Kto nie może jeść jajek? Tym osobom nawet najzdrowsze jajka mogą zaszkodzić. Jeśli jesteś jedną z nich, zrezygnuj lub ogranicz ich spożycie

Monika Góralska
Tym osobom jajka mogą zaszkodzić. Sprawdź w galerii, kto nie może ich jeść lub powinien je ograniczyć.
Tym osobom jajka mogą zaszkodzić. Sprawdź w galerii, kto nie może ich jeść lub powinien je ograniczyć. Alexander Spatari/gettyimages.com
Jajka na miękko, na twardo, jajecznica, omlet, kotlety – jest mnóstwo dań z jajkami, dlatego jajka jemy praktycznie codziennie. Wiele z nas zastanawia się, jakie jajka są najzdrowsze. Jednak niektóre osoby nie powinny ich w ogóle jeść i to nie tylko przez cholesterol. Sprawdź, jak zdrowe są jajka i komu nie są zalecane.

Spis treści

Jak zdrowe są jajka? Mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia

Jajka są źródłem białka i cholesterolu, a także niemal wszystkich witamin i minerałów, jakich nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. W ich składzie znajdziemy więc spore ilości witamin z grupy B (B12, B2, B5), witaminy A, D, E, K, selenu, fosforu, wapnia i cynku. Dodatkowo występują w nich również niewielkie ilości składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, potas, cynk, mangan.

Kto nie może jeść jajek? Te osoby powinny ich unikać

Jajka są dość kaloryczne – 1 średnie jajko (ok. 58 g) zawiera od 67 do 93 kcal. Zawierają też spore ilości tłuszczu, jednak większość z nich to tzw. zdrowe tłuszcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak informuje Anna Rokicka-Żuk w artykule Jakie wartości odżywcze ma jajko? na Stronie Zdrowia:

Choć żółtko zawiera sporo tłuszczu, bo ponad 26 proc., występuje on w postaci emulsji. W tej postaci jest rozbity na bardzo drobne kropelki, a dzięki temu łatwy do strawienia nawet przez dzieci. Tłuszcz żółtka (a zarazem całego jaja, bo w białku praktycznie go nie ma) zawiera 2 razy więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do tych nasyconych, przeważa jednonienasycony kwas oleinowy (to ten sam kwas tłuszczowy, który stanowi większość oliwy, oleju z awokado czy rzepakowego).

Jajka na miękko, na twardo czy jajecznica? Które jajka są najzdrowsze?

Jajka na miękko, na twardo, jajecznica, omlet, naleśniki, pieczywo, ciasta, desery, majonez, kotlety - można tak wymieniać niemal w nieskończoność. Jajka to cenny składnik codziennej diety. Używamy ich do przygotowania wielu potraw. Jednak najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, ponieważ zachowują najwięcej wartości odżywczych.

Zobacz też: Katar, kaszel i duszności od pisanek? Ekspert podkreśla: jajka lepiej malować naturalnymi barwnikami

Jajka są bardzo odżywcze, a regularne ich spożywanie przyspiesza metabolizm, zmniejsza apetyt, wspomaga odchudzanie i pomaga utrzymać prawidłową wagę, obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi oraz zmniejsza stan zapalny w organizmie.

Ile czasu powinno się gotować jajka?

  • jajka na miękko należy gotować 4-6 minut (zależy czy żółtko ma być bardziej płynne, czy lekko ścięte),
  • jajka na twardo gotuj ok. 8 minut.

Nie gotuj jednak jajek dłużej niż 10 minut, bo po tym czasie zmienia się struktura żółtka i staje się ono sinoniebieskie lub szare. Po ugotowaniu od razu wyjmij jajka z wrzątku do naczynia z zimną wodą. Schłodzenie ich zatrzyma proces wrzenia i ułatwi obieranie ze skorupki.

Tym osobom jajka mogą zaszkodzić. Kto nie może ich jeść lub powinien je ograniczyć?

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia