Spis treści
Przepis na naturalny antybiotyk z czosnku, miodu, cytryny i imbiru
Przygotowanie domowego syropu z tych czterech składników jest niezwykle proste. Składniki, jakie będą potrzebne to:
- 2 cytryny,
- pół korzenia imbiru,
- główka czosnku,
- 200 ml miodu lipowego.
Jak przygotować syrop?
- Cytrynę sparzyć oraz pokroić w plasterki.
- Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
- Obrane ząbki czosnku zmiażdżyć i odstawić na 3 minuty, aby uaktywniły się składniki czynne, następnie można zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub przecisnąć przez praskę.
- Do słoika włożyć warstwami cytrynę, imbir, czosnek i odrobinę miodu.
- Całość powtarzamy do momentu wyczerpania składników.
- Następnie należy wszystko wymieszać i odstawić na dobę w ciemne miejsce.
Sprawdź: Komu i kiedy szkodzi imbir?
Jeśli występuje infekcja można podawać dwie łyżki syropu dziennie, a w przypadku profilaktyki przeziębień i grypy – jedną. Tak przygotowany syrop może być przechowywany w ciemnym miejscu do trzech tygodni. Po tym czasie pozostałość należy wyrzucić i przygotować świeżą miksturę.
Właściwości zdrowotne syropu z czosnku, miodu, cytryny i imbiru
Syrop swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza substancjom czynnym, których źródłem są wszystkie produkty potrzebne do przygotowania mikstury. Czosnek jest rośliną cenioną od tysięcy lat, a zawarta w nim allicyna wykazuje działanie antybakteryjne, antygrzybicze oraz antywirusowe. Z tego względu uznawany jest za naturalny antybiotyk. Ząbki czosnku są znakomitym źródłem wielocukrów, które wspomagają namnażanie się prawidłowej flory bakteryjnej, która wspomaga odporność organizmu.
Badania opublikowane w „American Family Physician” wykazują, że regularne spożywanie czosnku może zmniejszać częstotliwość zachorowań na grypę wśród osób dorosłych.
Zobacz także: Co się stanie, gdy będziesz codziennie jeść imbir? Podejmij wyzwanie, gdy masz reumatyzm, cukrzycę, nadwagę
Miód lipowy wytwarzany jest z nektaru kwiatów lipy. Duża zawartość kwasów (kawowy, kumarynowy i chlorogenowy) nadaje mu właściwości antyoksydacyjne, czyli chroniące komórki organizmu przed uszkodzeniem. Spora zawartość lizozymu, czyli enzymu występującego również w ślinie człowieka, nadaje mu właściwości przeciwbakteryjne. Z powodzeniem może być wykorzystywany w leczeniu przeziębienia i grypy, bólu gardła oraz infekcji dróg oddechowych.
Cytryna natomiast wykazuje silne działanie antywirusowe oraz przeciwbakteryjne. Warto dodać, że skórka cytryny zawiera najwięcej właściwości zdrowotnych, w związku z tym przed dodaniem do mikstury nie należy jej obierać. Sok z cytryny jest dobrym źródłem witaminy C, która w naturalny sposób uszczelnia naczynia krwionośne i wzmacnia odporność. Z tego względu z powodzeniem może być stosowana w zapaleniach jamy ustnej, gardła oraz migdałków.
Ostatnim składnikiem syropu jest imbir, który wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Ma również działanie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe, dzięki temu polecany jest przy przeziębieniu oraz grypie. Skutecznie pomaga także łagodzić objawy zapalenia górnych dróg oddechowych.
Mimo właściwości zdrowotnych syropu, nie jest on zalecany dla każdej osoby. Warto pamiętać, że zawarty w miksturze czosnek oraz imbir mogą podrażniać żołądek, nie będą więc zlecane osobom chorującym na ostry nieżyt żołądka oraz jelit. Nie powinny stosować go również osoby stosujące leki obniżające ciśnienie krwi i rozrzedzające krew, ponieważ może nasilić ich działanie.