Kawa z jajem? To połączenie brzmi dziwnie, ale smakuje wybornie. Kremowa kawa z tym dodatkiem pomoże schudnąć i obniży cholesterol

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Możesz powiedzieć: niezłe jaja! Kto wymyślił taki dodatek do kawy? Jednak warto spróbować, bo kawa z żółtkiem nie tylko świetnie smakuje, ale jest też niezłą bombą witaminową. Kremowa konsystencja sprawia, że rozpływa się w ustach, a do tego zapewnia uczucie sytości i odżywia. Wypij ją, a nie będziesz głodny, dzięki czemu łatwiej będzie ci schudnąć. Napój poprawi też trawienie, obniży poziom cholesterolu, doda energii i poprawi humor.

Spis treści

Czy kawa z żółtkiem jest zdrowa? Jakie ma właściwości i po co ją pić?

Połączenie kawy z surowym żółtkiem brzmi dość dziwnie i kontrowersyjnie. Jednak warto go spróbować, bo kawa jajeczna jest aksamitnie kremowa i smaczna, a jajko nie jest w niej wyczuwalne.

Po co więc je dodawać? Żółtko jajka posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim jest skondensowanym źródłem składników odżywczych niezbędnych do rozwoju zarodka. Dzięki temu żółtko jaja to bomba witaminowa. Zawiera witaminy takie jak A, B1, B2, B3, B6, K, E oraz kwas foliowy, a także składniki mineralne: żelazo, fosfor, wapń, miedź, magnez, selen, cynk, beta karoten, luteinę i cholesterol.

Kawa z żółtkiem smakuje bardziej jak deser niż napój. Warto wypróbować to niezwykłe połączenie.
Kawa z żółtkiem smakuje bardziej jak deser niż napój. Warto wypróbować to niezwykłe połączenie. Copyright by 8Creative.vn/freepik.com

Najcenniejsze właściwości kawy z żółtkiem to:

  • przyspiesza metabolizm,

  • odżywia i dostarcza wielu witamin, składników mineralnych i aminokwasów,

  • zapewnia uczucie sytości i niweluje podjadanie między posiłkami,

  • wspomaga odchudzanie,

  • wspiera funkcjonowanie wątroby,

  • pobudza i dodaje energii,

  • obniża poziom cholesterolu,

  • zmniejsza ryzyko rozwoju kamicy żółciowej.

Jak zrobić kawę z żółtkiem? Przepis jest prosty, ale wymaga umiejętności

Przepis na kawę z żółtkiem jest dość prosty, ale wymaga precyzji i wyczucia, aby nie wyszła ci kawa z jajecznicą. Dodanie jajka do zbyt ciepłego naparu może sprawić, że jajko się ugotuje i powstaną grudki. Dlatego kawę po zaparzeniu należy przestudzić tak, aby napar był ciepły, ale nie gorący. Do przygotowania kawy z żółtkiem potrzebujesz składników:

  • 1 świeże żółtko,

  • 2 płaskie łyżki cukru białego lub trzcinowego,

  • filiżanka świeżo zaparzonej kawy,

  • mleko (opcjonalnie).

Jak przygotować kawę z żółtkiem?

  1. Zaparz kawę i odstaw do przestudzenia.

  2. Mleko również powinno być tylko lekko ciepłe.

  3. Żółtko wymieszaj z cukrem i utrzyj na kogel-mogel za pomocą miksera lub łyżki tak, aby powstała lekka piania.

  4. Kogel-mogel z żółtka i cukru wlej powoli na wierzch kawy. Możesz ją następnie wymieszać.

Istnieje też inna wersja kawy z żółtkiem nazywana kawą po wietnamsku. Jednak dodaje się do niej mleko skondensowane, co sprawia, że napój nie jest już taki zdrowy, ponieważ zawiera dużą ilość cukrów dodanych.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia