Spis treści
Czy kawa z żółtkiem jest zdrowa? Jakie ma właściwości i po co ją pić?
Połączenie kawy z surowym żółtkiem brzmi dość dziwnie i kontrowersyjnie. Jednak warto go spróbować, bo kawa jajeczna jest aksamitnie kremowa i smaczna, a jajko nie jest w niej wyczuwalne.
Po co więc je dodawać? Żółtko jajka posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim jest skondensowanym źródłem składników odżywczych niezbędnych do rozwoju zarodka. Dzięki temu żółtko jaja to bomba witaminowa. Zawiera witaminy takie jak A, B1, B2, B3, B6, K, E oraz kwas foliowy, a także składniki mineralne: żelazo, fosfor, wapń, miedź, magnez, selen, cynk, beta karoten, luteinę i cholesterol.
Najcenniejsze właściwości kawy z żółtkiem to:
przyspiesza metabolizm,
odżywia i dostarcza wielu witamin, składników mineralnych i aminokwasów,
zapewnia uczucie sytości i niweluje podjadanie między posiłkami,
wspomaga odchudzanie,
wspiera funkcjonowanie wątroby,
pobudza i dodaje energii,
obniża poziom cholesterolu,
zmniejsza ryzyko rozwoju kamicy żółciowej.
Jak zrobić kawę z żółtkiem? Przepis jest prosty, ale wymaga umiejętności
Przepis na kawę z żółtkiem jest dość prosty, ale wymaga precyzji i wyczucia, aby nie wyszła ci kawa z jajecznicą. Dodanie jajka do zbyt ciepłego naparu może sprawić, że jajko się ugotuje i powstaną grudki. Dlatego kawę po zaparzeniu należy przestudzić tak, aby napar był ciepły, ale nie gorący. Do przygotowania kawy z żółtkiem potrzebujesz składników:
1 świeże żółtko,
2 płaskie łyżki cukru białego lub trzcinowego,
filiżanka świeżo zaparzonej kawy,
mleko (opcjonalnie).
Jak przygotować kawę z żółtkiem?
Zaparz kawę i odstaw do przestudzenia.
Mleko również powinno być tylko lekko ciepłe.
Żółtko wymieszaj z cukrem i utrzyj na kogel-mogel za pomocą miksera lub łyżki tak, aby powstała lekka piania.
Kogel-mogel z żółtka i cukru wlej powoli na wierzch kawy. Możesz ją następnie wymieszać.
Istnieje też inna wersja kawy z żółtkiem nazywana kawą po wietnamsku. Jednak dodaje się do niej mleko skondensowane, co sprawia, że napój nie jest już taki zdrowy, ponieważ zawiera dużą ilość cukrów dodanych.