Spis treści
Co jeść w maju, aby było smaczne i zdrowe?
Wiosną stoiska z warzywami zaczynają wypełniać się głównie zielonymi, liściastymi warzywami, choć nie brakuje także czerwieniących się truskawek czy rabarbaru.
To czas, kiedy śmiało można sięgać po różnego rodzaju sałaty, rzodkiewkę oraz młodą kapustę. Szczególnie warto skupić się na tych warzywach, których sezon trwa najkrócej – znajdziesz je w naszej galerii.
Warzywa i owoce, które warto jeść w maju. Kuszą smakiem i kolorami
Dlaczego warto sięgać po sezonowe warzywa i owoce?
Powoli rozpoczyna się sezon na polskie świeże warzywa i owoce. Po jakie produkty sięgać w maju? Najlepiej po te, na które trwa właśnie sezon. Teraz będą nie tylko najlepiej smakowały, ale też będą miały najwięcej wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych.
Ponadto wybierając lokalne produkty, wspieramy rodzimy biznes i zmniejszamy ślad węglowy powstający przy transporcie towarów. Sezonowe warzywa i owoce, w przeciwieństwie do importowanych, zazwyczaj kupujemy dojrzałe i świeże. Dzięki temu nie wymagają one używania dodatkowych środków przedłużających trwałość.
Istotny może być też aspekt ekonomiczny. Warzywa i owoce są zazwyczaj najtańsze w szczycie sezonu. Przygotowywanie jadłospisu z uwzględnieniem tego, co aktualnie jest najbardziej dostępne, możne okazać się bardzo korzystne dla naszego domowego budżetu.
Na te warzywa właśnie zaczyna się sezon. Po te produkty najlepiej sięgać podczas zakupów
Sezon na lokalne warzywa i owoce dopiero powoli się rozkręca. Najlepsze dopiero przed nami, ale już możemy cieszyć się smakiem wielu świeżych warzyw. Na straganie warto obecnie sięgnąć po:
- buraki,
- czosnek,
- cebulę,
- groszek cukrowy,
- młodą kapustę,
- koperek,
- marchew,
- natkę pietruszki,
- pietruszkę,
- rzodkiewkę,
- sałaty,
- selera,
- szczypiorek.
Zobacz także: