiszone, sałata, majonez, chrzan, jogurt itp. Na kaloryczność takiego dania wpływa rodzaj i proporcje składników, najlepiej więc wybierać te lżejsze.
Najlepsze warzywa, jakie polecam na Wielkanoc, to niskokaloryczna rzeżucha, a raczej jej kiełki (18 kcal w 100 g), a także szczypiorek dodawany do jajek (30 kcal) i natka pietruszki (40 kcal), a także chrzan tarty (50-80 kcal) oraz ćwikła z chrzanem (49 kcal).
Ciasta na Wielkanoc – kalorie
Tradycyjne wielkanocne ciasta są znane z wyjątkowego smaku, ale także niezwykłej obfitości kalorii. Rekordzistą, który zawsze mnie zaskakuje, jest mazurek. Oprócz tłustego ciasta i bardzo słodkiej masy (kajmakowej, czekoladowej) są w nim też zdrowe, ale równie wysokokaloryczne bakalie – orzechy, owoce suszone, a także te kandyzowane.
Standardowa, ważąca 100 g porcja mazurka to 425-500 kcal. Nawet dzielenie jej na pół nie sprawia, że zjemy go bez wyrzutów sumienia. W przypadku mazurka kajmakowego z bakaliami zjemy 250 kcal, a czekoladowego – ok. 200 kcal, ale jeśli jest z orzechami, to nawet 300 kcal.
Wypróbuj: Czym zastąpić jajko w potrawach?
Sernik również nie należy do lekkich ciast, ale ważny jest rodzaj użytego twarogu i śmietany, a także spód i dodatki. W kawałku 100 g może zapewniać 250 kcal, ale ten pieczony – ok. 300 kcal lub więcej (np. ze spodem z ciasta kruchego i grubą polewą lub lukrem). Tradycyjny sernik na zimno to zwykle 320 kcal, sernik wiedeński (z dużą ilością jajek i tłustym twarogiem, ale bez spodu) – 335 kcal, a np. ten na serku kremowym (nowojorski) to już 400 kcal. Z kolei porcja 100 g paschy wielkanocnej zapewnia ok. 245 kcal.
Wcale nie lżejsze są wypieki takie jak babka. Najmniej energii zapewnia babka drożdżowa i piaskowa – kawałek 100 g to ok. 310 kcal. Jeszcze więcej ma babka biszkoptowa – 340 kcal. Na pewno wybrałabym właśnie ciasto drożdżowe.
Kaloryczność mięsa na Wielkanoc
Śniadanie i obiad w Niedzielę Wielkanocną zawiera różne rodzaje mięsa, ponieważ dzień wcześniej kończy się Wielki Post. Najczęściej to jednak tłuste rodzaje mięsa i wysokokaloryczne przetwory.
Składnikiem dań, jak i ich głównym bohaterem, jest często biała kiełbasa. Porcja 100 g zapewnia 270-320 kcal. Jeszcze bardziej kaloryczna jest ta pieczona lub smażona z cebulą. Z takiej formy na pewno bym zrezygnowała, bo taki dodatek jest źródłem setek kalorii i wzdymających związków.
Dość ciężki jest także schab pieczony (291 kcal w 100 g, plaster to ok. 50 g) i inne wędliny – schab tradycyjny (145 kcal w 100 g), szynkę wieprzową (250 kcal) oraz tę gotowaną (233 kcal), jak również tę wędzoną i gotowaną (390 kcal). Plasterek wędliny waży ok. 20 g.
Na Wielkanoc zaproponowałabym raczej lekkie opcje: szynkę z indyka (84 kcal w 100 g) i galaretkę drobiową (129 kcal), a nawet mięsny bigos (119 kcal) czy pieczoną kaczkę bez skóry (140 kcal). Taka sama porcja 200 g ze skórą to już jednak 202 kcal. Pieczona gęsina to natomiast 255 kcal.
Do najbardziej kalorycznych mięs wielkanocnych, z których zaleciłabym zrezygnować, należą także kaczka lub gęś faszerowana: 300 kcal/100 gramów, a także pasztety mięsne (nawet 400 kcal), choć w przypadku drobiowego to znacznie mniej (150-200 kcal). Taka sama ilość pieczeni rzymskiej to ok. 210 kcal.
Zupy na Wielkanoc i kalorie
Najbardziej tradycyjne zupy wielkanocne to żurek i barszcz biały. Dla mnie to jedne z lżejszych i zdrowszych propozycji na ciepły posiłek świąteczny. Choć przez wiele osób nazwy tych dań używane są wymiennie, jest to inny rodzaj zupy.
– Różnią się one przede wszystkim tym, że żurek powstaje na zakwasie żytnim (a także gryczanym lub owsianym – w zależności od regionu), natomiast barszcz biały przygotowuje się na zakwasie pszennym – pisze Monika Góralska w artykule „Barszcz biały czy żurek wielkanocny?” na StronaZdrowia.pl.
Porcja żurku zapewnia zazwyczaj ok. 400 kcal w 0,5 l, ale w wersji z kiełbasą to już 470-525 kcal (zwłaszcza, jeśli damy też tłustą śmietanę, jajka i/lub ziemniaki). Jeżeli zdecydujemy się na żurek w chlebie i zjemy jego część, dojdzie jeszcze kilkaset kalorii. Bardziej kaloryczne będą też zupy na żeberkach i tłustych wędzonkach. Ja zawsze wybieram żurek postny z gotowanymi ziemniakami.
Do żurku często zjemy chleb oddzielnie. W 100 g (ok. trzech kromek) tego pszennego zjemy 266 kcal, natomiast w przypadku pełnoziarnistego chleba żytniego będzie to ok. 237 kcal. Z tego dodatku zazwyczaj rezygnują, by odchudzić wielkanocny posiłek.
Zobacz kalorie w różnych wielkanocnych potrawach w galerii.