Zrób z niej zupę, ciasto, a nawet kawę. W sezonie warto wykorzystać jej właściwości. Co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść dynię?

Agata Siemiaszko
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Dynia i jej pestki często nazywane są polskim superfoods, czyli produktami o zdrowotnych właściwościach. Najchętniej spożywana jest w postaci zupy, warzywnych frytek lub pumpkin spice latte, czyli aromatycznej dyniowej kawy. Regularne spożycie dyni i jej pestek może korzystnie wpływać na wygląd włosów, skóry i paznokci. Wykazano, że mogą również zmniejszyć ryzyko rozwoju groźnych nowotworów, w tym raka prostaty. Podpowiadamy, dlaczego warto częściej sięgać po te produkty.

Spis treści

Co się stanie z organizmem, gdy regularnie będziesz jeść dynię i jej pestki? Korzyści są ogromne!

Zupa dyniowa w wydrążonej i upieczonej dyni
Zupa dyniowa jest niezwykle smaczna i zdrowa. Warto przygotować ją z pieczonej dyni, dzięki czemu zyska niepowtarzalny smak. Jana Ohajdova/Pexels.com

Dynia to sezonowe warzywo, które wykorzystywane jest do przygotowania zup, deserów, a nawet warzywnego makaronu. Poza walorami smakowymi, dynia i jej pestki wykazują szereg korzystnych działań na stan zdrowia organizmu. W galerii podpowiadamy, dlaczego warto częściej sięgać po te produkty.

Dlaczego warto jeść dynię i jej pestki?

Ile kalorii ma dynia?

Dynia jest niskokaloryczna, ponieważ w porcji 100 g zawiera tylko 26 kcal. W tym warzywie znajdziemy również 1,3 g białka, 4,9 g węglowodanów, 2,8 błonnika pokarmowego i znikome ilości tłuszczy – 0,3 g.

Czytaj także: Kto nie powinien jeść dyni? Tym osobom zaszkodzi zupa i ciasto z dyni. Może jesteś jedną z nich

Warto wspomnieć, że ugotowana dynia ma średni indeks glikemiczny (IG 64), ale równoczesne niski ładunek glikemiczny. To sprawia, że osoby chore na cukrzycę, stan przedcukrzycowy i insulinooporność mogą spożywać umiarkowane ilości tego warzywa.

Dynia to jednoroczne warzywo, chociaż z botanicznego punktu widzenia jest owocem, ponieważ zawiera pestki. Dynie mają różne kształty i kolory, a wśród najpopularniejszych można wymienić:

  • dynię olbrzymią,
  • hokkaido,
  • piżmową,
  • ozdobną.

Właściwości odżywcze dyni i jej pestek

Co sprawia, że dynia i jej pestki są tak cennym i pożądanym produktem spożywczym? Przede wszystkim jest to znakomite źródło błonnika pokarmowego, który wspiera pracę układu pokarmowego, reguluje rytm wypróżnień, a także zmniejsza ryzyko rozwoju groźnego raka jelita grubego.

Porcja 100 g tego warzywa jest również źródłem:

  • witaminy A – 8 513 jednostek międzynarodowych (IU),
  • witaminy B1 – 0,05 mg,
  • witaminy B2 – 0,11 mg,
  • witaminy B3 – 0,6 mg,
  • witaminy B5 – 0,6 mg,
  • witaminy B6 – 0,061 mg,
  • kwasu foliowego – 16 mcg,
  • witaminy E – 1,06 mg,
  • witaminy C – 9 mg,
  • witaminy K – 1,1 mg,
  • wapnia – 21 mg,
  • magnezu – 12 mg,
  • żelaza – 0,8 mg,
  • potasu – 340 mg,
  • cynku – 0,32 mg.

Dynia to także źródło beta-karotenu, który jako prekursor witaminy A chroni narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oka.

Warto także wspomnieć, że pestki dyni to znakomite źródło cynku – 7,64 mg na 100 g produktu. Związek ten odpowiada nie tylko za prawidłowy wygląd skóry, włosów i jak uratować zniszczone paznokcie, ale również za prawidłowe rozpoznawanie smaku, produkcję krwinek czerwonych i regulację wydzielania insuliny. Dodatkowo cynk jest niezbędny dla mężczyzn, ponieważ wpływa na produkcję testosteronu, a tym samym odpowiada za prawidłowy rozwój plemników.

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia