Spis treści
Wyrzucasz skórki od jabłek? To błąd!
Choć wiele osób obiera jabłka, pozbawiając je cennej części, skórka jest jednym z najbardziej wartościowych elementów tego owocu. To właśnie tam koncentrują się związki bioaktywne, które mogą realnie wspierać zdrowie.

Skórka jabłka zawiera silne antyoksydanty odpowiedzialne za redukcję stanów zapalnych. Nie można też pominąć błonnika. To on wspiera zdrowie jelit, pomaga kontrolować apetyt i zmniejsza ryzyko chorób metabolicznych. Rezygnując ze skórki, pozbywamy się więc jednego z najcenniejszych elementów jabłka. Warto jeść je w całości, aby w pełni korzystać z ich naturalnego potencjału.
Choć potrzebne są dalsze badania, chlorofil znajdujący się w skórkach jabłek może pomagać zwalczać związki chemiczne, które zaburzają gospodarkę hormonalną.
Nie obieraj brzoskwini. Zobacz, dlaczego warto jeść ją w całości
Skórka brzoskwini jest bogata w polifenole, flawonoidy i karotenoidy, czyli główne przeciwutleniacze. Przeprowadzone analizy wykazały, że to skórka zawiera ich największe stężenie, często kilkukrotnie większe niż miąższ.
Brzoskwinie to źródło:
witaminy C, która wspiera odporność, przyspiesza gojenie i działa silnie antyoksydacyjnie,
beta-karotenu, który jest jest kluczowy dla zdrowia skóry, wzroku i błon śluzowych,
witaminy E, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
witamin z grupy B, które uczestniczą w metabolizmie i wspierają układ nerwowy.
Brzoskwinie to owoce lekkostrawne, nawadniające i naturalnie słodkie, dlatego świetnie sprawdzają się w diecie osób dbających o zdrowie i sylwetkę.
Gruszki ze skórką czy bez?
Gruszki wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, zwłaszcza rozpuszczalnej frakcji, która wspiera prawidłową pracę jelit, pomaga regulować rytm wypróżnień i sprzyja utrzymaniu zdrowej mikroflory. Ten sam błonnik wpływa także na obniżanie poziomu „złego” cholesterolu LDL, co przekłada się na lepszą kondycję układu sercowo-naczyniowego.
Owoce te dostarczają również cennych antyoksydantów, takich jak witamina C, witamina K oraz miedź. Związki te chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, pomagają kontrolować stany zapalne i wspierają odporność. Co więcej, gruszki są owocami wyjątkowo nawadniającymi – ich wysoka zawartość wody sprawia, że świetnie gaszą pragnienie i pomagają utrzymać równowagę płynów w organizmie.
Dodatkowo witamina C obecna w gruszkach sprzyja produkcji kolagenu, wspierając zdrowy wygląd skóry, a jednocześnie wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Gruszki zawierają również magnez, mangan oraz bor – minerały, które odgrywają ważną rolę w budowie i regeneracji kości.
Warto pamiętać, że najwięcej składników prozdrowotnych kryje się w skórce i tuż pod nią, dlatego najlepiej spożywać gruszki w całości. Ich właściwości mogą różnić się w zależności od odmiany i sposobu przygotowania, ale niezależnie od formy pozostają niezwykle wartościowym elementem codziennej diety.
Źródło:
9 Health and Nutrition Benefits of Pears Healthline
The importance of antioxidants and place in today’s scientific and technological studies Journal of Food Science and Technology









