Spis treści
Co zawiera najwięcej cholesterolu? Oto prawdziwe „bomby” cholesterolowe!
Osoby z zaburzeniami metabolicznymi często słyszą od lekarza, że muszą ograniczyć cholesterol w diecie. Najwięcej tego związku w polskim jadłospisie pochodzi z produktów mięsnych (ponad 1/3 spożywanych ilości), ok. 30 proc. cholesterolu dostarczają jajka, natomiast po kilkanaście procent dostarcza mleko i jego przetwory oraz tłuszcze zwierzęce, takie jak masło czy smalec (dane GUS dla przeciętnej polskiej diety). To jednak niejedyne produkty w daniach, które dostarczają do organizmu znaczne ilości tego związku!
Ograniczając wymienione pokarmy niekoniecznie zmniejszamy spożycie problematycznego związku. To dlatego, że cholesterolowymi „bombami” są też inne produkty i dania – nawet takie, które uznawane są za zdrowe.
Zobacz w naszej galerii, które produkty zawierają rekordowe ilości cholesterolu.
Co to jest cholesterol? Na jego temat krąży wiele mitów
Cholesterol to związek tłuszczowy należący do steroli, inaczej zmodyfikowanych steroidów (dawniej: sterydów). Jest wytwarzany wyłącznie w organizmach zwierzęcych, a nie występuje w produktach roślinnych.
Na przykład w 100 g jajek (2 szt.) zawarte jest 360 mg cholesterolu, a tyle samo masła o zawartości 82 proc. tłuszczu to dawka 248 mg, kiełbasy salami – ponad 100 mg, a smalcu – 95 mg.
Sprawdź: Co zamiast masła? Zobacz, jakimi produktami je zastąpić
Wbrew temu, co można sądzić, cholesterol pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, m.in. stanowi prekursor do produkcji hormonów sterydowych, żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów czy witaminy D. Buduje ponadto błony wszystkich komórek, a w szczególnej obfitości występuje w mózgu – odpowiednia ilość jest wręcz niezbędna, by zapewnić prawidłową pracę tego narządu i chronić go przed procesami neurodegeneracyjnymi.
Co ważne, cholesterol krążący we krwi (w postaci lipoprotein o niskiej i wysokiej gęstości, czyli „złej” LDL i „dobrej” HDL) to zasoby tego związku wytwarzane przez wątrobę. U zdrowych osób konsumpcja cholesterolu nie wpływa na jego stężenie oznaczane w ramach tzw. lipidogramu.
Gdy jednak występują zaburzenia lipidowe i związane ze stresem oksydacyjnym w organizmie (nasilony lub chroniczny stan zapalny), gospodarka cholesterolem zostaje zachwiana, a jego cząsteczki ulegają utlenianiu – w ten sposób z frakcji LDL powstaje płytka miażdżycowa. Zobacz, jakie są mniej znane produkty i dania bogate w cholesterol, które trzeba w takiej sytuacji ograniczyć.