To dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz rzodkiewkę. Poznaj właściwości tego chrupiącego warzywa. Jest zdrowe? [02.10.2024]

Katarzyna Kulik-Libuda
Rzodkiewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach. Szczególnie chętnie jemy ją wiosną. Jak rzodkiewki wpływają na nasz organizm? Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze, witaminy i minerały zawiera to warzywo.PRZEJDŹ DALEJ >>>
Rzodkiewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach. Szczególnie chętnie jemy ją wiosną. Jak rzodkiewki wpływają na nasz organizm? Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze, witaminy i minerały zawiera to warzywo.PRZEJDŹ DALEJ >>>Pixabay
Rzodkiewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach. Szczególnie chętnie jemy ją wiosną. Jak rzodkiewki wpływają na nasz organizm? Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze, witaminy i minerały zawiera to warzywo. Zobacz to w naszej galerii!

Rzodkiewka jest uprawiana w wielu regionach świata. W Polsce występuje głównie jako roślina uprawna, lecz przejściowo dziczeje. W uprawie występuje wiele jej odmian. Również rzodkiew czarna i rzodkiew japońska to odmiany rzodkiewki.

Rzodkiewka to roślina jednoroczna lub dwuletnia. Sezon na polskie rzodkiewki trwa od wiosny do jesieni.

To roślina miododajna i dobre źródło pyłku dla pszczół.

Rzodkiewka ma mało kalorii, za to ma sporo niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów. 1 sztuka dostarcza zaledwie 3 kilokalorie. Warto wiedzieć, że poza korzeniem, jeść można również liście i kiełki rzodkiewki.

Jakie dokładnie właściwości ma rzodkiewka? Kto powinien jeść ich najwięcej? Sprawdź to w naszej galerii:

Kto nie może jeść rzodkiewki?

Z powodu dużej zawartości (szczególnie w rzodkwi czarnej) olejków gorczycowych, glikozydów i kwasów organicznych nie może być ona spożywana przez ludzi z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, przy zapaleniu wątroby, przewodu pokarmowego i ciężkich chorobach serca i nerek. Pediatrzy nie zalecają włączania rzodkiewek do diety dzieci poniżej trzeciego roku życia.

Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: wydawca@glos.com

Choć owoce i warzywa powinny stanowić bazę naszej codziennej diety, musimy mieć świadomość, że te pochodzące z nieekologicznych upraw, mogą zawierać ślady pestycydów. Zobacz na kolejnych slajdach, które produkty mają ich najwięcej.

„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej p...

Obserwuj nas także na Google News

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia