Spis treści
Jak naturalnie wzmacniać układ odpornościowy? Naukowcy ze Śląska znaleźli odpowiedź
Czy osoby, które stosujące tradycyjny sposób żywienia i przyjmują suplementy diety powszechnie uznawane za stymulujące układ odpornościowy, mają większe szanse na łagodne przechorowanie COVID-19? Aby potwierdzić te tezę, naukowcy ze Śląska przebadali 304 pacjentów w wieku od 18 do 81 lat. Wyniki opublikowano niedawno w międzynarodowym czasopiśmie naukowym „Life”.
Za szczególnie przydatne w budowaniu odporności organizmu, a tym samym w łagodzeniu przebiegu choroby wirusowej, uznano witaminy A, D, E i C. Ich przyjmowanie może być wsparciem w profilaktyce różnych chorób wirusowych, w tym także grypy czy RSV u dzieci – oceniają specjaliści. Wskazują oni, iż leczenie chorób wirusowych jest trudne i wymagające – stąd potrzeba szerokiej profilaktyki.
W badaniach wykazano, że pandemia nie wpłynęła znacząco na postępowanie żywieniowe większości badanych osób.