https://stronazdrowia.pl
reklama

Dieta lepsza dla zdrowia niż śródziemnomorska? Nowe badania przynoszą zaskakujące wyniki

Eliza Ciepielewska
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Dieta śródziemnomorska od lat ma status najzdrowszej. Jednak najnowsze badania wykazały, że niskotłuszczowa dieta wegańska może działać lepiej, jeśli chodzi o spadek masy ciała. Wyniki eksperymentu mogą zmienić dotychczasowe rekomendacje.

Spis treści

Dieta lepsza dla zdrowia niż śródziemnomorska?

Eksperci ds. zdrowia od lat wychwalają dietę śródziemnomorską – opartą m.in. na świeżych warzywach i owocach, rybach oraz oliwie z oliwek extra virgin – jako idealny wybór dla osób, które chcą schudnąć lub poprawić ogólny stan zdrowia.

Nowe badania porównujące dietę śródziemnomorską z niskotłuszczową dietą wegańską przynoszą nieoczekiwany rezultat: to właśnie model oparty na produktach roślinnych sprzyja skuteczniejszej utracie wagi. Oto, co odkryli naukowcy.
Nowe badania porównujące dietę śródziemnomorską z niskotłuszczową dietą wegańską przynoszą nieoczekiwany rezultat: to właśnie model oparty na produktach roślinnych sprzyja skuteczniejszej utracie wagi. Oto, co odkryli naukowcy.
marilyna/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne

Naukowcy konsekwentnie wskazywali na wartość odżywczą posiłków diety śródziemnomorskiej, a także na jej przeciwzapalne składniki – takie jak ciemnozielone warzywa liściaste czy oliwa z oliwek – jako powód, dla którego uchodzi ona za jeden z najzdrowszych modeli żywienia sprzyjających długowieczności.

Nowe badanie porównawcze: dwa modele żywienia

Nowe badania zwracają jednak uwagę na inny sposób odżywiania, który może przynosić lepsze rezultaty, jeśli chodzi o utratę wagi.

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Frontiers 62 dorosłych podzielono na dwie grupy. Połowa stosowała dietę śródziemnomorską przez 16 tygodni, a druga połowa przeszła na niskotłuszczową dietę wegańską, opartą na produktach zbożowych, roślinach strączkowych i świeżych warzywach oraz owocach.

Po 16 tygodniach uczestnicy wrócili na cztery tygodnie do swoich zwykłych nawyków żywieniowych, a następnie przez kolejne 16 tygodni stosowali dietę z przeciwnej grupy.

Wyniki eksperymentu: zaskakujący zwycięzca

Badacze doszli do wniosku, że niskotłuszczowa dieta wegańska okazała się skuteczniejsza w redukcji masy ciała.

Wyniki oceniano przy użyciu wskaźnika diety roślinnej (PDI), który mierzył związek pomiędzy spożyciem produktów pochodzenia roślinnego a utratą wagi. PDI określał ogólny poziom spożycia żywności roślinnej, hPDI – spożycie zdrowych produktów roślinnych, natomiast uPDI – spożycie mniej zdrowych produktów roślinnych.

Do zdrowych produktów zaliczano m.in.:

  • owoce,

  • warzywa,

  • pełne ziarna,

  • orzechy,

  • rośliny strączkowe,

  • oleje,

  • kawę i herbatę.

Do mniej zdrowych:

  • ziemniaki,

  • słodycze,

  • soki owocowe,

  • napoje słodzone cukrem

  • oraz produkty z rafinowanych zbóż.

Co wykazały wskaźniki i dlaczego dieta wegańska działała lepiej

Badanie wykazało, że wyniki PDI uczestników wzrosły na diecie wegańskiej, ale praktycznie się nie zmieniły na diecie śródziemnomorskiej – wyższe wartości świadczyły o większym udziale produktów roślinnych w diecie. Wskaźniki hPDI podniosły się przy obu dietach, natomiast uPDI spadły przy diecie śródziemnomorskiej, ale wzrosły na diecie wegańskiej – mimo że to przy tej drugiej uczestnicy chudli bardziej.

Jak zauważyli naukowcy, wzrost wartości PDI najprawdopodobniej wynikał z wyeliminowania produktów odzwierzęcych.

„Zastąpienie produktów zwierzęcych nawet tymi ‘mniej zdrowymi’ produktami roślinnymi w diecie wegańskiej wiązało się z utratą wagi” – napisali autorzy badania.

Dlaczego rośliny sprzyjają utracie wagi?

„Otrzymane wyniki sugerują, że zastąpienie produktów zwierzęcych żywnością pochodzenia roślinnego oraz ograniczenie spożycia olejów i orzechów może być skuteczną strategią odchudzania. Produkty te są bogate w błonnik, mają niższą gęstość energetyczną i – jak wykazano – stymulują wydzielanie glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), zwiększając uczucie sytości” – wskazali badacze.

Co interesujące, leki wykorzystujące GLP-1, takie jak Ozempic czy Wegovy, zyskują coraz większą popularność jako środki wspomagające odchudzanie, ponieważ naśladują naturalnie występujący hormon GLP-1, działając na jego receptory w mózgu i jelitach, co pomaga regulować apetyt i dłużej utrzymywać uczucie sytości.

Źródło: © Independent Digital News & Media Ltd/Polska Press Grupa

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia