Kto nie może jeść jajek? Tym osobom nawet najzdrowsze jajka mogą zaszkodzić. Jeśli jesteś jedną z nich, zrezygnuj lub ogranicz ich spożycie

Monika Góralska
Tym osobom jajka mogą zaszkodzić. Sprawdź w galerii, kto nie może ich jeść lub powinien je ograniczyć.
Tym osobom jajka mogą zaszkodzić. Sprawdź w galerii, kto nie może ich jeść lub powinien je ograniczyć. Alexander Spatari/gettyimages.com
Jajka na miękko, na twardo, jajecznica, omlet, kotlety – jest mnóstwo dań z jajkami, dlatego jajka jemy praktycznie codziennie. Wiele z nas zastanawia się, jakie jajka są najzdrowsze. Jednak niektóre osoby nie powinny ich w ogóle jeść i to nie tylko przez cholesterol. Sprawdź, jak zdrowe są jajka i komu nie są zalecane.

Spis treści

Jak zdrowe są jajka? Mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia

Jajka są źródłem białka i cholesterolu, a także niemal wszystkich witamin i minerałów, jakich nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. W ich składzie znajdziemy więc spore ilości witamin z grupy B (B12, B2, B5), witaminy A, D, E, K, selenu, fosforu, wapnia i cynku. Dodatkowo występują w nich również niewielkie ilości składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, potas, cynk, mangan.

Kto nie może jeść jajek? Te osoby powinny ich unikać

Jajka są dość kaloryczne – 1 średnie jajko (ok. 58 g) zawiera od 67 do 93 kcal. Zawierają też spore ilości tłuszczu, jednak większość z nich to tzw. zdrowe tłuszcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak informuje Anna Rokicka-Żuk w artykule Jakie wartości odżywcze ma jajko? na Stronie Zdrowia:

Choć żółtko zawiera sporo tłuszczu, bo ponad 26 proc., występuje on w postaci emulsji. W tej postaci jest rozbity na bardzo drobne kropelki, a dzięki temu łatwy do strawienia nawet przez dzieci. Tłuszcz żółtka (a zarazem całego jaja, bo w białku praktycznie go nie ma) zawiera 2 razy więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do tych nasyconych, przeważa jednonienasycony kwas oleinowy (to ten sam kwas tłuszczowy, który stanowi większość oliwy, oleju z awokado czy rzepakowego).

Jedzenie jajek może uchronić przed chorobami serca. Ile jajek można jeść?

Jedzenie jajek może uchronić przed chorobami serca. Ile jajek można jeść?

Mimo, że jajka są źródłem cholesterolu to jednak ich jedzenie może uchronić nas przed chorobami serca. Według najnowszych badań naukowców z Grecji spożywanie określonej ilości jajek zmniejsza ryzyko c...

Monika Góralska
Monika Góralska

Jajka na miękko, na twardo czy jajecznica? Które jajka są najzdrowsze?

Jajka na miękko, na twardo, jajecznica, omlet, naleśniki, pieczywo, ciasta, desery, majonez, kotlety - można tak wymieniać niemal w nieskończoność. Jajka to cenny składnik codziennej diety. Używamy ich do przygotowania wielu potraw. Jednak najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, ponieważ zachowują najwięcej wartości odżywczych.

Zobacz też: Katar, kaszel i duszności od pisanek? Ekspert podkreśla: jajka lepiej malować naturalnymi barwnikami

Jajka są bardzo odżywcze, a regularne ich spożywanie przyspiesza metabolizm, zmniejsza apetyt, wspomaga odchudzanie i pomaga utrzymać prawidłową wagę, obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi oraz zmniejsza stan zapalny w organizmie.

Ile czasu powinno się gotować jajka?

  • jajka na miękko należy gotować 4-6 minut (zależy czy żółtko ma być bardziej płynne, czy lekko ścięte),
  • jajka na twardo gotuj ok. 8 minut.

Nie gotuj jednak jajek dłużej niż 10 minut, bo po tym czasie zmienia się struktura żółtka i staje się ono sinoniebieskie lub szare. Po ugotowaniu od razu wyjmij jajka z wrzątku do naczynia z zimną wodą. Schłodzenie ich zatrzyma proces wrzenia i ułatwi obieranie ze skorupki.

Tym osobom jajka mogą zaszkodzić. Kto nie może ich jeść lub powinien je ograniczyć?

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia