Kto nie może jeść jajek? Dla niektórych nawet najzdrowsze jajka to ryzyko. Sprawdź, komu mogą zaszkodzić

Monika Góralska
Jajka są dość kaloryczne – 1 średnie jajko (ok. 58 g) zawiera od 67 do 93 kcal. Zawierają też spore ilości tłuszczu, jednak większość z nich to tzw. zdrowe tłuszcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jajka są dość kaloryczne – 1 średnie jajko (ok. 58 g) zawiera od 67 do 93 kcal. Zawierają też spore ilości tłuszczu, jednak większość z nich to tzw. zdrowe tłuszcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Alexander Spatari/gettyimages.com
Wiele osób sięga rano po jajka na miękko, jajecznicę czy omlety, przekonanych, że to wartościowy i zdrowy wybór. I rzeczywiście – gdy wiemy, jakie jajka są najzdrowsze, możemy dostarczyć organizmowi solidną dawkę białka, witamin i minerałów. Nie każdy jednak powinien włączać jajka do codziennej diety. Są grupy osób, dla których ten popularny produkt może przynieść więcej szkody niż pożytku. Kto nie powinien jeść jajek i dlaczego?

Spis treści

Jak zdrowe są jajka? Mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia

Jajka są źródłem białka i cholesterolu, a także niemal wszystkich witamin i minerałów, jakich nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. W ich składzie znajdziemy więc spore ilości witamin z grupy B (B12, B2, B5), witaminy A, D, E, K, selenu, fosforu, wapnia i cynku. Dodatkowo występują w nich również niewielkie ilości składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, potas, cynk, mangan.

Kto nie może jeść jajek? Te osoby powinny ich unikać

Jajka są dość kaloryczne – 1 średnie jajko (ok. 58 g) zawiera od 67 do 93 kcal. Zawierają też spore ilości tłuszczu, jednak większość z nich to tzw. zdrowe tłuszcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak informuje Anna Rokicka-Żuk w artykule Jakie wartości odżywcze ma jajko? na Stronie Zdrowia:

Choć żółtko zawiera sporo tłuszczu, bo ponad 26 proc., występuje on w postaci emulsji. W tej postaci jest rozbity na bardzo drobne kropelki, a dzięki temu łatwy do strawienia nawet przez dzieci. Tłuszcz żółtka (a zarazem całego jaja, bo w białku praktycznie go nie ma) zawiera 2 razy więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do tych nasyconych, przeważa jednonienasycony kwas oleinowy (to ten sam kwas tłuszczowy, który stanowi większość oliwy, oleju z awokado czy rzepakowego).

Jajka na miękko, na twardo czy jajecznica? Które jajka są najzdrowsze?

Jajka na miękko, na twardo, jajecznica, omlet, naleśniki, pieczywo, ciasta, desery, majonez, kotlety - można tak wymieniać niemal w nieskończoność. Jajka to cenny składnik codziennej diety. Używamy ich do przygotowania wielu potraw. Jednak najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, ponieważ zachowują najwięcej wartości odżywczych.

Zobacz też: Katar, kaszel i duszności od pisanek? Ekspert podkreśla: jajka lepiej malować naturalnymi barwnikami

Jajka są bardzo odżywcze, a regularne ich spożywanie przyspiesza metabolizm, zmniejsza apetyt, wspomaga odchudzanie i pomaga utrzymać prawidłową wagę, obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi oraz zmniejsza stan zapalny w organizmie.

Ile czasu powinno się gotować jajka?

  • jajka na miękko należy gotować 4-6 minut (zależy czy żółtko ma być bardziej płynne, czy lekko ścięte),
  • jajka na twardo gotuj ok. 8 minut.

Zobacz także: Jedzenie jajek może zmniejszyć ryzyko śmiertelnej choroby. Możesz ich jeść więcej niż myślisz, nawet przy wysokim cholesterolu

Nie gotuj jednak jajek dłużej niż 10 minut, bo po tym czasie zmienia się struktura żółtka i staje się ono sinoniebieskie lub szare. Po ugotowaniu od razu wyjmij jajka z wrzątku do naczynia z zimną wodą. Schłodzenie ich zatrzyma proces wrzenia i ułatwi obieranie ze skorupki.

Tym osobom jajka mogą zaszkodzić. Kto nie może ich jeść lub powinien je ograniczyć?

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Uzupełnij domową apteczkę
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia