Spis treści
Najlepsza pora na obiad według ekspertów ds. długowieczności. Zachowaj odstęp
Kiedy powinno się jeść obiad? Jeżeli się nad tym zastanawiasz, to ten tekst jest dla ciebie. Eksperci ds. długowieczności badają, co wpływa na długość życia, a wśród sposobów, które mają nam ją zapewnić, są rady dotyczące stylu życia (w tym pory posiłków oraz to, co warto jeść). Co mówią na temat pory obiadu? Zasady są dwie:
nie jedz go zbyt blisko śniadania,
niech twój obiad przypomina przekąskę.
Kontrowersyjne, prawda? Jesteśmy przyzwyczajeni, że obiad powinien być sycący i obfity, ale wrócimy do tego w dalszej części. Teraz skupmy się na najlepszym czasie na obiad. Przerwa między śniadaniem a obiadem nie powinna być dłuższa niż 12 godzin. Dzięki temu możliwy jest nocny post, który jest powiązany z utratą wagi i dobrym zdrowiem metabolicznym.
– Większość ludzi spożywa śniadanie i obiad w odstępie czterech godzin od siebie – mówi Adam Collins, profesor nadzwyczajny ds. żywienia na University of Surrey.
Większa przerwa między posiłkami daje organizmowi przestrzeń na mniejsze okresy postu w ciągu dnia. Prof. Collins zaleca pozostawienie co najmniej czterech godzin przerwy między posiłkami i unikanie w tym czasie przekąsek i napojów – zwłaszcza tych, które zawierają węglowodany.
Kawa na obiad? Pomaga „zoptymalizować czas postu”
Wróćmy wielkości obiadu. Valter Longo, dyrektor Instytutu Długowieczności na Uniwersytecie Południowej Kalifornii, radzi pacjentom swojej kliniki, aby w ciągu tygodnia ograniczyli obiad (lub lunch) do absolutnego minimum. Według niego obiad powinniśmy zastąpić... 100-kaloryczną przekąską. Mogą to być np. orzechy lub owoce.
Jak mówi ekspert, jego pacjenci „przyzwyczajają się do tego”. Sam Longo na obiad pije tylko czarną kawę. Twierdzi, że pomaga mu to na minimum trzy sposoby:
kontrolować wagę,
„zoptymalizować czas postu” między posiłkami,
uniknąć popołudniowego spadku energii.
Co ważne, osoby z niedowagą lub w wieku około 65 lat i starsze powinny trzymać się pełnowymiarowego obiadu. Minimalny lub nieistniejący obiad zależy oczywiście od tego, czy śniadanie i kolacja są wystarczająco obfite i zdrowe, aby zapewnić większość składników odżywczych.
– Spożywanie dwóch posiłków dziennie jest całkowicie w porządku – mówi Rupy Aujla, lekarz, autor podcastów i książek kucharskich „The Doctor's Kitchen”. – Trzeba tylko mieć świadomość, że sprawia to, że dostarczenie organizmowi wszystkich potrzebnych białek, błonnika, owoców i warzyw jest nieco trudniejsze.
Śniadanie na obiad, czyli kiedy pierwszy posiłek jesz w porze obiadowej
Co w przypadku, kiedy nie jesz śniadań, a obiad jest twoim pierwszym posiłkiem? Jak wpływa to na najlepszy czas na zjedzenie obiadu i co wtedy najlepiej zjeść? Obowiązują tu podobne zasady: upewnij się, że jesz w ciągu 10- lub 12-godzinnego okna (co prawdopodobnie ma miejsce, jeżeli nie jesz porannego posiłku) i że dostarczasz swojemu organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych z tych dwóch posiłków.
Jednak Longo odradza pomijanie śniadania. Jak mówi, kompromisem może być późne śniadanie około 11 rano, następnie przekąska po południu, a później kolacja.
