Wbrew obiegowej opinii tłuszcze są niezbędnym elementem codziennej diety. To w nich rozpuszczają się witaminy A, D, E i K, a także niektóre związki o działaniu antyutleniającym np. likopen. Tłuszcz buduje komórki, wzmacnia skórę i jest potrzebny do produkcji hormonów steroidowych kluczowych do funkcjonowania układu rozrodczego. Ważne, aby wybierać produkty zawierające zdrowe tłuszcze o korzystnym wpływie na organizm człowieka. Niestety nie wszystkie mają takie działanie, a zwłaszcza tłuszcze nasycone.
Czym są tłuszcze i jakie są ich rodzaje?
Tłuszcze to termin stosowany w odniesieniu do wszystkich rodzajów lipidów zawartych w tkankach roślin i zwierząt. Wyróżnia się wśród nich wolne kwasy tłuszczowe, triacyloglicerole, glikolipidy, steroidy oraz fosfolipidy. Tłuszcze pochodzenia naturalnego są zazwyczaj triglicerydami, co znaczy, że składają się z jednej cząstki glicerolu i trzech cząstek kwasów tłuszczowych.