To się dzieje z organizmem, gdy codziennie jesz truskawki. Są dobre dla serca, skóry i wątroby. Poznaj właściwości odżywcze truskawek

Agata Siemiaszko
Lubisz truskawki i często po nie sięgasz? Sprawdź na kolejnych slajdach, co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jesz te owoce.
Lubisz truskawki i często po nie sięgasz? Sprawdź na kolejnych slajdach, co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jesz te owoce. ArtActiveArt/pixabay.com
Truskawki są bogatym źródłem witamin i związków mineralnych, a w szczególności witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki przed wolnymi rodnikami tlenowymi oraz spowalnia proces starzenia się skóry. Te popularne owoce można spożywać na surowo, dodawać do koktajli lub robić z nich pyszne ciasta truskawkowe bądź przetwory na zimę. Warto wykorzystać trwający już sezon na truskawki. Poznaj właściwości truskawek i powody, dla których powinniśmy je jeść.

Spis treści

Truskawki - właściwości odżywcze. Ile kalorii mają truskawki?

Sezon na truskawki rozpoczyna się już w maju i trwa do końca czerwca, a przy odpowiedniej pogodzie nawet do lipca. Te sezonowe owoce kuszą swoim smakiem i aromatem, dlatego mają tak wielu zwolenników.

Czytaj też: Pestycydy w truskawkach. Te z bazaru wcale nie są zdrowsze od truskawek z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

Truskawki są niskokaloryczne, ponieważ w porcji 100 g zawierają tylko 33 kcal. Dodatkowo znajdziemy w nich:

  • 0,67g białka,
  • 7,68 g węglowodanów,
  • 2 g błonnika pokarmowego
  • i śladowe ilości tłuszczu – 0,3 g.

Mimo że truskawki zawierają znaczne ilości cukru (4,89 g na 100 g), to ich indeks glikemiczny jest niski i wynosi tylko 25. To sprawia, że osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tych owoców.

Zobacz, dlaczego warto jeść truskawki!

Fit ciasto truskawkowe to zdrowy i smaczny deser dla każdego

Fit ciasto truskawkowe to zdrowy i smaczny deser dla każdego

Sezon na truskawki właśnie się rozpoczął. Owoce te stanowią doskonałe źródło wody, witamin i związków mineralnych, w tym witaminy C, która jako silny przeciwutleniacz spowalnia proces starzenia się ko...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Prawie 90 proc. składu truskawek stanowi woda, dzięki czemu jedzenie ich korzystnie wpływa na nawodnienie organizmu. Dodatkowo owoce te są źródłem kwasu cytrynowego i jabłkowego, które wspomagają przemianę materii oraz przyspieszają usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu.

Czytaj także: Nie wyrzucaj, wykorzystaj. Są dobre na trawienie i ból stawów. Od teraz będziesz prawidłowo jadł truskawki

Warto także wspomnieć o znacznych ilościach witaminy C (58 mg na 100 g), która jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Zobacz także: Smakuje nieziemsko, dodaje energii i orzeźwia. Kawa truskawkowa to hit lata. TrusKawkę zrobisz w 5 minut. Wypróbuj dwa przepisy

Dodatkowo porcja 100 g tego owocu jest źródłem:

  • witaminy A – 12 jednostek międzynarodowych (IU),
  • witaminy B1 – 0,024 mg,
  • witaminy B2 – 0,002 mg,
  • witaminy B3 – 0,386 mg,
  • witaminy B6 – 0,047 mg,
  • witaminy E – 0,29 mg,
  • wapnia – 16 mg,
  • magnezu – 13 mg,
  • żelaza – 0,41 mg,
  • potasu – 153 mg,
  • cynku – 0,14 mg.

Truskawki najlepiej smakują surowe, jednak nadają się również do przygotowania koktajli, ciast, sosów i deserów.

Należy pamiętać, że truskawki są mocno alergizującym owocem, dlatego w przypadku pojawienia się pokrzywki, świądu lub trudności w oddychaniu należy bezzwłocznie udać się do lekarza.

Co daje jedzenie czereśni? Są polecane przy chorobach serca i dnie moczanowej

Co daje jedzenie czereśni? Są polecane przy chorobach serca i dnie moczanowej

Czereśnie to nie tylko pyszne i niskokaloryczne owoce, ale też cenny składnik prozdrowotnej diety. Jedzenie tych owoców wspiera układ krążenia, jest pomocne przy chorobach takich, jak dna moczanowa, a...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Czy warto jeść truskawki? Zobacz, jak wpływają na organizm

Owoce to znakomite źródło witamin i związków mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W galerii przedstawiamy korzyści płynące z regularnego spożywania truskawek.

Jaki wpływ na organizm ma jedzenie truskawek?

Uczulenie na truskawki zauważysz na skórze i na... języku. Tak je rozpoznasz

Uczulenie na truskawki zauważysz na skórze i na... języku. Tak je rozpoznasz

Sezon na truskawki właśnie się rozkręca na dobre, a ty zamiast cieszyć się ich smakiem zaraz po spróbowaniu odczuwasz ból brzucha, swędzenie i obrzęk języka? To może być uczulenie na truskawki. Zwykle...

Monika Góralska
Monika Góralska
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia