Spis treści
Dieta Niebieskich Stref – sekret długowieczności?
Niebieskie strefy to miejsca na świecie, gdzie ludzie żyją najdłużej, a znaczny odsetek stulatków jest normą. Amerykański dziennikarz i podróżnik Dan Buettner wraz z ekipą National Geographic przez ponad 15 lat zwiedzał glob, aby odnaleźć miejsca, w których mieszka najwięcej osób, które przekroczyły setny rok zycia.
Podróżnik odkrył 5 takich stref, do których należą:
- Barbagia, czyli górskie rejony Sardynii,
- Ikaria – grecka wyspa na Morzu Egejskim,
- półwysep Nicoya w Kostaryce,
- miasto Loma Linda w Kalifornii,
- japońska wyspa Okinawa.
Co łączy te wszystkie miejsca? Przede wszystkim jest to dieta oparta na spożywaniu nieprzetworzonych produktów, o dużym udziale surowych warzyw i owoców, świeżych ryb i owoców morza, nierafinowanych olejów roślinnych i pełnoziarnistych produktów zbożowych. W jadłospisie natomiast rzadko występuje czerwone mięso, produkty słodzone i dosalane.
Taki rodzaj diety jest niezwykle bogatym źródłem antyoksydantów, czyli związków chroniących komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo, spożywanie naturalnych tłuszczów roślinnych wzbogaca jadłospis w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają układ sercowo-naczyniowy, a tym samym zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Jedząc duże ilości tłustych ryb morskich i niektórych owoców morza, mieszkańcy Niebieskich Stref uzupełniają dietę o witaminę D, która wspiera układ odpornościowy. Dodatkowo składnik ten może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym demencji, zwłaszcza choroby Alzheimera.
Warto dodać, że dieta tych stulatków obfituje w błonnik pokarmowy, który wspiera pracę jelit i przyspiesza usuwanie toksycznych produktów przemiany materii.
Jadłospis osób z Niebieskich Stref jest zgodny z zasadami diety śródziemnomorskiej, która od dawna uznawana jest za sposób żywienia najlepszy dla zdrowia.
Czego nie znajdziesz w diecie stulatka?
Po przeanalizowaniu sposobu żywienia osób z Niebieskich Stref Dan Buettner wysunął wnioski, że ich jadłospis znacznie różni się od typowej diety w stylu zachodnim, czyli obfitującej w żywność przetworzoną, nasycone kwasy tłuszczowe, konserwanty, cukier i produkty dosalane.
Jakich produktów nie znajdziemy w diecie stulatka z Niebieskich Stref? Przede wszystkim są to:
- fast food,
- słodycze,
- boczek i kiełbasa,
- napoje gazowane.
Choć jako szybka forma posiłku fast food jest bardzo popularny, w wielu badaniach potwierdzono, że jedzony zbyt często podnosi ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu LDL, a co za tym idzie – ryzyko rozwoju nadciśnienia, miażdżycy, choroby wieńcowej serca i jego zawału.
Sięganie po cukier i produkty słodzone, w tym napoje gazowane, prowadzi do zaburzeń poziomu glukozy we krwi, zwiększając ryzyko otyłości oraz przyczyniając się do rozwoju stanu przed cukrzycowego i cukrzycy typu 2.
Natomiast w badaniach opublikowanych na łamach „Critical Reviews in Food Science and Nutrition ” wykazano, że spożywanie przetworzonego mięsa, w tym kiełbasy i boczku, zwiększa o 18 proc. ryzyko wczesnego zawału serca!
Chcesz dłużej żyć? Włącz te produkty do jadłospisu!
Zbilansowana dieta powinna być źródłem wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Chcąc jak najdłużej zachować dobry stan zdrowia, należy zrezygnować z żywności wysokoprzetworzonej i zadbać o jakość spożywanych produktów.
Co powinno znaleźć się w naszym jadłospisie? Przede wszystkim są to:
- nasiona roślin strączkowych – źródło białka oraz witamin z grupy B,
- tłuste ryby morskie – doskonałe źródło kwasów omega-3, białka oraz witaminy D i żelaza,
- owoce morze – ich spożywanie wzbogaca dietę o białko, selen i cynk,
- oleje roślinne, w tym oliwa z oliwek – źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E,
- pełnoziarniste produkty zbożowe – cenne źródło błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz magnezu, żelaza i cynku,
- surowe owoce i warzywa – są to produkty obfitujące w witaminy i związki mineralne oraz błonnik pokarmowy,
- orzechy i nasiona – źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witamin E i z grupy B i rozmaitych mikro- oraz makroelementów.
Źródło: The Foods You Won't See the World's Longest Living People Eat Eat This, Not that!