Jak naturalnie budować odporność? Polscy naukowcy potwierdzili skuteczność właściwej diety i suplementów. Co powinno trafiać na nasz talerz?

Marta Siesicka-Osiak
Opracowanie:
Właściwe nawyki żywieniowe są niedoceniane w procesie budowania odporności. Badania pokazują, że mają one bardzo duży wpływ na zdolności obronne organizmu.
Właściwe nawyki żywieniowe są niedoceniane w procesie budowania odporności. Badania pokazują, że mają one bardzo duży wpływ na zdolności obronne organizmu. Pablo Meza / Pexels
Właściwa dieta, uzupełniona dodatkowo o witaminy A, D, E i C, wspiera odporność organizmu i wpływa na łagodniejszy przebieg choroby wirusowej – taką tezę postawili naukowcy z bytomskiego Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Czy udało się ją potwierdzić? Sprawdź, co według badaczy należy jeść, a czego unikać, aby wesprzeć organizm w walce z wirusami.

Spis treści

Jak naturalnie wzmacniać układ odpornościowy? Naukowcy ze Śląska znaleźli odpowiedź

Czy osoby, które stosujące tradycyjny sposób żywienia i przyjmują suplementy diety powszechnie uznawane za stymulujące układ odpornościowy, mają większe szanse na łagodne przechorowanie COVID-19? Aby potwierdzić te tezę, naukowcy ze Śląska przebadali 304 pacjentów w wieku od 18 do 81 lat. Wyniki opublikowano niedawno w międzynarodowym czasopiśmie naukowym „Life”.

Za szczególnie przydatne w budowaniu odporności organizmu, a tym samym w łagodzeniu przebiegu choroby wirusowej, uznano witaminy A, D, E i C. Ich przyjmowanie może być wsparciem w profilaktyce różnych chorób wirusowych, w tym także grypy czy RSV u dzieci – oceniają specjaliści. Wskazują oni, iż leczenie chorób wirusowych jest trudne i wymagające – stąd potrzeba szerokiej profilaktyki.

W badaniach wykazano, że pandemia nie wpłynęła znacząco na postępowanie żywieniowe większości badanych osób.

– Zasadny jest wniosek, że wzorce żywieniowe przyjęte przez uczestników mogą być powszechnym sposobem zapobiegania zakażeniom SARS-CoV-2 i ich możliwym powikłaniom – oceniono.

Jak podkreśliła dr Karolina Krupa-Kotara z Zakładu Epidemiologii Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, dobrze zbilansowana dieta, która może dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin, jest bardzo ważnym elementem budowania odporności.

– Na szczególną uwagę zasługują witaminy A, D, E i C, które wykazują bardzo wymierny wpływ na wspieranie odporności organizmu i na łagodniejszy przebieg choroby wirusowej. Podobne właściwości charakteryzują pierwiastki takie jak cynk i selen. Komponując odpowiednią dietę należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią podaż probiotyków i prebiotyków, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania jelit, wzmacniając odporność organizmu – powiedziała dr Karolina Krupa-Kotara.

Naukowcy zwracają przy tym uwagę, że nieodłącznym elementem właściwie skomponowanej diety jest odpowiednia porcja codziennej aktywności fizycznej, snu oraz zmniejszona ekspozycja na stres.

Poranna aktywność fizyczna to mniejsze zagrożenie udarem mózgu zwłaszcza u kobiet

Poranna aktywność fizyczna to mniejsze zagrożenie udarem mózgu zwłaszcza u kobiet

Aktywność fizyczna jest niezbędnym elementem profilaktyki chorób układu krążenia. Wystarczy 30 minut dziennie, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju zawału serca lub miażdżycy. Jednak to nie wszystkie korzyśc...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Co jeszcze włączyć do codziennej diety, aby organizm mógł bronić się lepiej przed wirusami?

Eksperci zauważają, że racjonalna dieta powinna być skomponowana tak, by dostarczała odpowiedniej ilości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz wszystkich istotnych składników mineralnych, witamin, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie jelit.

Oprócz odpowiednio zbilansowanej diety ważne jest włączenie do codziennego jadłospisu produktów i substancji wspierających oraz stymulujących układ odpornościowy. To m.in.:

  • oleje rybne, które są bogate w kwasy tłuszczowe, zwłaszcza te z rodziny omega-3 (kwas eikozapentaenowy – EPA, kwas dokozaheksaenowy – DHA, a także kwas alfa-linolenowy – ALA),
  • probiotyki w postaci kiszonek,
  • czosnek i cebula – naturalne antybiotyki wzmacniające układ odpornościowy.

Również zioła i rośliny o odpowiednich właściwościach immunomodulujących, takie jak aloes i owoce maliny, wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe oraz wspierają odporność.

5 prostych kroków do zbudowania odporności u dzieci. Tak ochronisz je przed chorobami

5 prostych kroków do zbudowania odporności u dzieci. Tak ochronisz je przed chorobami

Powrót do przedszkola i szkoły zaczynacie od kataru, kaszlu i gorączki? Nie musi tak być! Wystarczy wspierać odpowiednio odporność dzieci, stawiając na proste, sprawdzone metody. Sprawdź, co należy ro...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Co niszczy naszą odporność? Z tych nawyków lepiej zrezygnować

W praktyce – ze względu na brak czasu i nadmiar codziennych obowiązków – nasza codzienna dieta bardzo często opiera się na żywności przetworzonej, z dużą ilością cukrów i tłuszczów nasyconych, konserwantów i innych dodatków do żywności. Jest to menu ubogie w witaminy, błonnik czy substancje wykazujące właściwości przeciwutleniające.

Taki sposób odżywiania – ostrzegają lekarze – prowadzi do spożywania nadmiaru kalorii i stopniowo pogłębiających się niedoborów żywieniowych, które znacznie upośledzają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, zwiększają ryzyko infekcji oraz przewlekłych chorób niezakaźnych, takich jak otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2. Niedobory ważnych składników, takich jak witaminy A i C oraz selen, prowadzą do zwiększonej podatności organizmu na infekcje – wskazują specjaliści.

By temu zapobiec, konieczna jest interwencja żywieniowa, jaką może zapewnić wyspecjalizowany dietetyk lub lekarz. Powinien on ocenić potencjalne niedobory żywieniowe, negatywnie wpływające na organizm pacjenta, by zalecić odpowiednią terapię dietetyczną. Nieocenione w tym procesie będą badania krwi pod kątem niedoborów substancji odżywczych. (PAP)

Czego unikać, aby nie chorować? Zrezygnuj z tych nawyków, jeśli dbasz o odporność

Czego unikać, aby nie chorować? Zrezygnuj z tych nawyków, jeśli dbasz o odporność

O odporność należy dbać nie tylko w sezonie jesienno-zimowym, gdy nasz organizm jest najbardziej narażony na zachorowania. Układ immunologiczny kształtuje się przez całe życie człowieka, a na jego dzi...

Monika Góralska
Monika Góralska

mab/ mhr/ mso

Bądź zawsze w formie

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Źródło:

Polska Agencja Prasowa
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
Megan Edie
My buddy’s mother makes $90 per hour working on the computer (Personal Computer). She hasn’t had a job for a long, (c 09e) yet this month she earned $15,500 by working just on her computer for 9 hours every day.

Detail Here========>>> W­w­w.S­m­a­r­t­C­a­r­e­e­r­1.c­o­m
G
Gość
Codziennie rano piję zdrowe szoty z soku z cytryny, imbiru, cisowianki i goździków. Taka mikstura poprawia odporność i działa kojąco na gardło.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia