Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Anna Rokicka-Żuk
Jeśli unikasz jaj kurzych, wciąż możesz przygotować deser, ciasto, majonez czy pasztet. Sprawdź 13 naturalnych zamienników jajek kurzych i ich kulinarne zastosowania. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Jeśli unikasz jaj kurzych, wciąż możesz przygotować deser, ciasto, majonez czy pasztet. Sprawdź 13 naturalnych zamienników jajek kurzych i ich kulinarne zastosowania. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. ElodiV/Pixabay
Zamienniki jajek są obecnie poszukiwane podobnie, jak alternatywy dla mleka czy mięsa. Powodem jest nie tylko dieta wegańska, ale też alergia pokarmowa. Zastępowanie jaja kurzego nie jest jednak tak proste, jak w przypadku innych roślinnych analogów. Ma ono wiele funkcji, które spełnią różne produkty zależnie od rodzaju potrawy. Inaczej będziemy więc robić bezjajeczny majonez, bezy, ciasto, naleśniki czy kotlety. Zobacz, czym zastąpić jajka w popularnych zastosowaniach.

Spis treści

Czym zastąpić jaka panierce czy naleśnikach?

Chociaż nie istnieje idealny zamiennik jajka, który z jednej strony zapewniałby tak pokaźną dawkę białka (6,3 grama), a z drugiej – właściwości funkcjonalne, m.in. tworzenie żelów, utrzymywanie wody, ścinanie się czy stabilizowanie piany, produkt ten można z powodzeniem zastępować innymi. Aby uzyskać pożądane cechy potraw, które mają w przepisie jajka, warto sięgać po określone dodatki.

Które osoby nie powinny jeść jajek?

Nie każdy może jeść jajka, a przyczyny tego bywają różne – najczęściej jest to alergia i związana z nią dieta eliminacyjna. Zawarte w jajku białka, a zwłaszcza albuminy, są drugim najczęściej uczulającym produktem w przypadku skazy białkowej.

Zobacz: Powstały jajka dla alergików. Nie zawierają jednego z białek. Japońskie jaja bez alergenów to produkt transgeniczny. Czy są bezpieczne?

Jajka nie mają też racji bytu w jadłospisach roślinnych – diecie wegańskiej i niektórych odmianach diety wegetariańskiej.

Przeczytaj też:

Wiele osób ogranicza jajka z powodów zdrowotnych, takich jak nieprawidłowy lipidogram krwi. Mają bowiem sporą zawartość cholesterolu, wynoszącą 105-120 mg w sztuce (50 g). Choć spożycie cholesterolu pokarmowego na ogół nie przyczynia się do wzrostu jego poziomu we krwi, ponieważ do krwiobiegu trafia ten wytwarzany przez wątrobę, jest to problemem u osób nadwrażliwych na ten składnik.

Eliminacja jajek z diety nie musi wcale przeszkadzać w jedzeniu smacznych dań. Można bowiem zastąpić je wieloma innymi produktami, które sprawdzają się w różnych zastosowaniach. Kliknij w zdjęcie, by sprawdzić w naszej galerii!

Jeśli unikasz jaj kurzych, wciąż możesz przygotować deser, ciasto, majonez czy pasztet. Sprawdź 13 naturalnych zamienników jajek kurzych i ich kulinarne zastosowania. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki ja...

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia