Spis treści
Czy placuszki bananowe są zdrowe?
Placuszki bananowe to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Sprawdzą się nie tylko jako zdrowe śniadanie, ale mogą być też opcją na szybki obiad czy deser na ciepło. Dwuskładnikowe placki są świetną opcją przede wszystkim dla osób, które mają dolegliwości jelitowe. Jeżeli dolegają ci wzdęcia, IBS czy SIBO, to niska zawartość FODMAP w tym przepisie to coś dla ciebie.
FODMAP (fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i polioli) to węglowodany, które mogą powodować problemy trawienne, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem pokarmowym. Z tego powodu, dieta uboga w te węglowodany może pomóc złagodzić objawy, poprawiając komfort trawienia. Badania wskazują, że redukcja FODMAP może znacząco poprawić samopoczucie, minimalizując gazy, wzdęcia, zaparcia i bóle brzucha.
Placuszki bananowe będą też odpowiednie dla osób aktywnych, które chcą się zdrowo odżywiać, oraz dla sportowców.
– Banan ma sporo kalorii – w 100 g owocu znajduje się 89 kcal. Jednak nie są to puste kalorie, bo owoce te dostarczają duże ilości składników odżywczych oraz błonnika, a jednocześnie są lekkostrawne. W ich składzie znajdziesz witaminy z grupy B i witaminę C, a także duże ilości potasu i magnezu oraz niewielkie ilości fosforu, wapnia i żelaza – pisze Monika Góralska na Stronie Zdrowia. – Banan pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego, łagodzi wzdęcia i niestrawność, rozluźnia mięśnie gładkie brzucha, dzięki czemu łagodzi bóle brzucha.
Z kolei jajka to jedno z pełnowartościowych źródeł białka, są bogate w witaminy i minerały.
Placuszki bananowe, które twoje jelita pokochają. Prosty przepis
Placuszki bananowe, które nie powodują wzdęć, to propozycja TikTokerki @balanceinbeauty. Przepis na nie jest wyjątkowo prosty, a jednocześnie smaczny i zdrowy – zwłaszcza dla jelit. Oto jak je przygotować:
Składniki:
1 dojrzały banan
2 jajka
opcjonalnie: szczypta soli, cynamon, garść jagód, nasiona chia, masło orzechowe, skyr
Placuszki bananowe – przepis:
Banana rozgnieć w misce na gładką masę.
Jajka rozbełtaj w osobnej miseczce, dodaj do rozgniecionego banana i dokładnie wymieszaj. Jeżeli chcesz, dodaj sól i cynamon.
Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oleju i smaż placuszki na średnim ogniu.
Gotowe placuszki bananowe możesz jeść same lub dodać jagody, masło orzechowe, skyr lub inne zdrowe dodatki. Smacznego!
Dzięki takiemu przepisowi możesz cieszyć się pysznymi racuszkami, które są nie tylko smaczne, ale też nie obciążą twojego układu pokarmowego. Idealna opcja na zdrowe śniadanie!
Źródła:
Pancakes that WON’T make you bloated TikTok balanceinbeauty Doctor Julia | Gut Health
Everything You Need to Know About the FODMAP Diet Healthline
