Spis treści
Jak zdrowe są jajka? Mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia
Jajka są źródłem białka i cholesterolu, a także niemal wszystkich witamin i minerałów, jakich nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. W ich składzie znajdziemy więc spore ilości witamin z grupy B (B12, B2, B5), witaminy A, D, E, K, selenu, fosforu, wapnia i cynku. Dodatkowo występują w nich również niewielkie ilości składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, potas, cynk, mangan.
Kto nie może jeść jajek? Te osoby powinny ich unikać
Jajka są dość kaloryczne – 1 średnie jajko (ok. 58 g) zawiera od 67 do 93 kcal. Zawierają też spore ilości tłuszczu, jednak większość z nich to tzw. zdrowe tłuszcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak informuje Anna Rokicka-Żuk w artykule Jakie wartości odżywcze ma jajko? na Stronie Zdrowia:
Choć żółtko zawiera sporo tłuszczu, bo ponad 26 proc., występuje on w postaci emulsji. W tej postaci jest rozbity na bardzo drobne kropelki, a dzięki temu łatwy do strawienia nawet przez dzieci. Tłuszcz żółtka (a zarazem całego jaja, bo w białku praktycznie go nie ma) zawiera 2 razy więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do tych nasyconych, przeważa jednonienasycony kwas oleinowy (to ten sam kwas tłuszczowy, który stanowi większość oliwy, oleju z awokado czy rzepakowego).
Jedzenie jajek może uchronić przed chorobami serca. Ile jajek można jeść?
Mimo, że jajka są źródłem cholesterolu to jednak ich jedzenie może uchronić nas przed chorobami serca. Według najnowszych badań naukowców z Grecji spożywanie określonej ilości jajek zmniejsza ryzyko c...
Jajka na miękko, na twardo czy jajecznica? Które jajka są najzdrowsze?
Jajka na miękko, na twardo, jajecznica, omlet, naleśniki, pieczywo, ciasta, desery, majonez, kotlety - można tak wymieniać niemal w nieskończoność. Jajka to cenny składnik codziennej diety. Używamy ich do przygotowania wielu potraw. Jednak najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, ponieważ zachowują najwięcej wartości odżywczych.
Zobacz też: Katar, kaszel i duszności od pisanek? Ekspert podkreśla: jajka lepiej malować naturalnymi barwnikami
Jajka są bardzo odżywcze, a regularne ich spożywanie przyspiesza metabolizm, zmniejsza apetyt, wspomaga odchudzanie i pomaga utrzymać prawidłową wagę, obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi oraz zmniejsza stan zapalny w organizmie.
Ile czasu powinno się gotować jajka?
- jajka na miękko należy gotować 4-6 minut (zależy czy żółtko ma być bardziej płynne, czy lekko ścięte),
- jajka na twardo gotuj ok. 8 minut.
Nie gotuj jednak jajek dłużej niż 10 minut, bo po tym czasie zmienia się struktura żółtka i staje się ono sinoniebieskie lub szare. Po ugotowaniu od razu wyjmij jajka z wrzątku do naczynia z zimną wodą. Schłodzenie ich zatrzyma proces wrzenia i ułatwi obieranie ze skorupki.
Tym osobom jajka mogą zaszkodzić. Kto nie może ich jeść lub powinien je ograniczyć?