3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na...
fot. foodandmore/123RF

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Szparagi to bogate źródło potasu i kwasu foliowego

Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na maj-czerwiec. To kolejne warzywo od wysokiej zawartości błonnika i niskiej wartości energetycznej. Mają zaledwie średnio 18,6 kcal w pęczku! To dobre źródło potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K. Są polecane osobom na dietach odchudzających i kobietom w ciąży. Mogą być jedzono na surowo, ale zazwyczaj wykorzystywane są jako baza do zup, dodatek do makaronu lub sałatek.

Zobacz również

6080 gram ważyła dziewczynka urodzona Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka w Zabrzu

6080 gram ważyła dziewczynka urodzona Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka w Zabrzu

Zacznij dziś, a do lata schudniesz bez diety. 7 kroków do szybkiego zrzucenia wagi

Zacznij dziś, a do lata schudniesz bez diety. 7 kroków do szybkiego zrzucenia wagi

Polecamy

Ten grzyb to trucizna. Ekspert o muchomorach: promują je pseudolekarze i oszuści

Ten grzyb to trucizna. Ekspert o muchomorach: promują je pseudolekarze i oszuści

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

Boczek wycofany z obrotu. Wykryto w nim bakterie. Sprawdź, czy masz go w lodówce

Z OSTATNIEJ CHWILI
Boczek wycofany z obrotu. Wykryto w nim bakterie. Sprawdź, czy masz go w lodówce